από metereologos.gr
Σάββατο 21 Απριλίου 2018
 
 

21η Απριλίου 1967: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος

49 χρόνια από την ημέρα που επίορκοι αξιωματικοί βύθισαν τη χώρα στο σκοτάδι της δικτατορίας
21η Απριλίου 1967: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο Στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Εντός ολίγου θα μεταδοθεί διάγγελμα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων»

Αυτή ήταν η πρώτη πληροφορία που έφτανε στα αυτιά των ακροατών του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) στις 06:30 περίπου το πρωί της Παρασκευής της 21ης Απριλίου 1967, για όσα συνέβαιναν στην πρωτεύουσα αλλά και σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι είχαν ξυπνήσει λίγες ώρες νωρίτερα από έναν ασυνήθιστο και διαπεραστικό θόρυβο. Ήταν το κροτάλισμα από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης που περνούσαν μπροστά από τα σπίτια τους κατευθυνόμενα προς συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Η πρώτη αντίδραση των περισσοτέρων ήταν να ανοίξουν τα ραδιόφωνά τους για να πληροφορηθούν τι είχε συμβεί, μια κίνηση όμως που περισσότερες απορίες δημιούργησε πάρα έλυσε. Καμία είδηση, καμία πληροφορία. Μόνο εθνικά εμβατήρια που διαδέχονταν το ένα το άλλο: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», «Περνάει ο Στρατός» κοκ. Επόμενη αντίδραση, το τηλέφωνο. Ίσως κάποιος συγγενής ή κάποιος φίλος να γνώριζε κάτι παραπάνω. Οι τηλεφωνικές γραμμές όμως είχαν αρχίσει να κόβονται από νωρίς. Κάποια στιγμή λοιπόν γύρω στις 6:30, το πρώτο εκείνο διάγγελμα καθιστούσε σαφές ότι δεν επρόκειτο ούτε για κάποια στρατιωτική άσκηση, ούτε για τίποτα τέτοιο, η πραγματικότητα ήταν ότι η δημοκρατία είχε καταλυθεί και ότι τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει ο στρατός.

 Ένα δεύτερο ραδιοφωνικό διάγγελμα ενημέρωνε τον ελληνικό λαό για την επιβολή γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς και για την αναστολή μιας μακράς σειράς άρθρων του Συντάγματος, τα άρθρα 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 18, 20, 95 και 97 «λόγω της εκδήλου απειλής κατά της δημοσίας τάξεως και ασφαλείας της χώρας εξ εσωτερικών κινδύνων». Οι κεντρικοί δρόμοι είναι κλειστοί, η Βουλή και άλλα κτίρια υπουργείων και υπηρεσιών είναι περικυκλωμένα από άρματα μάχης.

Λίγο αργότερα μία- μία όλο και περισσότερες λεπτομέρειες θα έβγαιναν στο φως, για τις πρώτες εκείνες ώρες. Υπαίτιοι και επικεφαλής του πραξικοπήματος ήταν τρεις επίορκοι αξιωματικοί του Στρατού: οι Συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός. Αυτοί και οι έμπιστοί τους, έχοντας από καιρό αποκτήσει τον έλεγχο σημαντικών μονάδων της Αττικής κατάφεραν να συλλάβουν μία χώρα κυριολεκτικά κοιμώμενη.

Γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της 20ης Απριλίου, το σύνθημα για την έναρξη του πραξικοπήματος έχει δοθεί. Τα άρματα μάχης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, υπό τις οδηγίες του Παττακού βάζουν ταυτόχρονα μπρος τις μηχανές και ξεκινούν. Το Γουδί σείεται από το βουητό. Ταυτόχρονα ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς αφού επανδρώσει τα αστυνομικά τμήματα με μυημένους άνδρες της ΕΣΑ εισβάλει με επίλεκτες ομάδες στα σπίτια των πολιτικών. Έτσι μέσα σε λίγες ώρες, ένας – ένας όλοι οι πρωταγωνιστές του πολιτικού βίου της χώρας οδηγούνται δια της βίας στο κρατητήριο. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς φορώντας τις πιτζάμες τους ή και μόνο τα εσώρουχά τους. Τους είχαν βγάλει κυριολεκτικά από τα κρεβάτια τους.  Οι ομάδες του Λαδά συνεχίζουν αστραπιαία με συλλήψεις εκατοντάδων πολιτών.

