Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο τη στάση του κόμματος της αξιωματικης αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου με τα μέτρα που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την Κυριακή, 22 Μαϊου.

«Οχι» στο Ταμείο, «ναι» στις αποκρατικοποιήσεις είναι η στάση της ΝΔ όσον αφορά στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει συμβάσεις, παραχώρησεις και άλλα άρθρα μεταρρυθμιστικά μικρής σημασίας. Παράλληλα θα ψηφίσουν «ναι» όσον αφορά στην ανεξαρτητοποίηση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων καθώς και την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Αρνητική είναι η θέση της ΝΔ και στον θέμα του «κόφτη» και ως μηχανισμό και ως περιεχόμενο. Ακόμη, η ΝΔ τάσσεται εναντίον της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ δηλώνει ότι εξετάζει τη στάση της ως προς επιμέρους στοιχεία διαχείρισης των ιδιωτικών δανείων.

Στο μικροσκόποιο της ΝΔ το πολυνομοσχέδιο

Στο «μικροσκόπιο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται από τα μεσάνυχτα το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση από τους θεσμούς, ενώ η τελική στάση της Ν.Δ. στην ψηφοφορία θα οριστικοποιηθεί σήμερα μετά από τη μεσημεριανή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του κόμματος που ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί.

Στη σκιά των παρασκηνιακών συζητήσεων «γαλάζιων» βουλευτών που ζητούν να πει η ΝΔ «όχι σε όλα», η ηγεσία προσανατολίζεται να εμφανιστεί το κόμμα θετικό τουλάχιστον για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ενώ απ’ ότι φαίνεται θα καταψηφίσει τη ρύθμιση για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Όλα όμως θα κριθούν, εάν και σε ποιες διατάξεις θα πουν «ναι» ή «παρών» οι γαλάζιοι βουλευτές, στη σημερινή συνεδρίαση, υπό την προεδρία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η γενική αρχή από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει επί της αρχής και στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο που προωθεί υπέρμετρη φορολογία σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση του προληπτικού μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, του περίφημου «κόφτη», διότι όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση επιβάλλει «αέναο μνημόνιο» και καταδικάζει τη χώρα σε καθεστώς μόνιμης λιτότητας.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εμμένει ότι η Ν.Δ. παραμένει στη γραμμή υπεράσπισης των σωστών διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες όμως δεν θεωρεί πως προωθούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ειδικά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η Ν.Δ. δεν μπορεί να πάει αντίθετα σε όσα πρεσβεύει και είναι στον ιδεολογικό της πυρήνα και ως εκ τούτου θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν καταψηφίσει ή δηλώσουν οι βουλευτές «παρών».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.είναι υπέρμαχος των αποκρατικοποιήσεων, αλλά στη Ν.Δ. λένε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και γι’ αυτό χθες ήταν πολύ επιφυλακτικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταψηφίσουν, με την πλειοψηφία να κινείται στο «ναι». Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να είναι σε όλα αρνητικός και θέλει να στείλει και μήνυμα στο εξωτερικό της χώρας και στον κύκλο των πιστωτών, ότι ο ίδιος και συνεπής είναι στα όσα λέει και δεν αλλάζει απόψεις ανάλογα την πολιτική συγκυρία.

Πάντως από τμήμα της Κ.Ο. καταγράφονται ενστάσεις σχετικά με θέματα ελέγχου από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και αποτελεσματικής λειτουργίας του ταμείου, ενώ για τα «κόκκινα δάνεια» διατυπώνεται προβληματισμός γιατί, όπως λένε, μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα θα δοθούν σε εταιρείες διαχείρισης και εξυπηρετούμενα – «πράσινα» δάνεια.