Να εκφράσει τα «κατερχόμενα, άλλοτε ανερχόμενα, μεσαία στρώματα» θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα θα προσπαθήσει να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία το «καταφύγιο» των λαϊκών στρωμάτων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε και χθες με την τοποθέτησή του σε εκδήλωση του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, η Ν.Δ. επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, έχοντας ως γενική αρχή, ότι «η κυβέρνηση επενδύει», όπως λέει, «σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στο σχέδιο της Ν.Δ. θα περιλαμβάνονται πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που πιλοτικά είχε ξεκινήσει το 2014, η προώθηση ενεργητικών προνοιακών πολιτικών, κ.α.

Ταυτόχρονα όμως η ηγεσία της Ν.Δ. θέλει να κερδίσει, όπως πολλάκις έχει επισημανθεί και στις συσκέψεις του κόμματος από τον σύμβουλο στρατηγικής επικοινωνίας, Τάκη Θεοδωρικάκο, και την λεγόμενη θετική ψήφο και δεν της αρκεί η αρνητική ψήφος των πολιτών, αλλά ούτε και τα συγκυριακά κέρδη από κεντρώους (κυρίως μεσοαστούς) και «απολίτικους» (κυρίως μέλη λαϊκών στρωμάτων).

Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει, όπως παραδέχονται πολλοί, να κερδίσει το στοίχημα της στήριξης από τους μετακινούμενους ψηφοφόρους που συνήθως είναι «με το ένα πόδι στα κόμματα και με το άλλο έξω από αυτά».

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης προς τον κ. Μητσοτάκη και να πειστούν τμήματα της κοινωνίας ότι η ηγεσία και το κόμμα διαθέτει κοινωνική ευαισθησία. Παράλληλα να μην υπάρχει ανησυχία ότι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος εάν εκλεγεί θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους και η ενίσχυση ενός πιο έντονου κοινωνικού προφίλ.

Αυτό το κοινωνικό προφίλ λοιπόν οικοδομείται, όπως οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη δείχνουν, αργά, αλλά σταθερά την τελευταία περίοδο και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα. Ήδη, έχουν γίνει μερικές κινήσεις, όπως π.χ. η επίσκεψη στην Ελευσίνα, σε κοινωνικές δομές στο δήμο Περιστερίου ή στα συσσίτια της Μητρόπολης Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως, κ.α.

Η χθεσινή εκδήλωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας της Ν.Δ. να ακυρωθεί και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί ταξικών διαφορών και υπεροχής της αριστεράς στο θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή την περασμένη Κυριακή, κατά την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου στόχευσε και σε άλλα κοινά, μιλώντας για τους αγρότες και τους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, στους χαμηλοσυνταξιούχους με αφορμή το θέμα του ΕΚΑΣ, κ.α.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη η πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στραγγαλίζει την οικονομία και φτωχοποιεί τους πολίτες. «Η Κυβέρνηση επενδύει σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο. Η διάλυση της μεσαίας τάξης καταστρέφει κάθε ελπίδα ανθρώπινης ζωής και για τους πιο αδύναμους» λέει και συμπληρώνει: «Θα αυξηθούν οι συνάνθρωποί μας που θα περιέλθουν σε αδυναμία να ανταποκριθούν και στα στοιχειώδη της ανθρώπινης διαβίωσης».