Σε επίπεδο νομικών κλιμακίων συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οκονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς ήταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Μ. Τετάρτης στο Χίλτον για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ώστε να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Χουλιαράκης εθεάθη εκτός του ξενοδοχείου και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν κατατέθηκε νέα πρόταση αλλά αρνήθηκε να απαντήσει.

Η συνάντηση του κ. Χουλιαράκη με το θεσμούς τελείωσε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα. Οι επικεφαλής των Θεσμών εξήλθαν από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος αναχωρούν από την Αθήνα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

Γεροβασίλη:«Θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση με Eurogroup»

«Η κυβέρνηση κράτησε τις κόκκινες γραμμές της… Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύουν ότι όχι μόνο πιάνει τους στόχους του προυπολογισμού αλλά καταγράφει πλεόνασμα» σημείωσε η κ. Γεροβασίλη κατά την έκτακτη ενημέρωσητων διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών για την πορεία της αξιολόγησης .

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν τη συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπονομεύουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων είναι εκτός των ορίων του Συντάγματος και εκτός του ευρωπαϊκου νομικού πλαισίου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από λύση για απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτήν την πρόταση. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας», διεμήνυσε.

«Θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η συζήτηση διεκόπη χθες Μ. Τρίτη προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να πάρουν οδηγίες από τους επικεφαλής τους.

Διευκρίνισε ότι σήμερα δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την έννοια ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα λάβουν αποφάσεις, επεξεργάζονται τις προτάσεις.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τις επόμενες ημέρες θα καθορισθεί ημερομηνία Eurogroup. Είμαστε πεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η ελληνική οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης».

Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωσε του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Χαιρέτισε ακόμη και τη δήλωση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος έκανε λόγο για εκβιασμό της Ελλάδα και ζήτησε μια δίκαιη συμφωνία με ελάφρυνση του χρέους.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας. «Πρέπει να διευκρινιστεί αν η ΝΔ συμφωνεί με τα στοιχεία της Eurostat. Να πάρει θέση εάν συμφωνεί με το ΔΝΤ» είπε.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπογράμμισε ερωτηθείσα σχετικά.