Έχει πια ξημερώσει και οι επίορκοι αξιωματικοί της χούντας, έχοντας ήδη θέσει την Αθήνα και το πολιτικό σύστημα αυτής υπό τον έλεγχο τους, κινούνται προς τα Ανάκτορα του Τατοΐου. Εκεί ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ενήμερος για όσα έχουν συμβεί και έχοντας στη διάθεσή του μία μικρή μόνο δύναμη στρατιωτών και σμηνιτών ζητά ενισχύσεις από τον διοικητή Μοίρας Καταδρομών Κωνσταντίνο Κομπόκη. Οι ενισχύσεις όμως αυτές δεν θα φτάσουν ποτέ στο Τατόι. Όπως θα αποδειχθεί λίγο αργότερα, ο Κομπόκης ανήκει στην ομάδα των πραξικοπηματιών. Μάλιστα το όνομα του θα συνδεθεί με την απαρχή της μεγάλης εθνικής μας τραγωδίας, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καθώς θα είναι από τους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου.

Οι χουντικοί φτάνουν στο Τατόι. Βρίσκονται μέσα στο γραφείο του Βασιλιά κι αυτός είναι ουσιαστικά αιχμάλωτός τους. Του ζητούν να υπογράψει τη συνταγματική κατάργηση, να ορκίσει την κυβέρνηση που επιθυμούν και να προβεί σε διάγγελμα. Αρνείται. Ζητά να δει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) Γρηγόριο Σπαντιδάκη και ως μια τελευταία απόπειρα αντίδρασης μεταβαίνει στο Πεντάγωνο. Η κατάσταση που επικρατεί εκεί όμως επιβεβαιώνει το χειρότερο. Το Πεντάγωνο βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της χούντας, η οποία φυλακίζει οποιονδήποτε αξιωματικό δηλώνει την αντίθεσή του προς αυτήν. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας υπό τον φόβο ένοπλης επιβολής των επιθυμιών των πραξικοπηματιών, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ορκίζει την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ανώτατο δικαστικό Κωνσταντίνο Κόλλια. Η χούντα ήταν πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος και έβαζε την «ασθενούσα» Ελλάδα στον «γύψο».

Βεβαίως όπως κάθε πραξικόπημα, έτσι και αυτό της 21ης Απριλίου δεν ήρθε ουρανοκατέβατο, ούτε αποφασίστηκε εν μία νυκτί. Αντίθετα οι πρωταίτιοί του, σχεδίαζαν τις κινήσεις τους αρκετό καιρό πριν, γι’ αυτό και κατάφεραν παρά τον σχετικά χαμηλό βαθμό που κατείχαν στην ιεραρχία να θέσουν υπό τον έλεγχο τους είτε δια της πειθούς, είτε δια του αιφνιδιασμού, είτε δια της παραπλάνησης ολόκληρο σχεδόν το ελληνικό στράτευμα.

Κομβικό σημείο αποτελεί η αποστράτευση του Ιωάννη Γεννηματά τον Οκτώβριο του 1965, και η αντικατάστασή του στην αρχηγεία του ΓΕΣ από τον Γρηγόριο Σπαντιδάκη. Ο Σπαντιδάκης με την ευχέρεια κινήσεων που του προσφέρει η νέα του θέση, προωθεί τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο σε νευραλγικές θέσεις. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, παρά την αποδεδειγμένη ανάμειξή του στην υπόθεση του Σαμποτάζ του Έβρου, τοποθετείται επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος 7ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ στο οποίο αναθέτονται οι τομείς ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Ο Στυλιανός Παττακός τοποθετείται ως διοικητής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στο Γουδί και ο Νικόλαος Μακαρέζος στην ΚΥΠ. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν για έναν σημαντικό αριθμό αξιωματικών που αποτελούσαν τον στενό κύκλο των τριών. π.χ. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης τοποθετείται ως διοικητής του Τάγματος της Σχολής Ευελπίδων και ο Ιωάννης Λαδάς ως διοικητής της ΕΣΑ.

