Ευρύτερους πολιτικούς συμβολισμούς και όχι μόνο επετειακό χαρακτήρα αναμένεται να προσλάβει η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», που πραγματοποιούνται την προσεχή Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 και ώρα 13:30 στον χώρο του Περιστυλίου της Βουλής των Ελλήνων, θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ενώ σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές παρών αναμένεται να είναι και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Επίσης, έχουν προσκληθεί τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος της Βουλής μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, οι πρώην πρωθυπουργοί, καθώς και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής. Έχουν προσκληθεί δε η οικογένεια Παπανδρέου και το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου που συνέβαλε στην συγκέντρωση του εκθεσιακού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η έκθεση είναι δομημένη χρονολογικά, επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), του Μουσείου Μπενάκη, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) κ.ά.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά 09:00-16:00, ενώ ομαδικές ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 12:00, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 210 3692429. (Την ημέρα των εγκαινίων η προσέλευση θα γίνεται μόνο με πρόσκληση).