Τον δικό τους «σταυρό του μαρτυρίου» σηκώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ Ευ. Μπούτας περιέγραψε με τον δικό του τρόπο κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το κλίμα που επικρατεί: «Αποσύρετέ το, προς το συμφέρον σας θα είναι. Να μπορεί κανένας χριστιανός βουλευτής σας να βγει στα χωριά, αλλιώς δεν πρόκειται να πατήσει κανένας απ’ ό,τι βλέπω» είπε. Η διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ στις μνημονιακές πολιτικές έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Πυρ ομαδόν


Οι κοινωνικές αντιδράσεις μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι οξείες και διαγράφουν το δυσχερές πλαίσιο για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι θα κληθούν διά της ψήφου τους να επικυρώσουν τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που βρέθηκε στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης (καταψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή από ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων), αλλά και όλων των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων που είχαν κληθεί να τοποθετηθούν.
Παρά όμως το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, δεν φαίνεται να απειλείται η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από διαρροές ψήφων στην επικείμενη ψηφοφορία, όπως επιμένουν βουλευτές του κόμματος οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, όπου ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης έδωσαν διευκρινίσεις και απάντησαν στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει το νέο Ασφαλιστικό.
«Μην περιμένετε κάτι από τους βουλευτές μας. Δεν πρόκειται να πείσετε κανέναν. Η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία είναι αραγέστατη και θα περιμένετε τριάμισι χρόνια ακόμη» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος μιλώντας στην Επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο, στην οποία ωστόσο δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία από πλευράς των κυβερνητικών βουλευτών να μιλήσουν –εκτός του εισηγητή του κόμματος Κ. Μπάρκα μίλησαν ο κ. Συρμαλένιος, ο Ν. Σαντορινιός και ο Γ. Δημαράς, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Οι πολίτες έχουν μια δικαιολογημένη μεγάλη αγωνία εάν θα μπορούν να πάρουν συντάξεις τα επόμενα χρόνια, εάν θα μειωθεί η ανεργία για να βρουν τα παιδιά τους δουλειά, εάν θα έχουν τροφή τα παιδιά τους. Και τι ζητούν από εμάς τους πολιτικούς; Αν τους ακούσετε, εμένα αυτά μου λένε: «Συνεννοηθείτε και διορθώστε τα λάθη που μας έφεραν ως εδώ»».
Ωστόσο η συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ήρθε. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα διαβεί μόνη τον δρόμο αυτόν. Και μπορεί, όπως διαβεβαιώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει τον «κάβο» του Ασφαλιστικού δίχως να μετρήσει απώλειες στη συνοχή της, ωστόσο το ίδιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί με μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (για το οποίο ο βουλευτής του κόμματος Σ. Παπαδόπουλος έχει απειλήσει με παραίτηση), τα «κόκκινα» δάνεια, οι έμμεσοι φόροι και βεβαίως τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί τη νομοθέτησή τους, όπως ζητεί το ΔΝΤ. Στην περίπτωση αυτή βουλευτές εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι για τη στάση που θα τηρήσουν και το «μήνυμα» αυτό έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου εγκαίρως.
Crash test


Τα προσεχή 24ωρα θα κρίνουν πολλά και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που έπονται θα δοκιμάσουν εν πολλοίς τις αντοχές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –μα πάνω απ’ όλα τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας. Το επόμενο ραντεβού έχει δοθεί για την Πέμπτη 5 Μαΐου και την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επεξεργασίας του Ασφαλιστικού στην Επιτροπή της Βουλής. Θα ακολουθήσει το crash test της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις της οποίας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί εν αναμονή των εξελίξεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Αναταράξεις
«Αποσύρετέ το, προς το συμφέρον σας θα είναι. Να μπορεί κανένας χριστιανός βουλευτής σας να βγει στα χωριά, αλλιώς δεν πρόκειται να πατήσει κανένας απ’ ό,τι βλέπω» είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ Ευ. Μπούτας.

Βουλευτές εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι για τη στάση που θα τηρήσουν και το «μήνυμα» αυτό έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου εγκαίρως.

Τα προσεχή 24ωρα θα κρίνουν πολλά και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που έπονται θα δοκιμάσουν εν πολλοίς τις αντοχές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