Πολιτικές γέφυρες προς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ανεξάρτητα τι ψήφιζαν έως σήμερα, ρίχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας στο λεξιλόγιό του τον όρο «νέος πατριωτισμός», στα πλαίσια του ανοίγματος της Νέας Δημοκρατίας σε πολίτες πέραν της κεντροδεξιάς, ενώ παράλληλα αρχίζει να…επικοινωνεί και να προβάλλει το νέο οικονομικό αφήγημα του.

Μια πρόγευση του οικονομικού αφηγήματος έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την ομιλία του στη Βουλή, όπου παράλληλα έτεινε χείρα πολιτικής φιλίας, συνεργασίας και συμπόρευσης σε ψηφοφόρους που δεν είχαν καμία πολιτική και ιδεολογική σχέση με την κεντροδεξιά.

Εκτός από την στρατηγικής σημασίας επιλογή του να επιτίθεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνεται της άποψης ότι γύρω του συσπειρώνεται καθημερινά ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό μέτωπο το οποίο διευρύνεται.

«Για εμένα δεν έχει σημασία σε ποιο Κόμμα δραστηριοποιήθηκε ή εκφράστηκε ο κάθε Έλληνας πολίτης στο παρελθόν ή ακόμα και σήμερα, διότι όλοι οι μεταρρυθμιστές σήμερα, οι πραγματικοί μεταρρυθμιστές, είναι από την ίδια μεριά του λόφου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Βουλή.

Με τον όρο νέο πατριωτισμό που θέτει στο δημόσιο διάλογο, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να θέσει μια ακόμα διαχωριστική γραμμή για την μεταρρυθμιστική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα: από τη μια είναι, κατά τον ίδιο, οι σύμμαχοι τους, δηλ. αλήθεια και οι δυνάμεις της κοινής λογικής, οι δυνάμεις της δημιουργίας, της εξωστρέφειας, της αξιοκρατίας, του φιλότιμου, της εργατικότητας, οι νέες γενιές και από την άλλη βρίσκονται, όπως σημειώνει, οι δυνάμεις του λαϊκισμού σε όλες τις μορφές του και ανεξάρτητα από το πολιτικό καμουφλάζ, οι συντεχνίες, ο κομματισμός, ο κοινωνικός φθόνος που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έσπειραν και πότισε την κοινωνία με το δηλητήριό του και το εμπόριο του ανθρωπισμού και ο σφετερισμός των αδυνάτων προς ίδιο όφελος.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτός ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει και κάθε μέρα περισσότεροι πολίτες ενώνονται μαζί με τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή την πλατειά μεταρρυθμιστική συμμαχία.

«Μύθοι γκρεμίζονται, αυταπάτες διαλύονται και το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του ψεύδους και του λαϊκισμού και ισορροπεί στην κανονικότητα, επιστρέφει στην αλήθεια» είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας και άλλα στοιχεία, πέρα από αυτά που ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, για την οικονομική πρόταση της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε και θα το προβάλλει πιο έντονα την επόμενη περίοδο, για την εναλλακτική πρόταση του κόμματος για την πενταετία 2017 – 2021 που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να ξεφύγει οριστικά από τον κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας.

Με την προβολή του όρου «συμφωνία αλήθειας» που είναι και κεντρικό σύνθημα της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το σημείο αφετηρίας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια.

Κατά τον ίδιο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2% και αυτό πρέπει να είναι εθνικός στόχος και όπως είπε και στη Βουλή, οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

«Η συμφωνία, λοιπόν, αυτή με τους εταίρους μας είναι σαφής. Εμείς θα προσφέρουμε και νέες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευτείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μια ρύθμιση χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία.2 συν 4%, αυτοί πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας. Για να υπάρξει πραγματική προοπτική εξόδου από την κρίση» τόνισε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μετά και τις σχετικές συζητήσεις με το οικονομικό του επιτελείο, ο στόχος του 4% είναι εφικτός, αλλά με ένα άλλο μείγμα πολιτικής και επικαλείται το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία αναπτύχθηκε το 2015 με 7,8% και θα αναπτυχθεί με σχεδόν 5% το 2016.

Άρα, η πρόταση της Ν.Δ. είναι 4% για τα επόμενα 5 συνεχόμενα χρόνια που σημαίνει κατά την ηγεσία της, ότι το Α.Ε.Π. της χώρας το 2021 θα φτάσει τα 213 δις ευρώ που μεταφράζεται σε 1.900 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό και σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος.

Επίσης, η ηγεσία της Ν.Δ. θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογήσει όταν γίνει κυβέρνηση θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος. Ένας από τους στόχους κατά τον κ. Μητσοτάκη πρέπει να είναι η αύξηση των επενδύσεων από το 11% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα στο 20% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε μια πενταετία.

Από τη συζήτηση στη Βουλή και την παρουσία του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκε και η στρατηγική της επόμενης περιόδου για τη Ν.Δ.: ιδιαίτερα επιθετική ρητορική κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε και πάλι το θέμα των πρόωρων εκλογών και είπε ότι το αίτημά του είναι πιο έντονο και επίκαιρο από ποτέ, αλλά αίσθηση και συζήτηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για την οικονομική του πρόταση για την περίοδο 2017-2021, όπως βεβαίως και η επισήμανση του πρώην υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που προέβλεψε εκλογές το 2017!