Με λυμένα χέρια και χωρίς εσωκομματικές αναταράξεις πορεύεται από εδώ και πέρα, έχοντας περάσει και τον κάβο του 10ου Τακτικού Συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πλήρη ευχέρεια κινήσεων για να ξεδιπλώσει το στρατηγικό του σχέδιο, καθώς στην κορυφαία κομματική διαδικασία καμία εσωκομματική ομάδα και τάση δεν έδειξε διάθεση αμφισβήτησης των επιλογών του, ενώ δεν υπάρχει και σχεδιασμός για σύγκρουση μαζί του.
Επιβεβαίωση κυριαρχίας


Ο κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη της στρατηγικής του, λένε όσοι δεν βρίσκονται στην ηγετική ομάδα, αλλά σημειώνουν ότι πλέον κρίνεται ο ίδιος. Από το συνέδριο αναδείχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο ότι πλέον στη ΝΔ έχουν δημιουργηθεί άλλα δεδομένα και οικοδομήθηκαν νέες ετερόκλητες συμμαχίες, καθώς πρόσωπα που είχαν βρεθεί απέναντι τους προηγούμενους μήνες έχουν ανοίξει πλέον διαύλους επικοινωνίας. Οι μηχανισμοί, οι τάσεις, οι βαρονίες, τα «τζάκια» έδειξαν ότι δεν παραδίδουν τα όπλα, αφού συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση των συσχετισμών για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής.
Το θετικό σημείο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν υφίσταται οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση και αυτό τον βοήθησε να έχει στη νέα Πολιτική Επιτροπή (αιρετά και ex officio μέλη) την πλειοψηφία, η οποία αποκτήθηκε με στρατηγικής σημασίας συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν στο παρασκήνιο.
Αντί για 100 τα αιρετά μέλη της ΠΕ είναι 150, αίτημα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης για να περάσουν χωρίς εντάσεις και διαφοροποιήσεις οι σημαντικές κατά τον ίδιο αλλαγές στο Καταστατικό, που σηματοδοτούν και το προεκλογικό του σύνθημα για μια «ΝΔ από την αρχή».
Παράλληλα, με την εκλογή του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε άλλο ένα εσωκομματικό ζήτημα για τον κ. Μητσοτάκη που στηρίζει πολλά στον 44χρονο βουλευτή Ηρακλείου. Η νέα ΠΕ επικύρωσε ομόφωνα την πρότασή του, αφού δεν υπήρχε καμία διάθεση για σύγκρουση και πλέον το κόμμα εισέρχεται στη δεύτερη φάση, αυτήν της ανατροπής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει αυτή τη στιγμή εικόνα ενότητας και συσπείρωσης γύρω από τη νέα ηγεσία, καθώς ουδείς εκ των βουλευτών ή στελεχών, με ρευστό πολιτικό τοπίο και με συνθήκες αβεβαιότητας, δεν θέλει να κατηγορηθεί για υπονόμευση.
Ακόμη και η παραδοσιακή παρασκηνιακή μάχη στο συνέδριο για τις γραμμές και τη σταυροδοσία των μελών της νέας ΠΕ ανέδειξε την τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, την ισχυροποίηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά και την ισχυρή δόση ανανέωσης στο κόμμα. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία ότι μεταξύ των 150 αιρετών μελών της ΠΕ το 60% είναι μεταξύ 35-55 ετών, το 80% είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 30% συμμετέχει πρώτη φορά.
Το πιο σημαντικό όμως ήταν το άνοιγμα στην κοινωνία μέσω του «παράλληλου συνεδρίου», με τις 10 εκδηλώσεις που έγιναν με τη συμμετοχή περίπου 3.000 προσώπων (20% ήταν μέλη της ΝΔ) τα οποία συζήτησαν σημαντικά θέματα της δημόσιας πολιτικής: από τον ρόλο των συνδικαλιστικών φορέων ως τη νέα και νεανική επιχειρηματικότητα και από τη συνταγματική αναθεώρηση ως την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο «γαλάζιο» συνέδριο και στο «παράλληλο συνέδριο» συμμετείχαν και μεγάλες ομάδες πρώην στελεχών του Ποταμιού από όλη τη χώρα, όπως από το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Θετικά είδαν στη ΝΔ και την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη που αναφέρθηκε στο συνέδριο για την ανάγκη «κοινωνικών συμμαχιών» και πολλοί είδαν έναν εν δυνάμει σύμμαχο στην προσπάθειά τους να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Ομάδες και ομαδάρχες


