Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης το Υπουργικό Συμβούλιο, στον απόηχο της έκβασης του έκτακτου Eurogroup, για τα αποτελέσματα του οποίου θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά από 6 χρόνια σκληρής λιτότητας, είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις από το Eurogroup, δήλωσε ο πρωθυπουργός», ανοίγοντας τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη πια» σημείωσε.

«Δικαιούμαστε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού. Εχει πλέον δημιουργηθεί η πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα που υπέφερε τόσα χρόνια δικαιούται να επιστρέψει στην ανάπτυξη…»

«Δεν ήταν θείο δώρο, μάννα εξ ουρανού, ήταν αποτέλεσμα σκλήρης προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς, διπλωματικών πρωτοβουλιών, πολιτικών παρεμβάσεων», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μια σύγκρουσης… και έδωσε μια διαπραγματευτική μάχη με ψυχραιμία, προσοχή και επιδεξιότητα. Η δουλειά που έκανε η ΚΟ είναι αξιέπαινη. Αποδίδει σήμερα καρπούς» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις πολύμηνες προσπάθειες και δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποκύπτει συνεχώς σε παράλογες απαιτήσεις… Τηρήσαμε λοιπόν την συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δανειστές και στον ελληνικό λαό. Περάσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις. Προστατέψαμε την κύρια κατοικία…»

«Την ίδια στιγμή έχουμε για πρώτη φορά αποτυπωμένο έναν οδικό χάρτη για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας» είπε.

«Κατανοώ βέβαια ότι το κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Βλέπετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Προσπάθησαν να προεξοφλήσουν ότι θα οδηγηθούμε σε λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δις ευρώ. Σχεδόν παρακαλούσαν να δεχτούμε. Αντί να δουν το δάσος, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους επικεντρώνουν στο δέντρο, στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος ως θεσμός προβλέπεται ήδη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη» σημείωσε.

«Η διόρθωση δεν θα χρειαστεί… Ο μηχανισμός αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί διότι για πρώτη φορά στα 6 χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής».

Η απόφαση που αναμένει το Eurogroup με την αποτύπωση του χάρτη για το χρέος θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα, θα αφήσει πίσω της έξι χρόνια σκότους.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς. Είναι η ώρα της δουλειάς και του σωστού προγραμματισμού… Για να επιτύχουμε μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας και την ασυδοσία της ολιγαρχίας αλλά θα έχει κοινωνικό πρόσημο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε: «Ο προσανατολισμός όλων μας πρέπει να στραφεί στις μεγάλες, στις πραγματικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός».

«Ταυτόχρονα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα προβλήματα των πολιτών… Και εκεί έχουμε πολλά να κάνουμε. Υπάρχουν ανάγκες στην Υγεία, την Παιδεία…»

«Είναι δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης να μοιράζεις τα βάρη δίκαια, αλλά είναι δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης να μοιράζεις δίκαια και τον παραγωγικό πλούτο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Για εμάς, η ανάπτυξη πρέπει να αφορά την κοινωνική πλειοψηφία… Η δική μας διακυβέρνηση θα είναι πιο χρήσιμη τα χρόνια της ανάπτυξης… Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι πολίτες θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να ανακάμψει η Ελλάδα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα μετά το Eurogroup

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για θετική έκβαση του Eurogroup για την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, στη βάση των ελληνικών προτάσεων, ενώ παράλληλα στην απόφαση του Eurogroup αποτυπώνεται ο οδικός χάρτης για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους.

ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίαςευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση και σημείωσε με τη σειρά του το γεγονός ότι σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης και πως η Ευρώπη δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.

Τόνισε, δε, ότι παράλληλα η Ελλάδα αποδεικνύει πως μένει αταλάντευτα στην πορεία της εντός της ΕΕ και πως οι εταίροι της αναγνωρίζουν την απόφασή της αυτή.