Με σύνθημα «χαράσσουμε το μέλλον μας χωρίς τρόικα, χωρίς κουαρτέτο και χωρίς οποιοδήποτε μνημονιακό μόρφωμα» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σ΄ένα κατάμεστο θέατρο, στο «Χυτήριο» παρουσίασε το νέο της κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας».

Εχοντας στο πλευρό της τους γονείς της Νίκο Κωνσταντόπουλο και Λίνα Αλεξίου, τους πρώην βουλευτές Ραχήλ Μακρή, Αγλαΐα Κυρίτση, Νάντια Βαλαβάνη, Γιάννη Σταθά, νεολαίους (που οι περισσότεροι συμμετείχαν στον διαδικτυακό ισότοπο «Φίλοι της Ζωής») ηθοποιούς (όπως ο Χάρης Σιώζος, Βάσια Παναγοπούλου, Λάκης Κομνηνός), το σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, τον σκιτσογράφο Στάθη, την τηλεκριτικό Ντέπυ Γκολεμά, την ακτιβίστρια που πέταξε την κότα στο Μέγαρο Μαξίμου Αυγή Βουτσινά και πολλούς άλλους από τον καλλιτεχνικό, κινηματικό και δικηγορικό κόσμο, διακήρυξε ότι «δημιουργούμε ένα κόμμα, που θέλουμε να αποτελέσει συστατικό κύτταρο ενός κινήματος και ενός μετώπου,. στο οποίο θα συναντηθούμε με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες θα μας συνδέουν κοινές αφετηρίες, αξίες και στόχοι».

Στην παρουσίαση εμφανίστηκαν και κόκκινα μπαλόνια, στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα για ένα γνωστό αναψυκτικό, ενώ στο θέατρο υπήρχαν και πανό με συνθήματα για τη διαγραφή του χρέους, για ελευθερία και ανεξαρτησία. Οταν η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε σε κάποια στιγμή πως «από τη σημερινή προσέλευση, έχουμε πολλούς λόγους να αισιοδοξούμε και αυτοί έχουν πολλούς λόγους να τρέμουν και να μην κοιμούνται» ένας οπαδός της φώναξε: «Με σένα καπετάνισσα», για να απαντήσει με το γνωστό χαμογελαστό της ύφος: «Καπετάνιος ο λαός».

Εξήγγειλε ότι το νέο κόμμα διεκδικεί τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαγραφή του χρέους και τόνισε:«Δεν είμαστε κόμμα στελεχών, σύμπραξης ή ανακύκλωσης προσωπικοτήτων. Δεν είμαστε κόμμα μηχανισμών ή εσωτερικών ισορροπιών. Φιλοδοξούμε να είμαστε κόμμα-κίνημα, μέσα απ’ την κοινωνία, μέσα από τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις και τους ζωντανούς ανθρώπους, που δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν υποτάσσονται, αντιστέκονται, διεκδικούν, νικούν».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαβεβαίωσε ότι στο νέο κόμμα «λειτουργούμε με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έχοντας το διαδίκτυο ως οργανικό εργαλείο επικοινωνίας μας. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και στην κοινωνία. Δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση παρά μόνο με διαφανή τρόπο, από τα μέλη μας και τους πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς και τη λειτουργία μας. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία της χρηματοδότησής μας».

Οσον αφορά την πολιτική οριοθέτηση του νέου κόμματος είπε:«Σε αυτούς που ρωτάνε που τοποθετούμαστε στο υπάρχον πολιτικό φάσμα, δεξιά ή αριστερά, απαντάμε ότι τοποθετούμαστε μαζί με τον Λαό, με την Δημοκρατία, με την Κοινωνία, απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και στην 6ετη κατάλυση του Συντάγματος.Το νέο κόμμα-κίνημα στρέφεται κατά της ολιγαρχίας, ξεκινώντας έναν αγώνα εναντίον ενός απολυταρχικού καθεστώτος και ενός συστήματος διαπλοκής», που, όπως είπε, «χρησιμοποιεί την μιντιακή προπαγάνδα, για να διαιωνίζεται». Παράλληλα, επέμεινε σε βασικές αρχές που, ως γνωστόν, διέπουν την πολιτική της φιλοσοφία, όπως η απαλλαγή από το καθεστώς των Μνημονίων, αλλά και η διαγραφή του επονείδιστου χρέους.

Δεν ξέχασε τους πρώην συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε με σφοδρότητα σ΄αυτούς λέγοντας: «Πρέπει να φύγουν». Κατηγόρησε επίσης τους πρώην πολιτικούς της συνοδοιπόρους επειδή συνθηκολόγησαν και ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από το φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς του παρελθόντος, που ενδιαφέρεται μόνο για τη νομή της εξουσίας.