Τη γνωστή τακτική που θέλει τους ηγέτες να λένε άλλα πίσω από κλειστές πόρτες και άλλα να πράττουν ή και να λένε δημοσίως ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την 50λεπτη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα 23 Μαϊου. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός του έθεσε το ζήτημα της αυξημένης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας, ιδιαίτερα στον εναέριο χώρο του αρχιπελάγους από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία – με έμφαση την περιοχή των Οινουσσών αλλά όχι μόνο.

Οι δύο ηγέτες φέρονται να συμφώνησαν ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι μείωσης της έντασης και αυτό αναμένεται να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η εντατικοποίηση των διμερών διπλωματικών επαφών, που δεν αποκλείεται να σημαίνει και ουσιαστική επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που έχουν «παγώσει» εδώ και αρκετό καιρό. Ο δεύτερος τρόπος συνδέεται, όπως εκτιμάται, με το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Γερμανία για να πέσουν οι τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο έχουν σημαντικές προτεραιότητες που συνδέονται με την περιοχή, η μεν πρώτη σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και στο Συριακό, το δε δεύτερο σε σχέση με τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο πρωτεύουσες θα κινηθούν πιεστικά προς την Αθήνα και την Άγκυρα ώστε να αποφευχθούν εκατέρωθεν υπερβολές.

Το Κυπριακό εντάσσεται στην ίδια ατζέντα. Μάλιστα, κατά ορισμένες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά δίνει προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα παρά στα ελληνοτουρκικά. Μένει να φανεί ποιες είναι οι ακριβείς της προθέσεις. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει έλθει δυναμικά στο προσκήνιο, από τουρκικής πλευράς, το ζήτημα των εγγυήσεων. Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί μάλιστα στην Αθήνα την Τετάρτη 25 Μαϊου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη).

Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ως… συνεχιστής της στάσης του «καρατομηθέντος» Αχμέτ Νταβούτογλου στα περισσότερα ζητήματα. Στο «καυτό ζήτημα» της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Τουρκίας, ο τούρκος Πρόεδρος και ο έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη μείωση των ροών. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στο ζήτημα των επιστροφών που φαίνεται ότι προχωρούν με αργό ρυθμό.

Κατά τα άλλα, η Ατζέντα της Σμύρνης, όπως διαμορφώθηκε στο τελευταίο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα συνεχίσει να αποτελεί οδηγό για τις διμερείς σχέσεις. Ο τουρισμός, η ενέργεια, η διασυνδεσιμότητα, η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών συμφωνήθηκε να προωθηθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.