Εκτός του γεγονότος αυτού, σε επιχειρησιακό επίπεδο η χούντα ευνοήθηκε σημαντικά από την ύπαρξη του «Σχεδίου Περικλής». Ενός σχεδίου δράσης που είχε εκπονηθεί από την ΚΥΠ στα μέσα της δεκαετίας του ‘50, για την αντιμετώπιση τυχόν εξωτερικού ή εσωτερικού κομμουνιστικού κινδύνου. Το σχέδιο αυτό στην αναπροσαρμογή του οποίου είχε συμμετάσχει και ο Παπαδόπουλος, βρισκόταν στα συρτάρι πολλών αξιωματικών, προσφέροντας έτσι στους πραξικοπηματίες ένα έτοιμο και δοκιμασμένο σχέδιο δράσης. Πέραν αυτού όμως οι χουντικοί προκειμένου να προσπελάσουν τις τυχόν αντιδράσεις που θα συναντούσαν στηρίχθηκαν και στο «Σχέδιο Προμηθεύς» ένα αντίστοιχο σχέδιο δράσης κατά ενδεχόμενης κομμουνιστικής απειλής που είχε εκπονήσει το ΝΑΤΟ και το οποίο βρισκόταν ακόμα εν ισχύι. Έτσι λοιπόν η διαταγή που εστάλη σε όσες μονάδες δεν είχαν μυηθεί ήταν «Εφαρμόσατε Σχέδιο Προμηθεύς», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού ήταν ενήμεροι και σύμφωνοι όχι μόνο σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία αλλά και ο βασιλιάς.

Η ετοιμότητα και η δίψα των επίορκων αξιωματικών για εξουσία και κατάλυση της δημοκρατίας ήταν τέτοια που μόνο ένα ισχυρό πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να τους έχει αποτρέψει και αυτό δυστυχώς πλέον δεν υπήρχε. Είχε δηλητηριαστεί. Είχε εξουθενωθεί από τις συνεχείς και μέχρις εσχάτων συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Μόνο την τελευταία εξαετία είχαν συμβεί γεγονότα που έπλητταν ανεπανόρθωτα τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας. Οι κατηγορίες για εκλογές βίας και νοθείας και η κήρυξη του Ανένδοτου Αγώνα της Ένωσης Κέντρου κατά της κυβέρνηση της ΕΡΕ το 1961, η ρήξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το Παλάτι, η δολοφονία Λαμπράκη και η αποχώρηση του Καραμανλή από την πρωθυπουργία και την Ελλάδα το ’63, η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και τα Ιουλιανά το ΄65 αλλά και η ανατίναξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου της μυστικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ του πατέρα του Γεώργιου Παπανδρέου, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Βασιλέα Κωνσταντίνου για εκλογές με απλή αναλογική στις αρχές του ΄67 είχαν πληγώσει βαθιά την πολιτική ζωή της χώρας.   

Τα κόμματα κυρίως αλλά και ο λαός είχαν εγκλωβιστεί σε μία συνεχή και σκληρή διαμάχη μη βλέποντας τι πραγματικά ερχόταν. Οι φήμες για πραξικόπημα υπήρχαν, κανείς όμως δεν έμοιαζε να τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. Ίσως θεωρούσαν την ύπαρξη της δημοκρατίας ως κάτι δεδομένο. Ακόμα και η εφημερίδα ‘’Αυγή’’ στο φύλλο της 21ης Απριλίου, που τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ θα δημοσίευε το τελευταίο μέρος μιας σειράς κειμένων που ανέλυαν του λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε να γίνει δικτατορία στην Ελλάδα. Κι όμως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, για το οποίο είχαν υπάρξει ενδείξεις και σημάδια από καιρό είχε πετύχει μέσα σε λίγες ώρες και θα παρέμενε για χρόνια...

Αυτό λοιπόν είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να θυμόμαστε αρκετά συχνότερα: Ότι το αγαθό της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένο, δεν είναι αυτονόητο. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μαχόμαστε καθημερινά.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (55)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΖΗΤΩ Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ | 28/04/2016 17:32
  ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ!
  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΙΚΟΣ
  απάντηση40
   
   
  ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ?????? | 26/04/2016 23:05
  ///ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ//?.????? ΠΟΥ ΕΝΑΙ ????? ΟΕΟ???????//?
  ATHINEOS
  απάντηση20
   
   
  Σχολιασμός των σχολίων | 22/04/2016 21:45
  Από τα σχόλια και τις αξιολογήσεις των σχολίων επιβεβαιώνεται η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το ΒΗΜΑ της 17ης Απριλίου. Είναι να τρομάζει κανείς με αυτό που κυκλοφορεί στο μυαλό των νεοελλήνων.
  bagelisf
  απάντηση11
   
   
  το μεγαλύτερο έγκλημα της χούντας... | 22/04/2016 17:47
  ...ήταν το ότι εξαιτίας της αναδείχθηκαν ένα σωρό άχρηστοι "αντιστασιακοί", που στη συνέχεια ως "πολιτικοί" κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας.
  MIK
  απάντηση133
   
