Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και εκπροσώπου Τύπου για το προσφυγικό Γιώργου Κυρίτση: «Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε [η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ] τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει».

Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ακραία διχαστική δήλωση και στρατηγική φθόνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ.Κυρίτσης ανέπτυξε τη θέση του αυτή αρχικά σε άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή, με τίτλο «Είμαστε και φαινόμαστε», την Πέμπτη, ενώ παρά τις αντιδράσεις, επέμεινε σε αυτήν και με νεώτερες δηλώσεις στον ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής.

«Εννοούσα τα ευπορότερα στρωματά, τις κατά τεκμήριο εύπορες κοινωνικές ομάδες, που έδωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δυνάμεις του «Ναι» στο δημοψήφισμα και τα χαμηλότερα ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου» τόνισε.

Προσέθεσε ότι οι λαϊκές δυνάμεις που ψηφίσαν «Όχι» στο δημοψήφισμα δεν τάχτηκαν υπέρ του Μνημονίου, αλλά ψηφίσαν τον Σεπτέμβριο τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί καλύτερα το Μνημόνιο.

Βολές εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για «ακραία διχαστική δήλωση», η οποία «αποκάλυψε τη στρατηγική φθόνου που με κυνισμό ακολουθεί και εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, με νεώτερη ανάρτησή του, ο κ. Κουμουτσάκος καλεί σε αντίσταση στα κηρύγματα κυνισμού, φθόνου και διχασμού, κάνοντας λόγο για «υπόθεση Δημοκρατίας και προϋπόθεση εθνικής ύπαρξης».

Ακόμη, η ΝΔ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει: «Η βουλιμία για εξουσία, τους οδηγεί στο να διχάζουν τους Έλληνες. Όσο περισσότερο φορτώνουν βάρη στον ελληνικό λαό, όσο περισσότερο βυθίζονται στα αδιέξοδά τους τόσο περισσότερο υβρίζουν και διχάζουν».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Ο κ. Κυρίτσης, είναι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Το αποκρουστικό πρόσωπο του διχασμού, του φθόνου και του μίσους.
»Η βουλιμία για εξουσία, τους οδηγεί στο να διχάζουν τους Έλληνες. Όσο περισσότερο φορτώνουν βάρη στον ελληνικό λαό, όσο περισσότερο βυθίζονται στα αδιέξοδά τους τόσο περισσότερο υβρίζουν και διχάζουν.
»Το κάνουν συνειδητά. Το κάνουν απροκάλυπτα. Το κάνουν κυνικά. Αυτή είναι η στρατηγική τους.
Είναι επικίνδυνοι για την ενότητα των Ελλήνων, για το παρόν και το μέλλον της χώρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει τα εσώψυχα του με τις δηλώσεις Κυρίτση, σχολίασε στον ΣΚΑΙ η Ντόρα Μπακογιάννη. Έχουν μεγάλο βάρος αυτά που λέει ο κ. Κυρίτσης γιατί λέει αυτά που πραγματικά σκέπτονται, τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.

Ποτάμι: Πες τα Χρυσόστομε

Ιδιαίτερα αιχμηρή η ανακοίνωση του Ποταμιού: «Ο κ. Κυρίτσης λέει τα προφανή: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη επί της μαντάμ Μέρκελ και του Ολαντρέου καταπολέμησε τη φοροδιαφυγή των πλουσίων, εξαφάνισε την διαφθορά, έδωσε δουλειά στους άνεργους, απάλλαξε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μεροκαματιάρηδες από δυσβάστακτους φόρους, κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ και γύρισε τον μηνιαίο μισθό στα 751 ευρώ!

» Ήδη ζούμε σε άλλη Ελλάδα, αυτή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Ας το γιορτάσουμε. Με προσλήψεις βέβαια. Έχει μείνει κανένα τρολ αδιόριστο; Κανένας Καρανίκας; Κανένα ανίψι; Μπα όλοι βολεύτηκαν. Ας το γιορτάσουμε λοιπόν διπλά.»

Δ. Καμμένος: Η δήλωση Κυρίτση προκαλέι έκπληξη και προβληματισμό

«Η δήλωση του κ. Κυρίτση ότι η κυβέρνηση ‘ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο για να μετακυλήσει, όσο μπορεί, τα βάρη στους μενουμευρωπαίους’ προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό» αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής Β’ Πειραιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος.

«Ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για πρώτη φορά σε ένα δημοψήφισμα, εκφέροντας τη γνώμη του για μέτρα που τον αφορούσαν. Ποιος ήταν υπέρ του ΝΑΙ και ποιος του ΟΧΙ μικρή σημασία έχει, διότι η επόμενη μέρα μάς βρήκε ενωμένους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και το πώς είχε ψηφίσει ο καθένας μας. Ο διχασμός αποτελεί εθνικό έγκλημα και καθένας μας οφείλει, ως εκπρόσωπος του λαού, να τιμά την κοινοβουλευτική του έδρα και να είναι προσεκτικός με τις δηλώσεις του δημοσίως» σημειώνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και προσθέτει:

«Με δήλωσή μου, άλλωστε, παραμονές του δημοψηφίσματος, είχα δηλώσει ότι ‘ένα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται μόνο σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό’».

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η τιμωρητική διάθεση απέναντι σε όσους ψήφισαν, είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση χαρακτηριστικό και προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα αποτελεί την πιο ξεκάθαρη μορφή άμεσης Δημοκρατίας, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να ψηφίσει κατά το δοκούν και η απόφαση του να γίνεται σεβαστή από όλους» καταλήγει ο κ. Καμμένος.