Να κλειδώσουν συγκλίσεις στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού θα επιχειρήσουν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης.

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» πως οι σημερινές συζητήσεις θα είναι ενδεικτικές για τα επόμενα βήματα ενόψει και των πολιτικών εξελίξεων στα κατεχόμενα και των υπαναχωρήσεων του κ. Ακιντζί από τα συμφωνηθέντα.

Στην τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί ανακοινώθηκε πρόοδος σε επιμέρους ζητήματα, που αφορούν τα δυο κεφάλαια. Αυτή η πρόοδος θα επιχειρηθεί σήμερα να καταγραφεί, ώστε να καταστούν τα υπό συζήτηση ζητήματα συγκλίσεις.

Από τη στάση που θα τηρήσει ο τουρκοκύπιρος ηγέτης κατά τη συνάντηση θα εξαρτηθεί και η συνέχεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Ξένη διπλωματική πηγή, που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε πως οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα θα επηρεάσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερα εάν τις επόμενες μέρες υπογράψουν Τουρκία και ψευδοκράτος το «οικονομικό πρωτόκολλο 2016-2018» και αποφασισθεί η «πολιτογράφηση» 26.000 εποίκων, όπως αξιώνει η Άγκυρα. Μια τέτοια εξέλιξη θα τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, σημείωνε η ίδια πηγή.

Σήμερα στα κατεχόμενα αρχίζει η συζήτηση στην «βουλή» των λεγόμενων προγραμματικών θέσεων της «κυβέρνησης» συνασπισμού ΚΕΕ-ΔΚ, που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη. Οι προγραμματικές θέσεις της «κυβέρνησης» των κατεχόμενων παρουσιάσθηκαν την περασμένη Παρασκευή και ανέδειξαν τις διαχωριστικές και διχοτομικές προσεγγίσεις.