Διάσταση απόψεων σε επίπεδο κορυφής καταγράφεται στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την πολυσυζητημένη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε μια φράση του Πρωταγόρα και τον προεδρικό χρησμό για το νόμισμα.

Παράλληλα, αναβιώνουν πάθη μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αγριεύει η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ., καθώς το κυβερνών κόμμα άνοιξε πολιτική ομπρέλα στον κ. Παυλόπουλο, ενώ και ορισμένα κεντρικά «γαλάζια» στελέχη, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στηρίζουν τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα.

Η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να παρέμβει δημόσια και να στείλει αιχμηρό μήνυμα στην Προεδρία της Δημοκρατία ενεργοποίησε ορισμένους θύλακες του «καραμανλισμού», ενώ έδωσε την ευκαιρία και στον πρώην πρόεδρο του κόμματος κ. Μεϊμαράκη να κάνει ηχηρή επανεμφάνιση.

Ο κ. Μεϊμαράκης που δείχνει με τη γενικότερη στάση του ότι επανέρχεται με δυναμικό τρόπο στα πολιτικά δρώμενα, μετά από μια περίοδο 110 ημερών περισυλλογής που ακολούθησε την εσωκομματική ήττα του περασμένου Ιανουαρίου, πήρε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης του Πάσχα, σαφείς αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. άδραξε την ευκαιρία και με αφορμή τη δημόσια σύσταση του κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τη δήλωσή του για το νόμισμα, επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα στη σημερινή ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης σε συζήτηση που είχε με βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή, εμφανίστηκε αντίθετος με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να παρέμβει δημόσια. Μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η ΝΔ ανέδειξε, «κακώς» κατά τον ίδιο, το ζήτημά αυτό, το οποίο ο ίδιος θεωρεί μη υπαρκτό.

«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο και ότι τον υπηρετεί σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό ο οποίος στηρίζεται μόνο στην οικονομία και στα συναφή με αυτήν όπως το νόμισμα και η ανάπτυξη» φέρεται να είπε ο κ. Μεϊμαράκης που δεν έκανε τυχαία την αναφορά.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα μεταξύ της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. είναι ψυχρό, ενώ πολλοί δεν ξεχνούν την στάση του κ. Μητσοτάκη να μην ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογή για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης. Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες» ήταν η δήλωση του κ. Μητσοτάκη που ενίσχυσε την άποψη ότι η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. παρακολουθεί με καχυποψία τις κινήσεις του κ. Παυλόπουλου.

Ο κ. Παυλόπουλος είδε και αρκετά στελέχη τους ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, κ.α., αλλά και το κυβερνών κόμμα κεντρικά, να τον στηρίζει και να επιτίθεται στη Ν.Δ., από την οποία πλην του κ. Μεϊμαράκη, ελάχιστοι έκαναν δήλωση υπέρ του.

Ένας εξ αυτών ήταν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Σαν δε ντρέπονται λέω εγώ. Το ένα εκατοστό της βαθιάς μόρφωσης, της αίσθησης του καθήκοντος και του σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος να είχαν από αυτό που διαθέτει ο Παυλόπουλος, θα έτρεχαν να κρυφθούν και να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό».

Αντίθετα, επίθεση στον κ. Παυλόπουλο εξαπέλυσε οευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, λέγοντας (Ρ/Σ Σκάι) ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συγκρατήσει τον εαυτό του».