   
  Ειμαστε ανωριμος Λαος... | 22/04/2016 10:58
  Περασαν 50 χρονια απο την Χουντα της 21ης Απριλιου..Η Ιστορια θα καταγραψει οτι μπροστα στα λαμογια τυπου Ανδρεας,Τσοχατζοπουλος,Δαμανακη,Λαλιωτης,Κατρουγκαλος,Κουρουμπλης,Βαρουφακης,Τσιπρας και σια, οι Απριλιανοι Παπαδοπουλος και ο Πατακος φανταζουν ..Αρσακειαδες...Δυστυχως οι Ελληνες παραμενουν ενας ανωριμος λαος,που αρεσκεται στα παραμυθια και στις υποσχεσεις...
  Χριστοδουλος (Χρηστος) Δημας
  απάντηση238
   
   
  Τι Χουντα τι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. | 22/04/2016 07:17
  Τοτε ο ΛΑΟΣ κοιμονταν, ενω το 2015 οντας ξυπνιος παρεδωσε την χωρα σε μια κλικα ψευδομενων πολιτικων οι οποιοι και αναρριχηθηκαν στην εξουσια. Ποιο ειναι το χειροτερο εγκλημα εναντιον του ΛΑΟΥ ? Η υφαρπαγη της εξουσιας με την βια των τανκς η η υφαρπαγη της εξουσιας με ψευδη προς τον αμοιρο--κοιμωμενο Ελληνικο ΛΑΟ?
  Γιωργος Τσαπανος
  απάντηση184
   
   
  Ελλείψεις | 22/04/2016 01:51
  Στο αφήγημα κύριε Σταύρο λείπει μια παράγραφος . Είναι αυτή που αφορά τον κύριο υπεύθυνο που είναι ο Κοκός , γιατί τον κρύβεις; Όλοι οι κολονέλοι περίμεναν την χούντα των στρατηγών και επίσης ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου. Ήξεραν όλοι ότι οι εκλογές θα έφερναν την ΕΚ στην εξουσία και τότε θα έπρεπε να λυθούν όλα τα ζητήματα από το 1945 και μετά. Ποιοι από το κατεστημένο αποδέχονταν κάτι τέτοιο;
  bagelisf
  απάντηση412
   
   
  η χουντα δεν αφησε κανενα χρεος | 21/04/2016 19:49
  Καλιτερα χουντα και χορτατοι παρα δημοκρατια και χρεοκοπημενοι. Κανενας απο τους υπουργους της χουντας δεν καταχραστηκε χρηματα του δημοσιου. Ο Πατακος που ηταν υπουργος δημοσιων εργων επι εφτα χρονια δεν εφαγε ουτε μια δραχμη. Αυτο συγκρινεται με τα αισχη των υπουργων της δημοκρατιας; Η χουντα εφτιαξε μεγαλα εργα απο λιμανια, αεροδρομια, δρομους, εθνικες οδους, σχολεια και πηγε το φως, το νερο και το τηλεφωνο στα χωρια. Στο χωριο σου, ποτε φτιαξανε τους δρομους και φερανε το φως και το νερο; Μην τα ξεχναμε αυτα. Η χουντα ειχε 350.000 δημοσιους υπαλληλους και στη δημοκρατια φτασαμε στους 1.200.000. Ουσιαστικα απο την χουντα των συνταγματαρχων πεσαμε στη χουντα των δημοσιων υπαλληλων και χρεωκοπησαμε απο τα δανικα που επρεπε να περνουμε για να ταιζουμε τους κηφηνες δημοσιους υπαλληλους της δημοκρατιας. Να θυμισουμε οτι η χουντα δεν αφησε κανενα χρεος. Στην περιοδο της χουντας η Ελλαδα δεν υπηρχε ανεργια και ειχε τον δευτερο ρυθμο οικονομικης αναπτυξης παγκοσμιως μετα την Ιαπονια.
  Φανης
  απάντηση1910
   
