Υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο στο Αγιο Ορος που κανείς δεν μπορεί να το παραβεί. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μνημονεύουν (ή να τιμούν) ταυτόχρονα δύο αρχηγούς κρατών, τη στιγμή μάλιστα που τον έναν τον είχαν τιμήσει, του πρόσφεραν τον «θρόνο», έκαναν δέηση υπέρ της «υγείας του δούλου του Θεού Προκόπιου», πριν από 15 ημέρες όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε για πρώτη φορά με την παρούσα ιδιότητά του την Ιερά Κοινότητα. Αυτή τη φορά το τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Βλαδίμηρος Πούτιν και σ΄αυτόν θα αποδίδονταν όλες οι τιμές, οι δεήσεις και θα του προσφερόταν ο «θρόνος». Ετσι ο κ. Παυλόπουλος δεν θέλησε να παραστεί στην πανηγυρική λειτουργία που έγινε το Σάββατο νωρίς το απόγευμα στο Πρωτάτο. Ορισμένοι είπαν ότι ήταν αναγκασμένος να σταθεί δίπλα στον Πούτιν και θα φαινόταν υποδεέστερος αυτού, τη στιγμή που και οι δύο είναι Πρόεδροι, αρχηγοί κρατών. Αλλοι είπαν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια από την πλευρά του κ. Παυλόπουλου για το συγκεκριμένο γεγονός και αυτός ήταν ο λόγος που δεν παρέστη στη δοξολογία και περίμενε να τελειώσει αυτή προκειμένου να υποδεχτεί τον Ρώσο Πρόεδρο στο Πρωτάτο, δόξη και τιμή. Τι ακριβώς όμως έχει συμβεί;
Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν στο «Βήμα» ότι «ο κ. Παυλόπουλος δεν έδειξε καμία δυσφορία, τα περί δυσφορίας είναι ανοησίες, έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει, δεν είναι δυσαρεστημένος και ότι υποδέχτηκε, όπως αρμόζει το πρωτόκολλο τον Ρώσο Πρόεδρο στο Πρωτάτο.» Καμία, λοιπόν ενόχληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (όπως ο ίδιος αφήνει να διαρρεύσει) ο οποίος εισέπραξε στην κατ΄ιδίαν συνομιλία που είχε στις Καρυές με τον Πρόεδρο Πούτιν και τις ευχαριστίες του. Αλλωστε για το τι ακριβώς προβλέπει το πρωτόκολλο και για τα όσα συνέβαιναν στην Ιερά Κοινότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνεχή επικοινωνία με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους Αρίστο Κασμίρογλου.
Είναι και αυτός ο «θρόνος» στο Πρωτάτο για τον οποίο έγινε όλη αυτή η συζήτηση. Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα μοναστήρια στο Αγιο Ορος διαθέτουν δύο θρόνους, ακριβώς τους ίδιους, έναν στα δεξιά και έναν στα αριστερά. Εχουν δύο θρόνους για ευνόητους λόγους, εάν καμιά φορά θέλουν να τιμήσουν δύο πρόσωπα. Στο Πρωτάτο όμως υπάρχει μόνον ένας «θρόνος» και εκεί στάθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος: «Υπέρ της υγείας του δούλου του Θεού Βλαδίμηρου» ήταν η δέηση. Αν παρευρισκόταν και ο κ. Παυλόπουλος θα στεκόταν δίπλα του, σε πιο χαμηλή θέση, εκεί ακριβώς όπου κάθησε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, αλλά και ο κ. Κοτζιάς «εισέπραξε» μια δέηση: «Υπέρ της υγείας του δούλου Θεού Νικολάου και συνεργατών του» ακούστηκε. Αυτό των «συνεργατών του» ίσως να αντήχησε παράξενα μέσα στο Πρωτάτο. Πιθανότατα να το είπαν και επίτηδες. Και τούτο γιατί ένας εκ των ειδικών γραμματέων του υπουργείου Εξωτερικών ο Στάθης Λιάντας (αρμόδιος υποτίθεται για τη θρησκευτική διπλωματία) πήγε να σπάσει το πρωτόκολλο, να κάνει υποδείξεις και γενικά να συμπεριφερθεί, όπως ειπώθηκε, ως «γκαουλάιτερ» της κυβέρνησης στο Αγιο Ορος. Εξόργισε τους μοναχούς και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εστάλη και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας να τον «αποσύρει» αμέσως ή διαφορετικά θα απελαθεί. Ο κ. Λιάντας, ο οποίος είναι ειδικός γραμματέας του υφυπουργού Ι. Αμανατίδη και όχι του κ. Κοτζιά, μόλις έγινε γνωστή η επιστολή της Ιεράς Κοινότητα φρόντισε κα «κρυφτεί», όπως ειπώθκε, κάπου στο Αγιο Ορος και δεν εμφανίστηκε πουθενά.
Στην υποδοχή του Προέδρου Πούτιν στην Ιερά Κοινότητα, τον πρώτο λόγο (σύμφωνα πάντοτε με το πρωτόκολλο) τον είχαν οι ηγούμενοι όλων των μοναστηριών (ανάμεσά τους και του Βατοπεδίου Εφραίμ). Οι υπουργοί που τον συνόδευσαν τον είχαν υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Πρωτάτο. Εκεί όπου, κατά τα έθιμα πρόσφεραν στον Ρώσο Πρόεδρο, τον καφέ, το νερό, το τσίπουρο και το… φοντανάκι (σοκολατάκι τυλιχτό σε χρυσό περιτύλιγμα). Ηπιε τον καφέ, ρώτησε κάτι για το τσίπουρο με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη να λέει στον διερμηνέα για αν το μεταφράσει στον Ρώσο Πρόεδρο, ότι «είναι εξαιρετικής ποιότητας και αγιορείτικης παρασκευής».
Εκείνο που έκανε εντύπωση κυρίως στους δικούς μας ήταν πόσο θρήσκος ήθελε να εμφανιστεί ο Πρόεδρος Πούτιν. Εκανε πολλές φορές τον σταυρό του, άναβε κεριά, ασπαζόταν τις εικόνες. Σε δύο περιπτώσεις δεν έμεινε όμως μόνον στο ασπασμό των εικόνων, αλλά ακούμπησε με ευλάβεια το κεφάλι στην Αγία Ζώνη και στην εικόνα του Ιησού Χριστού που του δώρισαν (πιστό αντίγραφο έργο Πανσέληνου) και προσευχήθηκε. Ηταν εντυπωσιασμένος και το έδειχνε, την ώρα που οι υπουργοί που τον συνόδευαν έλεγαν ότι «δεν γνώριζαν ότι είναι τόσος θρήσκος».
Στο Ρωσικό Μοναστήρι, στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στη διάρκεια της «τράπεζας» του δείπνου (με ψαρόσουπα) που παρέθεσαν οι μοναχοί προς τιμή του, μετείχε της προσευχής, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έκανε πολλές ερωτήσεις για τα ιερά κειμήλια που του έδειξαν. Ηταν ένα τρόπος για να δείξει ότι περισσότερο βάρος έδινε στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Αγιο Ορος και όχι τόσο τις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία.
Την Κυριακή, την επομένη δηλαδή της αναχώρησης του κ. Πούτιν από το Αγιο Ορος έγινε στον Αγιο Παντελεήμονα (χωροστατούντος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου) «τσαρική», όπως χαρακτηρίστηκε δοξολογία. Με τη συμμετοχή 80 ιεραρχών, του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ρώσικου Πατριαρχείου και δυο τριών βαρύτονων που ήρθαν ειδικά από τη Ρωσία για να ψάλλουν.