Την πλειοψηφία των κομματικών οργάνων και άρα και της Πολιτικής Επιτροπής (όπου συμμετέχουν αρκετοί συνεργάτες βουλευτών, πρώην βουλευτές, τέκνα βετεράνων πολιτικών, πρόσωπα που είχαν κρατικές θέσεις στο παρελθόν) έχει η σημερινή ηγετική ομάδα. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκε και η στήριξη από ένα σημαντικό τμήμα της «καραμανλικής» πτέρυγας, αλλά και η δυνατή παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη. Η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας έχει υπό την πολιτική επιρροή της αρκετά μέλη της ΠΕ και η ίδια αποτέλεσε τη «γέφυρα» με τους «καραμανλικούς» που δεν επιχείρησαν να καταγράψουν συντονισμένα δυνάμεις. Περισσότερο οι «καραμανλικοί» (διαδραμάτισε ρόλο και ο Νικήτας Κακλαμάνης να επέλθει ηρεμία με την ηγετική ομάδα) κινήθηκαν ως μονάδες και η γραμμή τους είναι «πάνω απ’ όλα η παράταξη» και δεν έχουν καμία διάθεση να βάλουν προσκόμματα στην υλοποίηση του σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.
Επιρροή στη νέα ΠΕ έχει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ο ίδιος δεν συμμετείχε ενεργά αλλά στελέχη που τον στηρίζουν κινήθηκαν έντονα). Τη δική του «ομάδα» έχει στο ανώτατο κομματικό όργανο και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ δυνάμεις κατέγραψαν μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μάκης Βορίδης κ.ά. Αρκετά μέλη επηρεάζουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ενώ έμπειρα πρόσωπα που έχουν κοινή ιδεολογική προσέγγιση στήριξε στη νέα ΠΕ και ο γραμματέας Σχεδιασμού Γιάννης Οικονόμου.


Καραμανλής – Σαμαράς
Πορείες αντίθετες

Σε τελείως άλλη γραμμή και με εντελώς διαφορετική στρατηγική κινούνται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στο συνέδριο Ο κ. Καραμανλής συμμετείχε μόνο την πρώτη ημέρα και δεν εμφανίστηκε τις άλλες δύο ημέρες, ενώ δεν ψήφισε για τη νέα ΠΕ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς ήταν εκεί και τις τρεις ημέρες, συνομίλησε με πολύ κόσμο, είδε στελέχη που τον στηρίζουν χρόνια να είναι υποψήφιοι για την ΠΕ, έκανε ζυμώσεις και μίλησε την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, στηρίζοντας πλήρως τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Καραμανλής, αν και θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται σε σωστό δρόμο, ασκεί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό, δείχνει αρκετά αποστασιοποιημένος από τα κομματικά δρώμενα και γενικά από την ενεργή πολιτική δραστηριότητα. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς κινείται έντονα, συναντά στελέχη και βουλευτές, δίνει συνεντεύξεις, κάνει ομιλίες και δείχνει ότι θέλει να δώσει τη μάχη, τονίζοντας πως στόχος είναι να ηττηθεί ο κ. Τσίπρας, ενώ στηρίζει πλήρως, όπως λέει, τον κ. Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα
Οι ομάδες εργασίας στη ΝΔ εργάζονται με στόχο να παραδώσουν μιαπρώτη έκδοση του κυβερνητικού προγράμματος ως τα τέλη Μαΐου και μια δεύτερη, πιο αναλυτικήέκδοσηστα τέλη Ιουνίου. Το πρόγραμμα δεν θα ανακοινωθείπροτούπροκηρυχθούν εκλογές, αλλά τμήματά του θα ανακοινώνονται ανάλογα με την επικαιρότητα. Αυτό έγινε και προ ημερών με το Ασφαλιστικό, ενώ μετά το Πάσχα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για το Μεταναστευτικό. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ξεκινά διαβούλευση για το πρόγραμμα και άμεσα αρχίζει έναν κύκλο συναντήσεων με φορείς, ενώ η Γραμματεία Προγράμματος θα οργανώσει ηλεκτρονική διαβούλευση για διάφορα θέματα. Επίσης η ΝΔ θα διοργανώσει σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ημερίδα για ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