Το Eurogroup της 24ης Μαΐου διαγράφεται ως το απώτατο όριο στο οποίο θα μπορούσαν να… συρθούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υστερα από αυτή την ημερομηνία η κυβέρνηση θα εισέλθει στη «ζώνη του λυκόφωτος». Ο Ιούνιος θεωρείται στις Βρυξέλλες «νεκρός μήνας» λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, η έκβαση του οποίου παραμένει αβέβαιη, ενώ το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται λόγω των νέων εκλογών στην Ισπανία και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Πορτογαλία. Παράλληλα, η πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό. Αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, τότε ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Αθήνα να χρειαστεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα για να αποφύγει τα χειρότερα, κατά το πρότυπο του περασμένου καλοκαιριού.
Γόρδιος δεσμός


Η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με το πακέτο προληπτικών μέτρων, το οποίο έχει μετατραπεί στο κλειδί που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος αποδεικνύεται προς το παρόν υψηλό εμπόδιο για την κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τη φράση «η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου» που περιλαμβανόταν σε κυβερνητικό σημείωμα της 27ης Απριλίου.
Η κίνηση Τσίπρα να επιδιώξει την πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης στο υψηλότερο επίπεδο, ζητώντας από τον Ντόναλντ Τουσκ τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, κρίθηκε ως ένας πολιτικός ελιγμός για εσωτερική κατανάλωση. Το σκεπτικό ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν εν όψει Brexit και Προσφυγικού κρίνεται αφελές από τους ίδιους κύκλους. Ισως αυτός να ήταν ο λόγος που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Ανγκελα Μέρκελ απέφυγε, τουλάχιστον ως και την Τετάρτη, να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Ανάλογες αποστάσεις έμοιαζε να κρατά και ο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο επίσης επιδιώχθηκε τηλεφωνική επαφή τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό έχει ενδιαφέρον, διότι το Παρίσι θεωρείται ο πιο στιβαρός υποστηρικτής της Αθήνας. Ορισμένοι μάλιστα επισημαίνουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για έναν μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών (με οριζόντιες περικοπές ύψους 5%) βασίζεται σε μια ανάλογη πρακτική που ακολουθεί η γαλλική κυβέρνηση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέπεμψε τον έλληνα πρωθυπουργό στο Eurogroup και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί. Οι απαντήσεις των κρίσιμων παικτών υπήρξαν συντονισμένες. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισαν ότι από τη στιγμή που δεν έχει επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών η απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να μη συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup για τη Μεγάλη Πέμπτη υπήρξε σωστή.
Κοινοτική πηγή σημείωνε προς «Το Βήμα» ότι αυτό που ενδιαφέρει την πλευρά των δανειστών είναι η ποιοτική αξιοπιστία των αποφάσεων και όχι απαραίτητα η ταχύτητα στη λήψη τους. Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθάριζε ότι όλες οι πλευρές του κουαρτέτου και ιδιαίτερα το ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσουν επί του πακέτου προληπτικών μέτρων. Η τριάδα που έχει σημασία είναι ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι «συγκεκριμένα, νομοθετημένα, αυτοματοποιημένα» σύμφωνα με την έκφραση του ίδιου αξιωματούχου.
Αλλος κοινοτικός αξιωματούχος τόνιζε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ, στην τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης, είχε αρχικά την πρόθεση να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο αυτό που φαίνεται να τον απέτρεψε ήταν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών τού είπαν πως αφενός δεν είχε κλείσει πλήρως το αρχικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και αφετέρου δεν υπήρχε πρόοδος επί του καταλόγου των προληπτικών μέτρων και του μηχανισμού ενεργοποίησής τους. Πηγές από τις Βρυξέλλες προσέθεταν επίσης ότι η απόφαση για τα προληπτικά μέτρα είναι απόφαση και του Eurogroup, όχι μόνο του ΔΝΤ.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πηγές με γνώση του βαθέος παρασκηνίου δεν απέκλειαν την πιθανότητα η Κομισιόν να έβλεπε με καλό μάτι έναν διαχωρισμό μεταξύ ευρωπαϊκού προγράμματος και προγράμματος του ΔΝΤ. Ωστόσο, η συμμετοχή του Ταμείου προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι το πακέτο προληπτικών μέτρων έχει πλέον – εντέχνως – συνδεθεί με το χρέος. Ακόμη και σε αυτό το μέτωπο όμως ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει κάτι ελκυστικό να πουλήσει στην ελληνική κοινή γνώμη: στο τελευταίο Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε επανειλημμένα ότι το re-profiling θα γίνει «εφόσον είναι αναγκαίο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