   
  Ωχ! Οι γνωστοι συμπερασματολογοι, θα με αποκαλεσουν χουντικο... | 21/04/2016 18:41
  Ο Σωκρατης ειπε, "Όταν ανακατεύεσαι με πραγματα που δεν γνωρίζεις, μονο καταστροφή μπορεις να προκαλέσεις," αναφερομενος στους ψηφοφόρους της Δημοκρατιας, οι οποιοι αγνοουν την πολιτικη τεχνη. (Πλατων - Αλκιβιάδης). Επισης ειπε πως η τυρρανεια προερχεται από τη Δημοκρατια, υποστηριζοντας ότι η υπερβολικη ελευθερια, δημιουργει δουλεια. (Πλατων- Πολιτεια) Αν μπορέσουμε να αναλυσουμε λιγο τα λογια του μεγαλου αυτου Φιλοσοφου, σκαλιζοντας τη δικη μας Δημοκρατια, δεν μπορούμε παρα να συμφωνήσουμε με ο'τι λεει, μιας και εχουμε γεμισει με τσαρλατάνους "πολιτικους", κομπιναδωρους, αρπακτικα και παρασιτα, πο μας εχουν κανει δουλους τους και τα συντηρούμε.
  Enas metanastis
  απάντηση112
   
   
  Και τα τελευταία χρόνια | 21/04/2016 17:45
  Χούντες έχουμε (εγχώριες και Ευρωπαϊκές). Απλώς αυτές τις ψηφίζουμε...
  Ο Κανένας
  απάντηση94
   
   
  Μετέπητα .στο ταξίδι τους στην αμερικη ... | 21/04/2016 17:42
  Johnson ...τι ειπες οτι θελουν αυτοι οι αξιωματικοί ;;;να τους προστατεύσουμε απο τον κουμουνισμο ..ΤΡΟΜΑΡΑΤΟΥΣ ..τους έριξε μια ματιά σαν εξωγήινα και εφυγε ..κυριε κληξμπουρ σημερα εχει και τα γενέθλια η θεία σας ..ολα τα περίεργα σε αυτο τον τόπο γινωνται ....αιντε και καλό Πάσχα σε όλους μερα ειναι θα πέραση ..
  Christos
  απάντηση523
   
   
  TOTE KAI SHMERA | 21/04/2016 17:27
  AN HTAN XOYNTA TOTE POY H OIKONOMIA PHGAINE TELEIA, HTAN SIGOYRA KALYTERA APO TH SHMERINH XOYNTA TON POLITIKON TOY SYRIZA POY ME PSEMA PHRAN THN EKSOYSIA , APOTELEIOSE THN OIKONOMIKH KATASTROFH, KAI KYBERNA ME MONO TO 35%, H MHPOS MPORHS NA PERPATAS ELEYTEROS STH A8HNA?? DEN NOMIZO , AS PERASH KAPIOS TO BRADY APO TA EKSARXIA H TO KENTRO THS A8HNAS KAI META MOY LETE AN HTAN SKOTADI TOTE KAI EINAI KALA SHMERA.
  marios
  απάντηση3416
   
   
  ΜΕΓΑΛΕΙΟ | 21/04/2016 17:01
  Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ (ΘΕΤΙΚΑ Η΄ΑΡΝΗΤΙΚΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ)- ΑΣΦΑΛΕΙΑ (ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ)- ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ-ΠΡΩΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ -ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ -ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ- ΟΛΟΙΙΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ- ΒΕΒΑΙΑ ΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ- ΔΗΛΑΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; ΓΡΑΨΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΛΕΨΟΥΜΕ -ΣΥΚΡΙΝΕΤΕ.
  ΘΑΝΟΣ
  απάντηση4520
   
   
   
