Κορυφώθηκε την Κυριακή το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή και έγινε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια γαι το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης (αυξήσεις έμμεσων φόρων, αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων) και η τροπολογία για τον «κόφτη».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 153 «ναι» έναντι 145 «όχι» και 2 απουσιών, τον κκ Γρηγόρη Ψαριανού και Αδωνι Γεωργιάδη που με επιστολή τους ανέφεραν ότι θα ψήφιζαν «όχι» αν ήταν στη Βουλή.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου δεν βρισκόταν στην αίθουσα ενώ κατά τη δεύτερη ανάγνωση των ονομάτων ψήφισε επί της αρχής «ναι» αλλά καταψήφισε τις διατάξεις για το Ταμείο και τον «κόφτη».

Το Μαξίμου διέρρεε πως η βουλευτής Β’ Αθηνών θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να παραδόσει την έδρα της κάτι που έγινε στη συνέχεια..

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης υπήρξαν πιέσεις από κοινοβουλευτικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ να την μεταπείσουν, κάτι όμως που τελικά δεν έγινε.

Η συζήτηση που προηγήθηκε διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Στο επίκεντρο βρέθηκε η σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ψεύτη και αναξιόπιστο τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για οργανωμένη πολιτική απάτη και σημείωσε ότι «δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αυτοβαυκαλίζεται ως μεταρρυθμιστής, ενώ έκανε λόγο για συνδυασμό θράσους και δειλίας

Στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης βρέθηκαν η φοροκαταιγίδα, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ο κόφτης, καθώς επίσης τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και το πάγωμα της ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, καθώς θα καλυφθούν από το νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ανακοίνωσε.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι με νομοτεχνική βελτίωση στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τα ισοδύναμα μέτρα έναντι του διετούς «παγώματος» των μισθολογικών ωριμάνσεων ώς 31 Δεκεμβρίου 2016.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζονται τέτοιου είδους μέτρα και πως η προσπάθεια του λαού φτάνει στο τέλος και έρχεται η λύτρωση.

Νωρίτερα, για απύθμενο θράσος της κυβέρνησης έκανε λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι μαζί με τους πανηγυρισμούς της για το κλείσιμο της αξιολόγησης περίσσεψαν και τα ψέματα.

«Σήμερα γράφεται ταπεινωτική σελίδα της ελληνικής ιστορίας» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Σήμερα ψηφίζετε μνημόνιο για πάντα» σημείωσε.

«Οι καθυστερήσεις σας, οι παλινωδίες σας σε συνδυασμό με την ανικανότητά σας στοιχίζουν δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι 99 χρόνια εκχώρησης της περιουσίας θα κάνουν την Ελλάδα Αργεντινή.

Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο να ψηφίζει κείμενα που συντάχθηκαν από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους χωρίς να αλλάξει «ούτε ένα κόμμα» από την ελληνική κυβέρνηση, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Η διαδικασία

Πρόβλημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει προκαλέσει η τροπολογία για το διετές πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων όλων των ειδικών μισθολογίων, στα οποία εμπίπτουν και οι ένστολοι.

Ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, έχει διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία μόνο σε περίπτωση που υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι πρώτα θα υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 (συν των αναδρομικών) και κατόπιν να υπάρξει «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης, η οποία προβλέπεται να ισχύσει από 1/1/2017 έως 31/12/2018.

Το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις ισοδύναμων μέτρων ανά υπουργείο αντί του παγώματος των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων.

Και το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, και τους αναπληρωτές υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν νωρίς το απόγευμα και η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, όπως συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες τόσο στις επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια.

Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθεί στους εξής άξονες: θα αναφερθεί στις προβλέψεις του νομοσχεδίου, θα απαντήσει στην σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για το νέο υπερ-Ταμείο, θα μιλήσει για τις διατάξεις που έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, θα αναγνωρίσει τη δυσκολία των μέτρων, αλλά θα πει πως αυτά θα φέρουν το κλείσιμο τη αξιολόγησης και τέλος θα μιλήσει για την επόμενη ημέρα στη χώρα με μεγαλύτερη ρευστότητα για την οικονομία, σταδιακή άρση των capital controls, συμφωνία για το χρέος και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, να μιλήσει για τη νέα φοροεπιδρομή που θα πλήξει τους πολίτες, θα υποστηρίξει πως η ΝΔ θα ήθελε να στηρίξει μεταρρυθμιστικές ρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν υπάρχουν, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι τα ξεπουλάει όλα χωρίς σχέδιο, ενώ θα κάνει λόγο για εκχώρηση της εθνικής κινητής και ακίνητης περιουσίας για έναν αιώνα από το νέο υπερ-Ταμείο.

