Τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του μεσαίου χώρου το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» σχετικά με το αίτημα που εκφράζεται από πολλά στελέχη της προοδευτικής παράταξης να αναλάβει ο Κώστας Σημίτης πολιτική πρωτοβουλία για την ενότητα του χώρου. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επισημάνθηκε ότι ο κ. Σημίτης δεν επιθυμεί να αναλάβει οργανωτικά αυτό το έργο το οποίο «ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της Κεντροαριστεράς».Το σχόλιο αυτό ερμηνεύθηκε με πολλούς τρόπους, το γεγονός όμως είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αφήνει αδιάφορα τα μέλη της παράταξης και ιδίως του ΠαΣοΚ.
Προς το παρόν, η μόνη αντίδραση προήλθε από τη Χαριλάου Τρικούπη, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος μίλησε για κύκλους «που για δικούς τους λόγους, εδώ και καιρό, προσπαθούν να εμπλέξουν τον Κώστα Σημίτη, που αποτελεί κεφάλαιο για το χώρο, στην τρέχουσα πολιτική διαδικασία πήραν αποστομωτική απάντηση από τον ίδιο. Ελπίζω να αντιληφθούν, έστω και τώρα, ότι με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν συμβάλουν στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς αλλά τελικά εκτίθενται».Και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι από τη δήλωση του προκύπτει ότι «αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι δυνάμεις, κόμματα και κινήσεις, οι οποίες ασχολούμαστε πολιτικά ενεργά να πάρουμε πάνω μας όλη αυτή τη διαδικασία της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Συνεπώς όταν λέει ο ίδιος ο κ. Σημίτης αυτά δεν μπορούμε εμείς να λέμε άλλα».
Την ίδια ώρα μέλη του ΠαΣοΚ από ολόκληρη τη χώρα, βλέποντας τη στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις και στην κοινωνία, τηλεφωνούσαν σε βουλευτές και στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου να εκφράσουν θετική άποψη για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρώην Πρωθυπουργό. Στη Χαρ. Τρικούπη πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη για να αποτιμηθεί η κατάσταση και επικράτησε η γνώμη ότι η διαρροή από τη πλευρά Σημίτη κλείνει την υπόθεση.
Ωστόσο, ο χώρος βρίσκεται σε αναβρασμό και στο παρασκήνιο γίνονται διεργασίες και ζυμώσεις με στόχο να διευρυνθεί το εγχείρημα της ανασυγκρότησης, να διατυπωθεί μια πρόταση που θα πείσει όσους μετακινήθηκαν στην αποχή και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να επιστρέψει η προσδοκία στον χώρο μας, να δώσουμε την ελπίδα για κάτι νέο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μικρά, μίζερα και καθόλου ελκυστικά σχήματα», παρατηρεί κεντρικό στέλεχος της παράταξης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, έκανε μια πολύ ισορροπημένη δήλωση η οποία εκφράζει άλλο κλίμα από αυτό της Χαρ. Τρικούπη. «Ο Κώστας Σημίτης», είπε, «είναι από τα ελάχιστα εθνικά κεφάλαια και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κατά την εκτίμησή μου μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμος για την χώρα. Και στο εξωτερικό γιατί πολλοί έστω και με καθυστέρηση αντιλαμβάνονται τα πράγματα και τις τομές που προσπάθησε να κάνει, αλλά και στο εσωτερικό. Τον ακούμε, τον υπολογίζουμε, πρέπει να είναι χρήσιμος, αλλά μην τον εμπλέκουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Το μπόι του είναι πολύ μεγαλύτερο».
Οι δηλώσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αντανακλούν και τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται και στην κοινή Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της στο τέλος Ιουνίου όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά δεν θα απαντήσει στο υπαρξιακό ερώτημα: ενιαίο κόμμα με την μορφή ομοσπονδίας, όπως θέλει το ΠαΣοΚ ή νέο κόμμα όπως θέλει το Ποτάμι και άλλα στελέχη της παράταξης; Στο θέμα παρενάβη με άρθρο του στα Νέα, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, ο οποίος τάχθηεκ κατά της δημιουργίας ενός «light ΣΥΡΙΖΑ», και περιέγραψε τα, κατά τη γνώμη του, βήματα που πρέπει να γίνουν: Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα στο πρόσωπο του κ. Σημίτη ο οποίος με το κύρος του θα αναλάβει να οδηγήσει τον χώρο σε ιδρυτικό συνέδριο, να διευρυνθεί η Επιτροπή και με άλλα πρόσωπα και να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από τη βάση.
Στον διάλογο παρενέβη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, λέγοντας ότι το αίτημα δεν είναι να ηγηθεί αλλά να ενώσει ο κ. Σημίτης τον χώρο. «Εμείς δε θέλουμε να γίνει κομματάρχης, ούτε μελλοντικός Πρωθυπουργός. Θέλουμε, απλά, να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο, όπως τον έχουν διαδραματίσει και παλαιότερα διάφορες πολιτικές προσωπικότητες. Δεν μιλάμε για ανακύκλωση προσώπων. Ο Κώστας Σημίτης είναι η προσωπικότητα που και στις συζητήσεις με το Ποτάμι έγινε αποδεκτός, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν αποδεκτός και οι ιδέες του είναι πολύ πιο καινοτόμες από πολλών νεότερών του ηλικιακά. Ο ίδιος είναι ένας σώφρων άνθρωπος και γνωρίζει, ότι στην ηλικία στην οποία βρίσκεται τα πράγματα είναι δύσκολα. Από όσο ξέρω αρνείται τις προτάσεις που του γίνονται. Αλλά πιστεύω, ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να παίξει τον ιστορικό του ρόλο. Για παράδειγμα, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο γέρος της Δημοκρατίας, στα 80 του επέστρεψε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ή αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν επέστρεψαν το έκαναν, γιατί έπρεπε να παίξουν τον ιστορικό τους ρόλο σε εκείνη την συγκεκριμένη φάση. Απλά αυτή την στιγμή ο ρόλος του Κώστα Σημίτη είναι διαφορετικός. Καλείται να επαναφέρει μια ιστορική παράταξη στο πολιτικό σκηνικό. Να κάνει αυτή τη δύσκολη επιλογή, για να βοηθήσει την παράταξη», δήλωσε στην πρωϊνή εκπομπή του Σκαι.