  Το χειρότερο που έκανε η χούντα στην Ελλάδα | 21/04/2016 16:51
  ήταν ότι δημιούργησε τη γενιά του Πολυτεχνείου και έφερε την αριστερή πολιτική στην εξουσία. Πολύ θα ήθελα να μάθω πόσο μας κόστισαν είτε σε ΑΕΠ είτε σε Ευρώ, είτε σε θέσεις εργασία αυτά τα 2 επιτεύγματα της χούντας. Αλήθεια γιατί η βια του Ρουβίκωνα και των αναρχικών είναι καλύτερη από αυτή της ΕΣΑ;
  Cynical
  απάντηση4719
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Λαμόγια στο χακί... | 21/04/2016 16:47
  Επειδή μέρες που είναι βγαίνουν διάφοροι βρικόλακες και μιλάνε ή γράφουν για το οικονομικό θαύμα της χούντας ορίστε μερικά στοιχεία προς γνώση : Το δημόσιο χρέος από 32 δισ. δραχμές το 1966 εκτινάχτηκε στα 87,5 δισεκατομμύρια δραχμές τον Ιανουάριο του 1973 ενώ το 1974 απογειώθηκε στα 114 δισ. δραχμές. Δηλαδή ήταν τέτοιο το έγκλημα που συντελέστηκε στην ελληνική οικονομία επί χούντας ώστε το δημόσιο χρέος υπερτριπλασιάστηκε! Στον αγροτικό τομέα, όπου απασχολείτο το 44% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αντί της πενταετούς πρόβλεψης του καθεστώτος για ανάπτυξη 5,2%, η αγροτική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,8% στην περίοδο 1967 - 1974, σε αντίθεση με το 4,2% κατά την περίοδο 1963-1966.
  Ivan
  απάντηση1840
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο αληθινος φασισμος | 21/04/2016 16:10
  Τον φασισμο καταλαβε τον, δεν θα πεθανει μονος, τσακισε τον. Ο ογκος αφαιρεθηκε, αλλα τα καρκινοειδη κυτταρα παραμενουν.
  ο εφιαλτης σας
  απάντηση1645
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τα λάθη της 21ης Απριλίου... | 21/04/2016 15:54
  Τα λάθη της 21ης Απριλίου: 1ον) Το «είμαστε παρένθεση». 2ον) Στην αντιμετώπιση των πολιτικάντηδων. Ο λαός ήθελε να τους βάλουν όλους σ’ ένα σαπιοκάραβο και να τους φουντάρουν στ’ ανοιχτά, για να γλιτώσει μία κι έξω από δαύτους. Αλλά εδώ η Επανάσταση δεν εφήρμοσε τη θέληση του λαού. Ούτε καν εκδόθηκε μια «μαύρη βίβλος» των πολιτικών, με κλεψιές, σκάνδαλα κλπ, για να τους σιχαθεί ο λαός και να μην ξανασηκώσουν κεφάλι, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά στοιχεία περιήλθαν σε γνώση της Εθνικής κυβερνήσεως και προτάθηκε η δημοσιοποίησή τους. 3ον) Δεν κρατικοποιήθηκε ο τύπος. 4ον) Δεν έφτιαξαν οργάνωση νεολαίας, κατά τα πρότυπα της θρυλικής ΕΟΝ του Ιωάννου Μεταξά. 5ον) Καλή η οικονομική ανάπτυξη, καλός ο εκσυγχρονισμός της χώρας, αλλά ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία θέλουν και ιδεολογική τροφή. Φτάσαμε στο σημείο, κάποιος εξυπνάκιας να ξεστομίσει το «ιδεολογία μας είναι ότι δεν έχουμε ιδεολογία». Ο τομέας αυτός παραμελήθηκε και το κενό έσπευσαν να το καλύψουν οι παλαιοκομματικοί και οι κομμουνιστές, με τα γνωστά αποτελέσματα. 6ον) Δεν δημιουργήθηκε αξιόπιστη διάδοχος κατάσταση, με συνέπεια, μετά το 1974, ένας ολόκληρος κόσμος να μείνει χωρίς πολιτική έκφραση και να βρεθεί ανάμεσα στη Σκύλα του καραμανλισμού και στη Χάρυβδη του αριστερισμού.
  Δημήτρης Χατζησάββας-Κιλκίς
  απάντηση3420
   
   
  Μήπως | 21/04/2016 15:35
  Πλησιάζει κανένα πραξικόπημα και δεν το γνωρίζουμε; και το όνομα αυτού του σχεδίου. Μιλάμε για μια Ελλάδα πάλι στο Γύψο; Πιθανόν από, πως το είπαμε ... αυτό το κόμμα που - Θα κινείται στο χώρο της «πατριωτικής δεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού»
  Χούντα 2, το σύνθημα
  απάντηση711
   
   
  Αλλη μιά επέτειος | 21/04/2016 14:08
  Υπαρχει η ψευδαισθηση οτι οι δυσκολη περιοδος της Χουντας μπορει να εξορκισθει με ετησιες γιορτές και καταρες. Οι πρωταγωνιστες της ομως εχουν πεθανει πιά και το ετησιο μνημοσυνο αυτης της περιοδου συμφερει μονον τους επαγγελματιες Πολιτικούς των οποιων η διακυβερνηση, δυστυχώς, υπολειπεται σε πολλους τομεις ( δημοσια ασφαλεια, οικονομια ) απο εκεινη της Χουντας . Ας σοβαρευθουμε. Η ληθη δεν δείνει συγχωροχαρτι στην Χουντα. Αλλαξαν ομως οι καιροί και οι διχασμοί δεν συμφέρουν.............
  Agisilaos
  απάντηση163
   
-