Σε πολιτική άσκηση με πολλές άγνωστες παραμέτρους μετατρέπεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του σκληρότερου, φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού πακέτου των τελευταίων δεκαετιών, έπειτα από την κοινοβουλευτική διαδικασία της Κυριακής.

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και κυρίως η υπερψήφιση του δημοσιονομικού «κόφτη» και του ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα σε μία θέση που απαιτεί πολιτικές διευθετήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και στον χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Η ελάχιστη απώλεια της Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία καταψήφισε τις συγκεκριμένες διατάξεις και κατόπιν πιέσεων παρέδωσε την βουλευτική έδρα, καταδεικνύουν ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εν γένει αποφασισμένο περισσότερο να υπερασπιστεί την συμφωνία του καλοκαιριού και να παραμείνει στην εξουσία και λιγότερο να δημιουργήσει συνθήκες εκλογικής περιπέτειας – όπως άλλωστε καταδεικνύει η στάση των βουλευτών του και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, έπειτα και από την τραυματική για την Αριστερά εμπειρία της ψήφισης των μέτρων την Κυριακή το βράδυ – και αναλόγως της έκβασης του eurogroup της Τρίτης – το βασικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πλέον η αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας της κυβέρνησης μέσω του ανασχηματισμού.

Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας όμως και κατά βάση με γνώμονα την πολιτική μεθόδευση, το πιθανότερο είναι πως θα προηγηθούν κομματικές διεργασίες.

Σύμφωνα με αυτά, για τον Αλ. Τσίπρα βασικό μέλημα είναι πλέον η διοργάνωση ενός συνεδρίου, το οποίο έστω και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, θα έχει έναν στόχο: την επιβεβαίωση της κομματικής κυριαρχίας του κ. Τσίπρα και πιθανώς μία πρώτη, ελεγχόμενη διεύρυνση, δια της ανάδειξης νέων προσώπων ακόμη και προερχόμενων από άλλους πολιτικούς χώρους, στα κεντρικά πολιτικά όργανα.

Παράλληλα μελετάται και ετοιμάζεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, όπου πιθανώς θα κυριαρχήσει η απόπειρα στρατολόγησης προσώπων εκτός ΣΥΡΙΖΑ και τεχνοκρατών, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν την πολιτική που επισφραγίστηκε με την ψηφοφορία της Κυριακής.

Η τακτική αυτή, σύμφωνα με πολιτικά στελέχη προσκείμενα στην κυβέρνηση, ορίζεται και από μία εκτίμηση των παραμέτρων που πιθανώς θα επιδράσουν στον πολιτικό χρόνο. Με βάση αυτήν και δεδομένου ότι διεθνείς επενδυτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι για προφανείς πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους εκείνη που κατόρθωσε να περάσει μέτρα που καμία από τις προηγούμενες δεν ήταν σε θέση να ψηφίσει, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου καλείται να κερδίσει ένα στοίχημα.

Αυτό αφορά κατά βάση τον χρόνο της φθοράς της και την ικανότητα ή την προθυμία της να εφαρμόσει αυτά που ψήφισε ώστε να αποφύγει την δαμόκλειο σπάθη του δημοσιονομικού «κόφτη». Καθοριστικη παράμετρος δε, είναι ο χρόνος διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017, διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ευρέως ότι θα επιχειρηθεί η αποτροπή μεγάλων πολιτικών κραδασμών ακόμη και στην Ελλάδα.

Αστάθμητη παράμετρος, όπως σημειώνουν και κυβερνητικά στελέχη, φαίνεται πως θα είναι ο χρόνος και η ένταση της προδιαγραφόμενης γενικευμένης κοινωνικής δυσφορίας και αντίδρασης στην φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης.