Το αίτημα της κοινωνίας προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι «φύγετε» από την κυβέρνηση τονίζει στην ιστοσελίδα του Βήματος ο Άδωνις Γεωργιάδης και συμπληρώνει πως αυτό θα είναι και το κυρίαρχο συναίσθημα που θα επικρατήσει στους Έλληνες όταν γίνουν εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Β΄ Αθηνών, υπογραμμίζει ότι η σύγκρουση Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ είναι και ιδεολογική και μάλιστα αναφέρει ότι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς έχει καταστρέψει την Ελλάδα. Ο ίδιος όμως, λίγες ώρες πριν αρχίσει το 10ο συνέδριο της Ν.Δ. αναφέρει ότι για πρώτη φορά τώρα δημιουργούνται συνθήκες για να ανατραπεί αυτή η ιδεολογική ηγεμονία, καθώς όπως αναφέρει, «για χρόνια μετά θα θυμούνται οι Έλληνες την πρώτη και δεύτερη αριστερή κυβέρνηση και θα στρίβουν δεξιά».

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Ν.Δ. πρέπει να προσεγγίσει όλους τους ψηφοφόρους από το χώρο της Δεξιάς έως της Κεντροαριστεράς. «Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε μία ψήφο να πάει χαμένη» είναι η χαρακτηριστική του φράση. Στο αίτημα της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι το κόμμα του τις ζητάει, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τις επιβάλλει, ενώ υπογραμμίζει πως «δεν είναι η εξουσία αυτοσκοπός μας». Αν και τονίζει ότι θέλει η χώρα να τα καταφέρει, εντούτοις διευκρινίζει ότι δεν έχει καθόλου την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να το πετύχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη:

Η σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογική; Πως την αντιμετωπίζει η Ν.Δ.;

«Ναι, η σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ είναι και ιδεολογική. Εμείς είμαστε υπέρ της φιλελεύθερης ανάπτυξης της οικονομίας, είμαστε γενικά υπέρ της ελευθερίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυστυχώς οπαδός του χθες. Είναι οπαδός των μηχανισμών, οπαδός της κρατικής οικονομίας».

Η Ν.Δ. επιτίθεται με μεγαλύτερη ένταση όσο περνάει ο καιρός στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλ. Τσίπρα. Έχει αποδοχή αυτή η στρατηγική; Πολλοί λένε ότι χρειάζεται παράλληλα και κατάθεση προτάσεων και όχι μόνο σκληρή και στείρα αντιπολίτευση.

«Και εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύαμε με πόση ένταση τόσο σύντομα η κοινωνία θα είχε ως αίτημα το «φύγετε» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήμασταν υποχρεωμένοι να εκφράσουμε αυτό το αίτημα της κοινωνίας γιατί, πράγματι, η χώρα βαδίζει σε ένα αδιέξοδο. Και φυσικά, δεν κάνουμε μόνο στείρα αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης που στη Βουλή, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, είπε εξαιρετικά αντιδημοφιλή μέτρα. Και στο επικείμενο Συνέδριό μας, ο Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει ήδη τις πρώτες πτυχές του κυβερνητικού μας προγράμματος».

Η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Πολλοί λένε ότι δεν αρκεί αυτό. Στην τελευταία δημοσκόπηση της ΚαπαResearch για το Βήμα της περασμένης Κυριακής, αναδεικνύεται προβληματική κατάσταση για τη Ν.Δ. στα ποιοτικά στοιχεία και ενισχύεται η άποψη πως πρέπει να προσεγγίσετε με άλλους τρόπους τους ψηφοφόρους για να ηγεμονεύσετε. Πως το σχολιάζετε;

«Το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, δηλαδή από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, η ΝΔ από μείον 7.5% είναι συν 4.5% στη δημοσκόπηση του Βήματος είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Βεβαίως, έχουμε πάρα πολλά ακόμα να κάνουμε και φυσικά μας προβληματίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις και όλα τα ποιοτικά στοιχεία και θέλουμε να βρούμε τον τρόπο να φτάσει το μήνυμά μας στον τελευταίο Έλληνα πολίτη».

Θεωρείτε ότι δημιουργούνται συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού;

«Θεωρώ ακράδαντα ότι όταν γίνουν εκλογές το κυρίαρχο συναίσθημα που θα επικρατήσει στους Έλληνες θα είναι το «φύγετε» για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ζητάτε εδώ και καιρό εκλογές. Δεν θεωρείτε ότι έχετε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη; Το ρωτώ αυτό διότι υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να περάσει τον κάβο με τα μέτρα.

«Εμείς ζητάμε εκλογές, δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα να τις επιβάλλουμε. Είναι στο χέρι της κυβερνήσεως να αποφασίσει αν θα κάνει ή όχι εκλογές. Και είναι στο χέρι της να αποφασίσει αν θα περάσει ή όχι τα μέτρα. Ελπίζουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το καλό του ελληνικού λαού».

Εάν η κυβέρνηση αντέξει και φθάσει έως το φθινόπωρο η Ν.Δ. τι θα κάνει; Μήπως αναδειχθεί πρόβλημα στρατηγικής;

«Το ακριβώς αντίθετο. Εμείς θέλουμε η χώρα να πηγαίνει καλά. Εάν η κυβέρνηση αντέξει, αυτό πάει να πει ότι η χώρα θα πηγαίνει καλά. Και η ΝΔ θα είναι εδώ για να καταθέτει διαρκώς ρηξικέλευθες και σωστές προτάσεις επ΄ ωφελεία του ελληνικού λαού. Δεν είναι η εξουσία αυτοσκοπός μας. Οφείλω όμως να σας πω ότι δεν έχω καθόλου την πεποίθηση ότι αυτό θα καταφέρει να το κάνει ο κ. Τσίπρας».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και μειονέκτημα της Ν.Δ.;

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι επιβεβαιώθηκε από την πραγματικότητα, ότι έχει πλέον αυξημένη αξιοπιστία στους Έλληνες και έχει μια νέα ηγεσία που εμπνέει τους πολίτες για το μέλλον. Το μειονέκτημά της είναι ότι πολλοί μας ταυτίζουν με λάθη του παρελθόντος που πράγματι κάναμε και που θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη για αυτά».

Σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη ότι ο δρόμος για την εκλογική νίκη της Ν.Δ. περνά μέσα από το κέντρο και τους κεντρώους ψηφοφόρους;

«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προσεγγίσει όλους τους ψηφοφόρους από το χώρο της Δεξιάς έως της Κεντροαριστεράς. Αυτό λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη από το 1974, αυτό ισχύει και σήμερα. Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε μία ψήφο να πάει χαμένη».

Κατά γενική ομολογία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αριστερή ηγεμονία στον τόπο. Θεωρείτε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μετωπική σύγκρουση με την Αριστερά για να αλλάξει αυτό; Πως θα γίνει αυτό;

«Ναι, όπως ξέρετε εγώ μιλάω συχνά για την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή έχει καταστρέψει την Ελλάδα. Για πρώτη φορά όμως τώρα δημιουργούνται οι συνθήκες για να την ανατρέψουμε. Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η πρωθυπουργία του. Για χρόνια μετά θα θυμούνται οι Έλληνες την πρώτη και δεύτερη αριστερή κυβέρνηση και θα στρίβουν δεξιά».

Σε λίγες ώρες αρχίζει το συνέδριο της Ν.Δ. που έχει κυρίως καταστατικό χαρακτήρα Τι πρέπει να αναμένει ο πολίτης;

«Θα δει τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας που θα προσπαθήσουμε με αυτές να κάνουμε την παράταξή μας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα».

Τι περιεχόμενο έχει η ανανέωση που γίνεται στη Ν.Δ. Αφορά πρόσωπα, ιδέες; Τι;

«Αφορά κατά βάση τον τρόπο λειτουργίας της, όπου θα επιτρέψει και σε πολλά νέα πρόσωπα να αποκτήσουν ρόλο και να μην αισθάνονται αποκλεισμένα. Το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο ήταν πάντα πανίσχυρο».

Δεν πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσετε τον ιδεολογικό και τον πολιτικό χαρακτήρα και να αποσαφηνίσετε το στίγμα σας ως κόμμα;

«Αυτό θα γίνει σε επόμενο συνέδριο. Αυτό το συνέδριο γίνεται για την αλλαγή του καταστατικού».

Έχει νόημα υπό τις παρούσες συνθήκες η διάκριση μεταξύ του κέντρου και της δεξιάς;

«Πάντα έχει νόημα η διάκριση στον πολιτικό χάρτη. Από τους αρχαίους χρόνους, από την αριστοκρατική και την δημοκρατική μερίδα στην αρχαία Αθήνα, από τους οπαδούς του Μάριου και του Σύλλα στην αρχαία Ρώμη, από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι σήμερα, υπάρχει αριστερά και δεξιά».

Συμπληρώσατε περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που μεταπηδήσατε από το ΛΑΟΣ στη Ν.Δ. Καταφέρατε να είστε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. Μάλιστα, διαπίστωσα ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές, έχετε επιρροή σε αρκετές νομαρχιακές οργανώσεις και στη νεολαία. Που οφείλετε το γεγονός ότι καταφέρατε να ξεπεράσετε σε απήχηση ιστορικά στελέχη της κεντροδεξιάς;

«Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά στη Νέα Δημοκρατία είμαστε ομάδα. Δεν αισθάνομαι ότι προπορεύομαι κανενός. Είμαστε όλοι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία ενιαία προσπάθεια για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η όποια απήχηση έχω είναι ότι λέω πάντα την αλήθεια χωρίς να φοβάμαι το πολιτικό κόστος».