Την ώρα που στη Βουλή κόμματα και αρχηγοί θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους, τα συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη νέα φοροεπιδρομή.

Παράλληλα, γενικό μπλακ άουτ επικρατεί όλη την ημέρα στις συγκοινωνίες, αφού δεν λειτουργούν μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεοφωρεία και τρόλεϊ. Κανονικά θα λειτουργούν ο ΟΣΕ και ο προαστιακός.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, που την κατηγορεί μεταξύ άλλων για «φοροκαταιγίδα», ότι εκχωρεί την εθνική κυριαρχία της χώρας παραδίδοντας για ένα αιώνα στους ξένους την ελληνική δημόσια περιουσία, και ότι ισοπεδώνει τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση υπογράφει ό,τι αρνήθηκε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας έτσι τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο και ασφυξία.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, αναφερόμενος στην πτώση της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε τον τότε πρωθυπουργό. Τώρα, 23 χρόνια μετά, πολύ φοβάμαι ότι αυτός ο ίδιος πρώην πρωθυπουργός θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη αλλά αυτή τη φορά πριν γίνει πρωθυπουργός»

«Κάνατε μια αναφορά στον κ. Σαμαρά. Με αυτό κοιμάστε και ξυπνάτε κάθε μέρα. Με τον Αντώνη Σαμαρά, που έβαλε ψηλά τον πήχη της χώρας. Δεν τον φθάνετε όμως. Χοροπηδάτε, αλλά δεν θα τον φτάσετε, και το θέαμα είναι κωμικό» αντέτεινε ο κ. Σταμάτης και πρόσθεσε:

«Κάνατε μια αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ‘μην τον ακούς γιατί δεν θα γίνεις πρωθυπουργός’. Αυτό είναι συμβουλή ή απειλή; Μην μας απειλείτε. Τις ελληνικές κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός ακόμα και όταν κάνουν λάθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017 έξω και πέρα από τις απειλές».

Η αναφορά του κ. Σταμάτη προκάλεσε αίσθηση, ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι το ανώτατο όριο ζωής της σημερινής κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2017 και μέχρι τότε θα έχει γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Σε φόβο του παλιού πολιτικού συστήματος απέδωσε την «λυσσαλέα αντίδραση» και την έκπληξή για το κλείσιμο της συμφωνίας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με το σκεπτικό ότι μαζί της κλείνει και «ο ιστορικός κύκλος της ύστερης πολιτικοοικονομικής διαπλοκής στη χώρα μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ενιαίο πλαίσιο κατάρτισης, εφαρμογής, συντονισμού της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και πολιτικής επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η χώρα που παρέδωσε το προηγούμενο πολιτικό σύστημα είναι ψηφιακά καθυστερημένη χωρίς ενιαίο σχέδιο και χωρίς διοικητικά εργαλεία, ιδίως για την προτεραιοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ.

Ακόμη, μίλησε για την επέκταση της σύστασης των διοικητικών γραμματέων σε όλο το πλήθος των γραμματειών ξεκαθαρίζοντας πως δεν δημιουργούνται καινούργιες θέσεις, και υπογράμμισε ότι πρέπει να ξαναδούμε την αναγκαιότητα της αυτοτελούς τους ύπαρξης και λειτουργίας στο πλαίσιο των νέων οργανογραμμάτων.

Τέλος, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι το πολυνομοσχέδιο αλλάζει τον περιορισμό των προσλήψεων του «περίφημου 1 προς 5», σε 1 προς 4, σε 1 προς 3 και ούτω καθεξής τα επόμενα χρόνια.

Φωτίου: Από 1η Ιανουαρίου το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα

«Έχουμε δεσμευτεί να το εφαρμόσουμε από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλη τη χώρα,το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου παρουσιάζοντας την τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος.

«Η εμπειρία που αποκτήσαμε από την πιλοτική εφαρμογή του σε 13 δήμους της χώρας, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα από τη 1η Ιανουαρίου 2017. Θα αφορά περί τους 700.000 ανθρώπους και το κόστος της καθολικής εφαρμογής του υπολογίζεται σε 800 εκατ. με 900 εκατ. ευρώ», ανέφερε η κ. Φωτίου.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων, που θεμελιώνονται σε τρεις πυλώνες και αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ενεργό συμμετοχή των ωφελούμενων στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.

