Οδικό χάρτη που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα της συνεργασίας Αθήνας και Παρισιού σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, με έμφαση στις επενδύσεις και στη συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», να υπογράψουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μανουέλ Βαλς κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Γαλλίας την προσεχή εβδομάδα στη χώρα μας.
Η επίσκεψη Βαλς, η οποία πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση των Γάλλων Σοσιαλιστών που βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδηλώσεις και απεργίες για τον εργατικό νόμο που επιδιώκει να θεσπίσει, κρίνεται από τη γαλλική πλευρά σημαντική. Εντάσσεται άλλωστε στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ήδη από πέρυσι, στις δύσκολες ημέρες του 2015, και αφορά την «εξημέρωση» του ΣΥΡΙΖΑ εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Ο κ. Βαλς θα έλθει στην Αθήνα την Πέμπτη 2 Ιουνίου και θα αναχωρήσει την επομένη. Θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο γάλλος πρωθυπουργός θα συνοδεύεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Χαρλέμ Ντεζίρ (πρόκειται για άνθρωπο που έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στις ελληνογαλλικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, αν και χαμηλών τόνων). Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο φιλόδοξος υπουργός Οικονομίας, δεν περιλαμβάνεται στην αποστολή, αν και κάποια στιγμή είχε ακουστεί το όνομά του.
Ωστόσο, παρά τον αρχικό προγραμματισμό, ο κ. Βαλς δεν θα συνοδεύεται από ομάδα γάλλων επιχειρηματιών (υπολογιζόταν να έλθουν στην Αθήνα περί τους 30). Το σχέδιο που είχε διαμορφωθεί περιελάμβανε την πραγματοποίηση ενός επιχειρηματικού φόρουμ υπό την αιγίδα του ΣΕΒ. Για οργανωτικούς και άλλους λόγους αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί. Η γαλλική πλευρά όμως έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την Αθήνα, να διατυπώσει απολύτως ξεκάθαρα στον «οδικό χάρτη» τις προτιμήσεις της στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Οι συζητήσεις επί αυτών των προτιμήσεων διεξάγονται σε βαθύ παρασκήνιο, είναι προχωρημένες και η γνώση των κινήσεων περιορίζεται σε στενό κύκλο συμβούλων του έλληνα πρωθυπουργού.
Ο ελληνογαλλικός «οδικός χάρτης», που ουσιαστικά εξειδικεύει τις κατευθυντήριες γραμμές που ετέθησαν κατά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες, απαρτίζεται από συγκεκριμένα κεφάλαια. Το βασικότερο από αυτά αφορά τις επενδύσεις και στις υποδομές. Εκεί εντάσσονται οι βασικοί στόχοι που έχουν θέσει γαλλικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί ώστε να ενισχύσουν την παρουσία της χώρας τους στην Ελλάδα.
Οι αναφορές στο νέο αεροδρόμιο Κρήτης, στις επιχειρήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), η ενεργειακή συνεργασία για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ συνιστούν τον κορμό των διεκδικήσεων εταιρειών όπως οι Vinci, Alstom, Suez κ.ά. Η γαλλική πλευρά δεν βιάζεται, ενώ, όπως διαβεβαιώνουν γαλλικές πηγές, έχει στο… μανίκι της έναν άσο που διευκολύνει την κυβέρνηση: δεν επιμένει σε απευθείας ιδιωτικοποιήσεις, αλλά είναι διατεθειμένη να κινηθεί με βάση το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης.
Παράλληλα, η επίσκεψη Βαλς θα επιβεβαιώσει την προθυμία των Παρισίων να συνδράμουν την Αθήνα με παροχή τεχνικής βοήθειας σε δύο τομείς: ο ένας αφορά τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στον οποίο η Γαλλία έχει παράσχει εμπειρογνωμοσύνη τα τελευταία χρόνια, ενώ ο δεύτερος αφορά τη φορολογική διοίκηση. Επιπλέον, το Παρίσι θα επιμείνει στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών, στην οποία αποδίδει τεράστια σημασία έπειτα από τα δύο πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα εντός του 2015. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό ενός εκ των τρομοκρατών του περασμένου Νοεμβρίου, ο οποίος είχε περάσει από τη Λέρο, βρίσκεται ψηλά στη γαλλική ατζέντα και είχε μετ’ επιτάσεως τεθεί στην τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στην Ελλάδα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Γαλλία εμφανίζεται διατεθειμένη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη διαχείριση του Προσφυγικού. Εχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή ενεργά (όταν αυτή αρχίσει να λειτουργεί μετά το καλοκαίρι), ενώ είναι η χώρα στην οποία έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Στον οδικό χάρτη περιλαμβάνονται και άλλοι τομείς με ενδιαφέρον, όπως η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, η ψηφιακή τεχνολογία και φυσικά ο πολιτισμός. Επιπλέον, εξετάζεται η προώθηση του Ταμείου Κινητικότητας για τη Νεολαία, ενώ υπάρχει συνεργασία και σε θέματα εκπαίδευσης. Πρόσφατα μάλιστα υπεγράφη συμφωνία για ανταλλαγές μεταξύ σχολείων της Αττικής και σχολείων του Παρισιού.
Ενας τομέας στον οποίο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχε μια σχετική ασάφεια ήταν η συνεργασία στην άμυνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γαλλικές επιχειρήσεις αμυντικού υλικού θέλουν να συνεχίσουν να είναι παρούσες στην Ελλάδα και διατηρούν και ισχυρότατο σχετικό λόμπι. Φυσικά, τα παχυλά συμβόλαια του παρελθόντος δύσκολα θα υπάρξουν στον άμεσο ορίζοντα. Ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα της αναβάθμισης παλαιότερων συστημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση πιθανής αναβάθμισης μαχητικών αεροσκαφών Μirage έχει συζητηθεί και στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αν και παράγοντες που γνωρίζουν άριστα την αγορά σημειώνουν ότι η γαλλική προσφορά είναι ιδιαίτερα ακριβή σε σχέση με αυτό που θα αποφέρει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη γαλλική πλευρά.
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ
Προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ και ευρωσοσιαλιστών

