Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «τα μαντάτα είναι μαύρα» και πως «όσο ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη ‘σκληρή διαπραγμάτευση’ τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει».

Το ΠαΣοΚ με ανακοίνωσή του σημειώνει πως ενώ η χώρα ήταν «ένα βήμα πριν την έξοδο από την ταπείνωση των μνημονίων», ο κ. Τσίπρας «επί 15 μήνες πορεύεται με το ‘εγώ διαπραγματεύομαι’» και πως «τα αποτελέσματα τον διαψεύδουν καθημερινά με εκκωφαντικό τρόπο».

  • «Η Ελλάδα παραμένει για άλλα 3 χρόνια σε μνημόνιο με υπογραφή του κ. Τσίπρα.
  • » Οι Έλληνες στερούνται μια από τις τέσσερις θεμελιώδες ελευθερίες που συγκροτούν την Ε.Ε. με τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
  • » Οι τράπεζες πέρασαν σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής και το Δημόσιο ‘έγραψε’ ζημιές τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
  • » Η ύφεση επέστρεψε το 2015 για να μείνει και το 2016 επιβαρύνοντας όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη και πάνω απ’ όλους τους πολίτες και την πραγματική οικονομία.
  • » Το Δημόσιο κήρυξε στάση πληρωμών προκειμένου να εμφανίζει πλεόνασμα.
  • » Η αβεβαιότητα διώχνει καθημερινά επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Στα συμφωνημένα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που προωθούνται στη Βουλή έρχονται να προστεθούν σε άλλα 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφισθεί από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Άθροισμα διετίας 9 δισ. ευρώ μέτρα που δεν θα υπήρχαν χωρίς τις ακροβασίες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Συγκρινόμενα με τη συμφωνία του 2014 (1,2 δισ. ευρώ) είναι 7,5 φορές περισσότερα.

» Χθες η κυβέρνηση με το ‘e-mail Τσακαλώτου’ μας πληροφόρησε ότι ο λογαριασμός μεγαλώνει με 3 δισ. ευρώ επί πλέον. Η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι άσκηση για δυνατούς λύτες και όσο για το χρέος επαφιόμαστε στην καλή θέληση των δανειστών μας. Το συμπέρασμα είναι απλό και ξεκάθαρο, όσο ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη ‘σκληρή διαπραγμάτευση’ τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει».

«Τα μαντάτα απ’ τη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι μαύρα. Φτάνει πια η κοροϊδία και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και από τα άλλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στο μνημόνιο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Ο λαός μας θα πρέπει να οργανώσει τώρα τους αγώνες του, τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία του, ενισχύοντας το ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

O κ. Τσακαλώτος επιστρέφει από την Ουάσινγκτον με 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα στις βαλίτσες του, αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωση του και προσθέτει:

«Η διαφορά μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα ‘γεφυρώνεται’ με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα. Η νέα ‘σκληρή διαπραγμάτευση’ οδήγησε στο δυσμενέστερο σενάριο. Η πολιτική ανικανότητα και η τεχνοκρατική ανεπάρκεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοστίζει εδώ και δεκαπέντε μήνες πολλά δισεκατομμύρια, που πληρώνουν οι πολίτες σε φόρους και οι επιχειρήσεις με λουκέτα. Οι υπουργοί το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μας λένε διαρκώς ‘δεν είναι αυτό που νομίζετε…’».