Εν μέσω των ασαφειών και των αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη λίστα των δημοσίων επιχειρήσεων που θα πάνε στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι στις εταιρείες που μεταβιβάζονται είναι και ο ΟΣΕ, ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στη λίστα που κατέθεσε λίγη ώρα πριν ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.


Στο «παράρτημα Δ» που κατέθεσε ο κ. Χουλιαράκης με τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), η οποία θα είναι θυγατρική του Ταμείου, οι επιχειρήσεις εκείνες που μεταβιβάζονται αμέσως κατά την έναρξη λειτουργίας της είναι:

1. ΟΑΣΑ

2. ΟΣΥ ΑΕ

3. ΣΤΑΣΥ ΑΕ

4. ΟΑΚΑ

5. ΕΛΤΑ ΑΕ

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο ΟΣΕ. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ σε επόμενο διάστημα, είπε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτές είναι:

1. ΕΥΑΘ ΑΕ

2. ΕΥΔΑΠ ΑΕ

3. ΕΛΒΟ ΑΕ

4. ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ

5. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ

6. ΔΕΗ ΑΕ

Σύμφωνα με τη νεότερη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Τσακαλώτος οι τελευταίες έξι προς μεταβίβαση επιχειρήσεις έχουν παραληφθεί πλήρως. Έτσι οι επιχειρήσεις που θα μεταβιβαστούν παραμένουν οι πρώτες πέντε (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ) συν τον ΟΣΕ.

Άμεση θα είναι η μεταβίβαση των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, στην υπό σύσταση ΕΔΗΣ ΑΕ, άμεση θυγατρική της νέας ανώνυμης εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP), κατά την έναρξη της λειτουργίας της προβλέπεται στο «πολυνομοσχέδιο» που θα ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή.

Η σύσταση της νέας ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα κατέχει τις μετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, με σκοπό «να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ», προβλέπεται στο άρθρο 197.

Με το άρθρο 198, μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ αυτοδικαίως οι συμβάσεις παραχώρησης των παραπάνω εταιρειών που βρίσκονται στο Παράρτημα Δ. Μεταβιβάζονται, όπως αναφέρεται στο παράρτημα, «κατά την έναρξη λειτουργίας της ΕΔΗΣ».

«Το άρθρο 198 αναφέρεται στις μετοχές των εταιρειών του παραρτήματος Δ. Δεν υπάρχει άλλο παράρτημα. Είναι όλα εξηγημένα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Καβγάδες

Εν τω μεταξύ, άγριος καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσακαλώτου. Όρθιος από τα υπουργικά έδρανα του φώναζε ο υπουργός Οικονομικών ότι λέει ψέματα και ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να διασωθεί με τα ψέματα». Υπήρξαν αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΠαΣοΚ με τον βουλευτή του κόμματος κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο να κινείται προς το μέρος του υπουργού φωνάζοντάς του «δεν ντρέπεσαι να μιλάς έτσι για την παράταξη αυτή».

Στον καβγά ενεπλάκη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ακούστηκε να λέει στον κ. Τσακαλώτο: «Άντε ρε ξεφτίλα, που έλεγες ότι θα παραιτηθείς κιόλας και τώρα τα ξεπουλάτε όλα». «Τα ξεπουλάς όλα. Θα πιείτε όλο το πικρό ποτήρι για αυτά που κάνετε» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών τον αποκάλεσε «γραφικό», λέγοντάς του: «Τι είσαι εσύ; Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Ο Τζον Γουέιν;»!

Παίρνοντας δε τον λόγο λίγο μετά ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να δώσει διευκρινίσεις για το Ταμείο, λέγοντας ότι «η πλευρά μας βάζει τρεις και οι ξένοι δύο στο εποπτικό συμβούλιο, που δεν είναι η διοίκηση του Ταμείου, η οποία ορίζεται με πλειοψηφία δικιά μας».

«Το ΔΣ θα είναι στην πλειοψηφία Έλληνες. Το Ταμείο είναι ελληνικό, διοικείται από την Ελλάδα και είναι εντελώς ελληνικής ιδιοκτησίας» τόνισε, δηλώνοντας ότι «δεν λέει πουθενά ότι δίνουμε για 100 χρόνια τη δημόσια περιουσία». Όπως πρόσθεσε, το Ταμείο «ό,τι αξιοποιήσει είτε αποκρατικοποιήσει πάει 50% για τις επενδύσεις και 50% για το χρέος».