Σε πολιτικούς κύκλους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, δεν περνά ασχολίαστη η αμέριστη υποστήριξη που έχει παράσχει το Παρίσι και προσωπικά ο πρόεδρος Ολάντ στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα. Αυτό αφορά τόσο το ζήτημα του προγράμματος προσαρμογής (κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο Eurogroup όπου έδωσαν το παρών ο κ. Σαπέν και ο στενός συνεργάτης του Μπρούνο Μπεζάρ) όσο και την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο άλλωστε ο κ. Ολάντ προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα σε συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, παρουσία του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, του γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κ.ά.
Είναι πανθομολογούμενο ότι ο κ. Ολάντ επιθυμεί τη συμμετοχή, αρχικά υπό το καθεστώς του παρατηρητή, του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Οσο κι αν σε ορισμένους εντός Ελλάδος ηχεί παράξενα, στο Παρίσι μοιάζει να έχει εμπεδωθεί η ιδέα ότι πρέπει να επενδύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η εικόνα του κ. Τσίπρα είναι πολύ θετική εκεί. Σε μια περίοδο άλλωστε που ο κ. Ολάντ βάλλεται πανταχόθεν και η δημοτικότητά του έχει κατακρημνιστεί, ο γάλλος πρόεδρος θέλει να εμφανίζεται ότι διατηρεί ηγετικό βηματισμό στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης. Η στάση των γάλλων Σοσιαλιστών έχει φυσικά ενοχλήσει σφόδρα το ΠαΣοΚ, αλλά αυτό δεν μοιάζει αρκετό να πείσει την άλλη πλευρά για αλλαγή στάσης.

ΜΕΤΡΑ
Το Παρίσι θα επιμείνει στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών, στην οποία αποδίδει τεράστια σημασία έπειτα από τα δύο πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα εντός του 2015.

Η Γαλλία έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή ενεργά όταν αυτή αρχίσει να λειτουργεί μετά το καλοκαίρι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