Από τον Ιούλιο του 2016, θα ξεκινήσει η βαθμιαία εφαρμογή του προγράμματος σε 30 δήμους 13 περιφερειών, οι οποίοι θα οριστούν με πληθυσμιακά κριτήρια και τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας ενώ θα φορά 60.000 ανθρώπους. Όπως τόνισε η κ. Φωτίου, όσοι δεν επιλεγούν σε αυτή τη φάση θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Την εισοδηματική ενίσχυση η οποία θα δίνεται κατά 50% με τραπεζική κάρτα και το υπόλοιπο σε ρευστό, την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, και την προώθηση του 10% των δικαιούχων σε θέσεις εργασίας «και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε διαδικασίες επανένταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε και τους τρεις πυλώνες, 10% επανένταξη και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε διαδικασίες επανένταξης», τόνισε η κ. Φωτίου.

Ανέφερε επίσης ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δικαιούχων «θα ανοίξει τον Ιούνιο και δεν θα κλείσει ξανά. Όποτε πέφτει ένα νοικοκυριό σε ακραία φτώχεια θα μπορεί μέσα σε ένα εξάμηνο, να ζητήσει την ένταξή του».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε επίσης, ότι το πρόγραμμα συνδυάζεται και με άλλες δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας όπως είναι τα σχολικά γεύματα σε 4.000 ολοήμερα σχολεία σε περιοχές με μεγάλη φτώχεια.

Η ακραία φτώχεια είναι αποτέλεσμα των μνημονίων είπε η κ. Φωτίου και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, «στο τέλος του 2014 σπατάλησε 340 εκατ. ευρώ δίνοντας εφάπαξ ποσά σε δικαιούχους όχι μόνο σε όσους ζούσαν σε ακραία φτώχεια αλλά και σε άλλους».
«Το δίχτυ προστασίας που εγκαινιάσαμε δεν θα το εγκαταλείψουμε ούτε στιγμή. Αυτή είναι η διαφορά μας» κατέληξε η κ. Φωτίου.

Παρασκευόπουλος: Νομοτεχνική βελτίωση για τα συρρέοντα εγκλήματα στον ανταγωνισμό

Μόνο το αξιόποινο της πράξης που αφορά το διοικητικό πρόστιμο θα εξαλείφεται, ενώ θα συνεχίζεται η δίωξη για τα συρρέοντα εγκλήματα και δεν θα απαλλάσσεται όποιος παραβιάζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Αυτό προβλέπεται σε νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στο άρθρο 106 του πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης,ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, σε περιπτώσεις παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού αν καταβληθεί το πρόστιμο, θα εξαλείφεται το αξιόποινο μόνο για την πράξη που αφορά το διοικητικό πρόστιμο και όχι για τα συρρέοντα εγκλήματα.

Στην αρχική διατύπωση του άρθρου 106 του νομοσχεδίου δινόταν η δυνατότητα με την πληρωμή του προστίμου ο παραβάτης να απαλλάσσεται για όλα τα αδικήματα που προκύπτουν από την πράξη παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού.


Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση το Σάββατο

Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τα άρθρα που αφορούν τον δημοσιονομικό διορθωτή και την σύσταση Ταμείου Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας.

Το αίτημα, το οποίο απορρίφθηκε, υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προκύπτουν από την διεθνή θέση, τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες της χώρας.

«Η διαφορά των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ή τους θεωρητικούς και κινηματίες είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση όταν ασκείται κριτική στις αποφάσεις τους. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει ότι, η εναλλακτική λύση του νομοσχεδίου ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή των προτάσεων των ξένων, όπως γινόταν επί σειρά ετών. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί τη σύνθεση αυτή τη στιγμή όσων προκύπτουν από τη διεθνή θέση της χώρας, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της, και είναι η καλύτερη δυνατή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ακόμα, υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αφορά τη θέσπιση αλλά μόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, άρα δεν μεταβάλλεται ο προϋπολογισμός και συνεχίζει να έχει τις ίδιες κατανομές. «Αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης και το ποσοστό διάθεσης, άρα ο ‘κόφτης’ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Σύνταγμα» συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης επισήμανε ότι περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και παραδίδεται στους ξένους ο δημοσιονομικός έλεγχος του κράτους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Είναι ντροπή να μην υπάρχει πουθενά παρέμβαση του Κοινοβουλίου παρά μόνο για ελάσσονα θέματα. Αντίκειται στο άρθρο 106 του συντάγματος. Επίταξη ή δήμευση είναι αυτό που κάνετε και δεν είναι σύμφωνο με την προστασία της δημοσίας περιουσίας από το σύνταγμα» υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «απολύτως ανθελληνικό» και ότι δεσμεύεται η εθνική περιουσία για έναν αιώνα από τους ξένους. Ένταση προκλήθηκε όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταξε από τα έδρανά του ένα έγγραφο. Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης τον εγκάλεσε στην τάξη, ενώ φωνές ακούγονταν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Για υποκρισία τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσων και της σημερινής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας τες ότι έχουν κάνει το σύνταγμα λάστιχο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς μίλησε για μεγάλο και ισχυρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα και τόνισε ότι το ελληνικό κράτος παραχωρεί πλέον τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων της δημόσιας περιουσίας, σε ξένους.

