Τις βάσεις για μια ειλικρινή, αδιαμεσολάβητη και στέρεα επικοινωνία έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή του κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ΄Ανγκελα Μέρκελ. Στο περιθώριο των εορτασμών για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να οικοδομήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις της Ν.Δ. με το χριστιανοδημοκρατικό CDU.

Παράλληλα η συνάντηση αυτή, η πρώτη ουσιαστική (η προηγούμενη τον περασμένο Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες ήταν εθιμοτυπική) ήταν η κατάλληλη ευκαιρία παρουσιάσει και το νέο πολιτικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βασίζεται στο σχέδιο +2% πλεόνασμα και +4% ανάπτυξη με μείωση φόρων και δαπανών και προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στη φράση ότι «η Ν.Δ. είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα που ουδέποτε διαπραγματεύτηκε τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό» επέμέινε ότι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Επί της ουσίας αυτό που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην κυρία Μέρκελ και επί της ουσίας ήταν και το μήνυμά του σε όλους τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί την επαναφορά της Ελλάδας στην οδό της κανονικότητας και να προχωρήσει με πείσμα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Όμως, βασική προϋπόθεση κατά τον κ. Μητσοτάκη, όπως ανέφερε και στην Γερμανίδα Καγκελάριο, είναι να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποτύχει και δεν μπορεί να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η νέα κυβέρνηση, πέρα από την προσπάθεια να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας να επιχειρήσει να υπάρξει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους όπου στον πυρήνα της θα υπάρχει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε σε αυτό το σημείο ποιο είναι κατά τον ίδιο το πλαίσιο για αυτό το διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Ουσιαστικά παρουσίασε επιγραμματικά το σχέδιό του για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση δαπανών και φόρων και επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών της οικονομίας.

Επίσης, στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις και τη στάση της Ν.Δ. στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή επί των πολυνομοσχεδίων που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία και η αξιολόγηση. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι «δεν καταψηφίσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λογική τους, αλλά το Ταμείο που είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα» και διευκρίνισε πως ψήφισε το κόμμα του ότι είχε σχέση με ιδιωτικοποιήσεις, όπως π.χ. αεροδρόμια. Ειδική αναφορά έκανε και στο ασφαλιστικό και φορολογικό, με την κυρία Μέρκελ να ακούει προσεκτικά για να κατανοήσει τη θέση της Ν.Δ. και όπως μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές, φάνηκε να δέχεται πολλά επιχειρήματα, ενώ δεν έψεξε την αντιπολίτευση για τη στάση της.

Στο δεύτερο τμήμα της συνάντησής τους, δεν ήταν μόνοι οι δυο πολιτικοί, αλλά συμμετείχαν τρεις συνεργάτες της Α. Μέρκελ και άλλοι τρεις, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Σμυρλής-γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και Κώστας Κυρανάκης-γραμματέας της Νεολαίας του ΕΛΚ) από την πλευρά της Ν.Δ. και συζήτησαν το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Σε αυτό το μείζον για τη γερμανική πλευρά θέμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η προβληματική διαχείριση της κυβέρνησης διόγκωσε το πρόβλημα και σημείωσε ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να είναι μακράς πνοής, ώστε οι ροές να παραμείνουν μειωμένες.

«Η Ευρώπη, σήμερα, αντιμετωπίζει μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η άνοδος του ακραίου λαϊκισμού, ο οποίος κινδυνεύει να υπονομεύσει τα θεμέλια των αξιών που κρατούν την Ευρώπη ενωμένη» τόνισε πριν από τη Σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Απέναντι στο λαϊκισμό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να προτάξει τον ορθό λόγο του πολιτικού ρεαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα τα οποία κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη».