«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε προληπτικά μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2018 ή του 2019, όπως απαιτεί το ΔΝΤ. Τηρήσαμε τη συμφωνία του καλοκαιριού, αποδεχθήκαμε να υπάρχει μηχανισμός δέσμευσης για να εξασφαλισθεί η επιτυχία των στόχων με τους αυτόματους σταθεροποιητές, αλλά καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να ψηφίσει προληπτικά περικοπές μισθών για το μέλλον». Το μήνυμα αυτό στέλνουν το Μέγαρο Μαξίμου και οι πιο στενοί συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς πλέον έχουν αποφασίσει να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά κι… ό,τι γίνει.
Στις 9 Μαΐου το Συμβούλιο


Η άρση ή όχι του αδιεξόδου, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα αποφασιστεί τελικά από το Eurogroup καθώς σε επίπεδο θεσμών ειπώθηκαν όλα, μετρήθηκαν όλα και έφτασαν σ’ ένα τέλος, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να απαιτούν να ψηφιστούν αναλυτικά και τα «προληπτικά μέτρα». To Eurogroup τελικά ορίστηκε για τις 9 Μαΐου, όπως ενημέρωσε τον κ. Τσακαλώτο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πλέον η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα: από το να υπάρξει συμφωνία που θα υποστηρίξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ESM και να κλείσει η αξιολόγηση ως το να αποδεχθεί το Eurogroup την «υπερβολική», όπως τη χαρακτηρίζουν, απαίτηση του ΔΝΤ που θα παρατείνει το αδιέξοδο.
Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση και με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν ως τον Μάιο και το πολύ ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κανείς δεν αποκλείει να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι στις διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκαν:
  • Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης άνω των 5 δισ. ευρώ ως και το 2019, καθώς η απόδοση των μέτρων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.
  • Η αλλαγή στην άμεση φορολογία που αποδίδει ετησίως πρόσθετα έσοδα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξηθεί με την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου για άγαμους και οικογένειες χωρίς παιδιά.
  • Η αλλαγή στην έμμεση φορολογία που προβλέπει σειρά επιβαρύνσεων από το 2017 (αύξηση συντελεστή ΦΠΑ, αυξήσεις ειδικών φόρων στα ποτά, στα τσιγάρα και στα καύσιμα, αύξηση τελών ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων και από το 2018 φόρο στις διανυκτερεύσεις τουριστών στα ξενοδοχεία) που θα ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή.
  • Οι περιορισμοί στις προσλήψεις στο Δημόσιο με αναλογία πέντε αποχωρήσεις – μία πρόσληψη, η απορρόφηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τα εποπτευόμενα υπουργεία και οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια από το 2017.
Τα μέτρα αυτά εντάχθηκαν στους συμφωνημένους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2015-2019 το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ειδικά για τη συνταξιοδοτική δαπάνη έχει τεθεί «οροφή» και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και αυτή είναι ίση με τη δαπάνη του 2009 συν 2,5 μονάδες του ΑΕΠ. Μάλιστα ο περιορισμός ισχύει ως το 2060!
Αυτό που πρότεινε η Ελλάδα είναι τον Μάρτιο του 2017, του 2018 και του 2019 με την ανακοίνωση των στοιχείων από τη Eurostat να συνεδριάζουν οι θεσμοί και αν υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα να αποφασίζονται οι διορθωτικές κινήσεις και όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμη και ερήμην του υπουργού Οικονομικών!
«Μετωπική» ΔΝΤ – Eurostat


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ δεν αποδέχθηκε να αναγνωρίζονται ως βάση συζητήσεων τα στοιχεία της Eurostat (πολύ περισσότερο τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής) ούτε του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ούτε του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής. Απαίτησε ως την τελευταία στιγμή η συζήτηση να στηρίζεται στις δικές του εκτιμήσεις, ενώ στις συζητήσεις κάποια στιγμή και υπό την πίεση των Ευρωπαίων έθεσε ζήτημα να υπάρχουν εκπρόσωποι του στη Eurostat αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς στοιχεία και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