«Οι ρυθμίσεις για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των δημοσιονομικών του κράτους, οδηγούν τη χώρα σε ομηρία», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας όσο και των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισαν αβάσιμη την ένταση καθώς όπως υποστήριξαν δεν θίγονται τα ατομικά δικαιώματα στον σκληρό πυρήνα τους και κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι ερμηνεύουν «αλά καρτ» το σύνταγμα.

Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορεί να γονατίσαμε το καλοκαίρι, δεν τα παρατήσαμε και μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση η χώρα έμεινε όρθια» υπογράμμισε. «Εγώ θα κλάψω αν πουλήσουμε μια μετοχή της ΔΕΗ αλλά είναι καλύτερο από το να παραδώσουμε ένα σύγχρονο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Δεν θέλω να πουληθούν οι μετοχές» τόνισε ο κ. Τσιρώνης επισημαίνοντας ότι το 51% των μετοχών παραμένει στο Δημόσιο.

«Αύριο ολοκληρώνεται η φάση της πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ειδικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που το παραδέχτηκε κιόλας, μιλώντας για αυταπάτη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Εδώ πληρώνονται όλα» είπε ο κ. Λοβέρδος και κατέληξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ «θα μείνουν στην πολιτική ιστορία του τόπου ως οι μεγαλύτεροι ψεύτες» κι αυτή η φήμη – όπως ισχυρίστηκε – η θα σας κυνηγά τουλάχιστον για όσο κρατήσει η εταιρεία του ξεπουλήματος, για έναν αιώνα».

Αντιπαράθεση σε επίπεδο εισηγητών

Νωρίτερα, η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά του εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα που έκανε λόγο για «οβιδιακές μεταμορφώσεις, νοτιοαμερικάνικες περιπλανήσεις και θεατρικές παραστάσεις της».

«Καμώνεται ότι διαπραγματεύεται η δήθεν αριστερή κυβέρνηση όταν πρόθυμα κάνει τα πάντα που της ζητούν με στόχο να κερδίσει περισσότερο χρόνο στην εξουσία» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τοποθετήσεις βουλευτών, ενώ αργότερα αναμένεται να λάβουν το λόγο οι ειδικοί αγορητές. Στις 7 το απόγευμα αναμένεται η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση να κρατήσει τη χώρα όρθια και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα ενός αγώνα δρόμου που οι παλαιότερες κυβερνήσεις, φρόντισαν να είναι μεγάλων αποστάσεων».

Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αυτή είπε είναι η επιλογή της κυβέρνησης μας, και απέδωσε τις καθυστερήσεις στα διάφορα μέρη που δεν συμφωνούσαν. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν διατεθειμένη να υπογράψει χαρτιά που της είχαν στείλει άλλοι είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι με το υπερταμείο που συστήνει η κυβέρνηση παραδίδει για 99 χρόνια τη χώρα στους δανειστές της που θα ελέγχουν, όπως είπε, και τη διοίκηση του και τα έσοδά του. «Τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν 50% για το χρέος και 50% στα δημόσια έσοδα για επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, έκανε λόγο για απολύτως ανθελληνικό νομοσχέδιο, που τελειώνει όπως είπε, ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και παραδίδει για ένα αιώνα τη χώρα, στους ξένους δανειστές.

