Για ποινική ασυλία που «πουλάει» η κυβέρνηση στους μεγαλοεργολάβους προκειμένου να εισπράξει τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν δύο διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο που κατά την ΕφΣυν αποτελούν «γέφυρες συμβιβασμού με τους εργολάβους που εμπλέκονται στην υπόθεση των καρτέλ των κατασκευαστικών».

Η πρώτη είναι στο άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει πως σε περίπτωση που το πρόστιμο εξοφληθεί ολοσχερώς, εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων «περί ανταγωνισμού» (όσο και των συρρεόντων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περουσιακών δικαιωμάτων και τελούνται χωρίς χρήση βίας ή απειλής) ενώ επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις.

Η δεύτερη προβλέπει μείωση κατά 15% του προστίμου που έχει επιβληθεί σε περίπτωση ομολογίας.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις ήρθαν στον απόηχο της εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία κατηγορούνται για οριζόντιες συμπράξεις συνολικά 63 εγχώριοι και διεθνείς κατασκευαστικοί όμιλοι.

Στην αιτιολογητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «σκοπός της διάταξης είναι να καταστήσει ποινικώς μη ελέγξιμες μόνο τις αμιγώς επιχειρηματικές συμπεριφορές ο έλεγχος των οποίων επιτυγχάνεται κατά τρόπο αποτελεσματικό μέσω των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οπότε δεν κρίνεται δικαιοπολιτικά ορθή ούτε σύμφωνη με την αρχή ne bis in idem (απαγόρευση της διπλής δίωξης) η σωρευτική τιμωρία τους και ως ποινικά κολάσιμων πράξεων».