«Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»» ανέφερε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του δήμου Αργους- Μυκηνών.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας και του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας που θεμελίωσαν, οφείλουμε να συμβάλλουμε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Και το μέγεθος αυτό είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ως συστατικά στοιχεία της πραγματικώς φιλελεύθερης ιδεολογίας».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι: «Συναισθανόμενος και το βάρος της εθνικής συγκυρίας, θα αναλώσω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».

Οι διευκρινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος από το Αργος κατά την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη ότι «το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν εξυπηρετεί τον άνθρωπο» προκάλεσε γενικότερη σύγχυση, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση και καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο επερχόμενο Eurogroup της 9ης Μαΐου. Η λέξη «νόμισμα» που ανάφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ρήση του Πρωταγόρα που επίσης ανέφερε ότι «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» δημιούργησαν ερωτηματικά για το τι εννοούσε ο κ. Παυλόπουλος με αποτέλεσμα αργά το απόγευμα κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας να κάνουν λόγο για «υποβολιμαία» κατάσταση εις βάρος του Προέδρου. Αναρωτήθηκαν μάλιστα «ποιος διαρρέει τέτοια πράγματα» και ότι κάποιοι «θα τους τα είπαν για να τα πουν».

Είναι από τις σπάνιες φορές που κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αντιδρούν με τόσο έντονο τρόπο, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και ότι είχε εκτεθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, ενώ υπενθύμισαν ότι και στο παρελθόν ο κ. Παυλόπουλος είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα και μάλιστα ενώπιον ευρωπαίων αξιωματούχων.

Οι κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν, ότι ο Πρόεδρος τόνισε και σο παρελθόν πως το επίκεντρο της Ευρώπης πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το νόμισμα. Οτι το νόμισμα εξυπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο και κυρίως ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική προς το συμφέρον του ανθρώπου. Και καταλήγουν ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι υποβολιμαία.