Επίθεση, τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανάσοπουλος, κάνοντας λόγο για ίδιες ισοπεδωτικές, αντιλαϊκές πολιτικές και τόνισε ότι το νομοσχέδιο «αμαυρώνει κάθε προοπτική διεξόδου από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

«Ούτε μία αναπτυξιακή ρύθμιση δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο με 75.000 σελίδες», υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, και υπογράμμισε ότι αντίθετα «ενισχύεται η μαύρη εργασία, μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η ανταγωνιστικότητα των νησιών και πλήττονται οι μικρομεσαίοι και οι χαμηλόμισθοι».

Για ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή προσπάθεια να κρατήσει όρθια τη χώρα, αντιμετωπίζοντας τα ελλείμματα και τις δαπάνες που φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ακόμα, υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα θα αυξήσουν τα έσοδα.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, μίλησε για υπέρμετρη φορολογία και οριζόντια αντιλαϊκά μέτρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε οικονομική ασφυξία και τη χώρα σε αδιέξοδο.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2015 κάναμε μια δύσκολη πολιτική επιλογή. Κάναμε μια πολιτική επιλογή γι’ αυτή την ιστορική συγκυρία, να μην υπάρξει άλλος δρόμος στην πορεία μας διότι θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Επιλέξαμε μέσω αυτής της συμφωνίας να δώσουμε τη μάχη, να σώσουμε το λαό από τα χειρότερα, ιδίως τις πιο αδύναμες οικονομικά και κοινωνικά τάξεις και πάνω απ’ όλα, να κρατήσουμε ζωντανά τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ως εργαλεία, που αφενός απαιτούν διαρκή επιτήρηση της Ελλάδας, αφετέρου απεικονίζουν την έλλειψη εμπιστοσύνης, κατέδειξε τον «περιβόητο κόφτη», την αντικατάσταση του ΤΑΙΠΕΔ από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε., αλλά και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

Κόντρα Πολάκη – Βορίδη

«Το Ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά έχει το χτίσιμο νέων αξιών» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στην σφοδρή κριτική της ΝΔ και ειδικώς προς τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε για ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού και συνευθύνη όλης της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «στο ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, μέσω «της προδοτικής διάταξης» για το υπερΤαμείο.

Ανταπαντώντας ο κ. Βορίδης, είπε προς τον κ. Σταθάκη πως ενώ λέει πως από το Ταμείο αυτό θα διοχετεύεται το 50% στο χρέος και το 50% στην ανάπτυξη, δεν λέει «τι θα είναι αυτό που θα πηγαίνει στο χρέος». «Θα πηγαίνει λοιπόν, ότι αποτελεί έσοδο του Δημοσίου για 100 χρόνια, όση δηλαδή η διάρκεια της εταιρείας. Και το 50%, δυνητικώς, να ανατοποθετείται για να δίνει αξία στα περιουσιακά στοιχεία, που ενδέχεται να εκποιηθούν, για να ξαναπάει αυτό στο χρέος» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε, επιπλέον, τους βουλευτές να του πουν που αναφέρεται στο άρθρο, με τον οποίο ορίζεται ο τρόπος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Παρεμβαίνοντας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης – δεδομένου ο Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην φωτογραφία του ‘Αρη Βελουχιώτη στο υπουργικό του γραφείο ενώ «ξεπουλάνε τώρα την δημόσια περιουσία» – κατηγόρησε τον βουλευτή ότι εκείνος είχε φωτογραφία με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. «Η φωτογραφία στο γραφείο του κ. Πολάκη ήταν χθες και η δική μου, όταν ήμουν 21 χρόνων. Είναι πιο κρίσιμο νομίζω να μας πει ο κ. Πολάκης τι ψηφίζει σήμερα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Εξάλλου, ο κ. Πολάκης απευθύνθηκε στον κ. Βορίδη για να του πει ότι εκείνος είχε νομοθετήσει για το «πέρασμα» του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στην Τράπεζα Πειραιώς, που σήμερα εξετάζεται – συνδέοντας το γεγονός με την προφυλάκιση του Ανδρέα Μαρτίνη.

«Νομοθέτησα για ένα ειδικό ζήτημα που συνδεόταν με τον πλειστηριασμό, και για να μείνει ανοιχτό το Ντυνάν, διότι θα έβγαινε στον πλειστηριασμό και θα έκλεινε. Τι σχέση έχει αυτό με τον Μαρτίνη και τα κακουργήματά του;» είπε με την σειρά του ο Μάκης Βορίδης προσθέτοντας πως μπορεί να ανεχτεί την πολιτική κριτική αλλά όχι «κουβέντες για την ακεραιότητα και την εντιμότητά του».