Η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές παραμένει, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σηκώσουν το πολιτικό βάρος των προληπτικών μέτρων, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες και καθώς τα σενάρια περί Grexit επανέρχονται στο τραπέζι (άλλωστε από το καλοκαίρι του 2015 υπάρχει έτοιμο το σχέδιο εμπνεύσεως Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ.), ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να λάβει την απόφασή του: θα προτιμήσει να σηκώσει το βάρος της αποδοχής των μέτρων που κανένας προκάτοχός του δεν κλήθηκε να σηκώσει ή θα παίξει το χαρτί της αστάθειας, της εξόδου της χώρας από την νομισματική Ενωση και της υλοποίησης ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, που – συμφωνα τουλάχιστον με τον Γ. Βαρουφάκη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου – είχε εκπονηθεί και συζητηθεί ήδη από πέρυσι;

Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και «όλες οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν», κάποιες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι στο στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα συζητείται το σενάριο της «ανωμαλίας». Η εκδοχή αυτή βασίζεται στην διαφαινόμενη άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την εξευτελιστική ρήτρα των προληπτικών μέτρων και υπό αυτές τις συνθήκες να παίξει το χαρτί είτε της ηρωικής εξόδου, είτε της δημιουργίας μίας «ασύμμετρης απειλής», συνδυάζοντας μία νέα φάση της ελληνικής κρίσης με το εξίσου κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνει και η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters το απόγευμα της Δευτέρας, με την οποία ψαλιδίστηκαν οι ελπίδες για συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές εντός της εβδομάδας, ώστε να γίνει το eurogroup της Δευτέρας και να έχει ευτυχή κατάληξη. Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και αν οι δανειστές κάνουν ένα βήμα πίσω, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν θα μπορέσει να αποφύγει την δέσμευση για μείωση μισθών ή και απολύσεις στο Δημόσιο, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει καταλύτη για τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, καθώς αν ο κ. Τσίπρας αποδεχθεί έναν συμβιβασμό τέτοιου είδους θα επιταχύνει δραματικά την πολιτική το φθορά, αν τον απορρίψει θα θέσει την κυβέρνησή του και τον εαυτό του σε ιλιγγιώδη καθοδική περιδίνηση, σε συνθήκες πιθανώς μη διαχειρίσιμες από την κυβέρνησή του.

Κατά κάποιες πηγές, το παράλληλο μέτωπο της έντασης στο Αιγαίο δεν είναι άσχετο με τις επικείμενες εξελίξεις. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την φρεγάτα Αδρίας ανήμερα το Πάσχα με τον Π. Καμμένο και να συμμετάσχει σε συζητήσεις περί της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού, ερμηνεύθηκε ως συνειδητή επιλογή. Και με βάση αυτό, κάποιοι δεν αποκλείουν την διάθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της και μία ελληνοτουρκική κρίση, προκειμένου να διαμορφώσει συνθήκες έντασης και, δι’ αυτής, συσπείρωσης δυνάμεων.

Στην καλλιέργεια του κλίματος αβεβαιότητας και στην διαδικασία πυροδότησης σεναρίων συνέβαλε και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος κατά την ομιλία του έπειτα από την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αργους-Μυκηνών είπε: «Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»».

Υπό αυτές τις συνθήκες και με τα πάντα σε εκκρεμότητα, πηγές προσκείμενες σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές άφηναν τις προηγούμενες ημέρες να εννοηθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται μία επιλογή: να προσέλθει ο Αλ. Τσίπρας στην Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες και να αξιώσει από την αντιπολίτευση την ανάληψη ευθύνης για τα βαριά μέτρα που του ζητούν οι δανειστές. Σύμφωνα με τα όσα υπαινίσσονται οι ίδιες πηγές, η επιλογή αυτή εμπεριέχει την τακτική επιλογή του επιμερισμού της πολιτικής ευθύνης κατά τα πρότυπα του προηγούμενου καλοκαιριού, με επίγνωση όμως ότι αυτήν την φορά η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ενδώσει σε κάτι που θα θεωρηθεί απροκάλυπτος πολιτικός εκβιασμός.

Εφόσον οι πληροφορίες για αυτήν την τακτική επιλογή του κ. Τσίπρα επιβεβαιωθούν, το δίλημμα του Πρωθυπουργού θα αποκτήσει δραματικές διαστάσεις, όπως βλέπουν κάποιοι και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Αυτό που θα απομένει να εκδηλωθεί είναι το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για τον απεγκλωβισμό της στενής ομάδας περί τον κ. Τσίπρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.