Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Δευτέρα τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας Αντόνι Μακιέρεβιτς, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Όλοι εταίροι στο ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Τουρκία, πρέπει να σεβαστούν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η Σύνοδος αυτή πρέπει να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ παραμένει πιστό στις τρεις βασικές αρχές που συνθέτουν την αποστολή του. Δηλαδή την συλλογική άμυνα, την συνεργατική ασφάλεια και την διαχείριση κρίσεων υπό όρους αλληλεγγύης» δήλωσε.

«Ιδίως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, νομίζω πως η Σύνοδος της Βαρσοβίας μπορεί και πρέπει να αναδείξει ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ είμαστε αποφασισμένα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό ως εξής. Πρώτον, πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε ο πόλεμος στη Συρία, γιατί αυτός παράγει το προσφυγικό ζήτημα.

»Δεύτερον, πρέπει να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με τους όρους που ταιριάζουν στην Δημοκρατία της Πολωνίας, της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, δηλαδή υπό όρους ανθρωπισμού. Και τρίτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του ISIS χωρίς καμία υποχωρητικότητα»

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Αντόνι Μακιέρεβιτς ανέφερε ότι η Πολωνία έχει ήδη διαθέσει μια φρεγάτα, η οποία θα φτάσει στη Μεσόγειο για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα μαζί και με άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα έχει ληφθεί απόφαση για αποστολή τεσσάρων αεροσκαφών F16 καθώς και ειδικών δυνάμεων στη Συρία. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να αποστείλει εκπρόσωπους Αστυνομίας Συνόρων για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Τέλος, ανέφερε: «Και με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να οδηγήσουμε όλες τις χώρες της Συμμαχίας να σέβονται τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τα ανατολικά σύνορα που έχουν να κάνουν με την Πολωνία, όσο και με τα νότια σύνορα, που είναι σημαντικά για την Ελλάδα».