Τι αλήθεια συνέβη στον 8ο όροφο του Hilton τη νύχτα της Δευτέρας; Ποιος έριξε έξω τη διαπραγμάτευση; Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν στο παρασκήνιο βαριές κατηγορίες και υπονοούμενα μέσα σε ατμόσφαιρα καχυποψίας. Το κλήμα είναι εμφανώς «στραβό» εν όψει της επανέναρξης των επαφών στην Αθήνα και μένει να φανεί εάν, για μια ακόμη φορά, θα το φάει κι ο «γάιδαρος».
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου πετούσε σκόπιμα την μπάλα στην εξέδρα. «Τα «μασούσε» επίτηδες την κρίσιμη στιγμή» σχολιάζει στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας. «Οταν μπήκαμε στην τελική ευθεία, το ΔΝΤ άρχισε να καθυστερεί λέγοντας «αυτό πρέπει να το ξαναδούμε» εκείνο χρειάζεται «να το ξαναμετρήσουμε»» θυμάται ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, πηγές των Βρυξελλών «απαντούν» ότι η αιτία του ναυαγίου ήταν η απουσία πολιτικής εξουσιοδότησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς που βρίσκονταν στο Hilton για να κλείσουν τη συμφωνία… Λένε μάλιστα ότι αυτό ήταν εμφανές ήδη από τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, καθώς, σύμφωνα πάντα με την οπτική των συγκεκριμένων αξιωματούχων, ο συμβιβασμός που είχε επιτευχθεί για τα κόκκινα δάνεια παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδoς Γιάννη Στουρνάρα δεν κλείδωσε ποτέ.
Τα στελέχη της Κομισιόν, τα οποία τις τελευταίες ώρες εμφανίζονται πλήρως ευθυγραμμισμένα με το ΔΝΤ, σχολιάζουν ότι εκτός από τα κόκκινα δάνεια και το Ασφαλιστικό η συζήτηση είχε προχωρήσει πολύ και στα κρίσιμα κεφάλαια των φορολογικών, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ 24% είχε γίνει δεκτή. «Η συμφωνία για το Ασφαλιστικό είχε ξεπεράσει το 85% και η βασική εκκρεμότητα που παραμένει είναι πως θα προκύψει η εξοικονόμηση από τις επικουρικές συντάξεις» σχολιάζει κοινοτικός παράγοντας.
Πίσω στην προσυμφωνία


Την Τρίτη, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι αυτή ακριβώς η τακτική των αναβολών από το ΔΝΤ οδήγησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην απόφαση να παγώσει τη διαπραγμάτευση για μία εβδομάδα, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ταμείο, προχωρώντας παράλληλα τα νομοσχέδια.
Οι ίδιοι παράγοντες του Μαξίμου εξηγούσαν ότι «η επιλογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναμένει το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, προτού αποφασίσει να κάνει τις υποχωρήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία».
Τελικά οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν τους σχεδιασμούς και την επιδίωξη της Αθήνας να υπάρξει πρώτα συνεννόηση μεταξύ των θεσμών (τουλάχιστον για το πλεόνασμα του 2018) και μετά πλήρης συμφωνία στις 22 Απριλίου. Η πρωτοβουλία αυτή έπεσε σε τοίχο.
Ετσι από αύριο, ή το αργότερο την Τρίτη, οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν (εκτός απροόπτου) από το ίδιο σημείο, με στόχο ένα κείμενο προσυμφωνίας στο οποίο θα περιλαμβάνεται η φράση «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff-level agreement)» ή μια αντίστοιχη αυτής. Το χαρτί αυτό, εάν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να επικυρωθεί πολιτικά από το άτυπο Eurogroup του Aμστερνταμ την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου ή από έκτακτο Eurogroup, το αργότερο έως τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου.
Εκρηξη: «I won’t budge!»


Κατά την πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη διακοπή των συζητήσεων, εκτός από την πρόθεση για… περίπου μονομερή κατάθεση του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού, έγιναν και δηλώσεις. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγγειλε αυξήσεις συντάξεων για τους υφιστάμενους και τους μελλοντικούς συνταξιούχους (!), δίνοντας έναν τόνο ιλαρότητας μετά την ένταση των ημερών .
Χωρίς καμία όρεξη για… χωρατά ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ξεκαθάριζε ότι δεν θα καταθέσει νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω των 9.100 ευρώ. Ακριβώς τα ίδια είχε πει και μέσα, στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, αφού ο υπουργός επανέλαβε δύο φορές τη φάση «δεν Θα υποχωρήσω» (I won’t budge), έκανε μία παύση, κοίταξε τους συνομιλητές του και επανέλαβε: «Και για όποιον δεν κατάλαβε, δεν θα υπο-χω-ρή-σω»!
Η αντίδραση των θεσμών στην ανακοίνωση της κατάθεσης των νομοσχεδίων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση ήταν από εξαιρετικά χλιαρή έως εντελώς αδιάφορη, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι παρότι οι περισσότεροι δεν είχαν ενημερωθεί, συμφωνούν με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που επέλεξε να προωθήσει η κυβέρνηση. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό τα τελευταία έξι χρόνια, μονομερής ενέργεια έναντι των συμφωνηθέντων υφίσταται μόνον όταν ένα νομοσχέδιο γίνεται πια νόμος του κράτους.

Παρασκήνιο
Νικοτίνη και (πολιτική) ευθυμία την ώρα του ναυαγίου

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η ατμόσφαιρα στο λόμπι του Hilton ήταν από χαλαρή έως… εύθυμη, με τους υπουργούς να διαβεβαιώνουν σε πηγαδάκια τους δημοσιογράφους ότι ως το πρωί θα έχουμε συμφωνία η οποία θα φέρει «μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκονταν στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου και συζητούσαν τις τελευταίες λεπτομέρειες στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό. Στο ισόγειο ο υπουργός ΠΕΚΑ Πάνος Σκουρλέτης ανέμενε τη σειρά του για να συναντήσει το κουαρτέτο (η οποία δεν ήρθε ποτέ εκείνο το βράδυ), ενώ ο Γιώργος Σταθάκης είχε ανακαλύψει το μοναδικό σημείο στα 17.000 τετραγωνικά μέτρα του ξενοδοχείου όπου μπορεί κανείς να καπνίσει νομίμως χωρίς να τον ενοχλούν! Στo «μυστικό» αυτό αίθριο όπου σερβίρεται ελαφρύ φαγητό πληροφορήθηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν την ίδια ώρα οι συνεργάτες του που διαπραγματεύονταν στον 8ο όροφο…
Πολλά μέτρα μακριά από εκεί, στους λευκούς δερμάτινους καναπέδες μπροστά στα ασανσέρ, κύματα αισιοδοξίας απελευθέρωνε η φήμη την οποία διακινούσαν κυβερνητικά στελέχη ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου είχε κλείσει το αεροπορικό της εισιτήριο για το πρωί της Τρίτης, κάτι που (πίστευαν ότι) σήμαινε πως «θα κλείσουμε τις επόμενες ώρες και δεν θα έχουμε μία ακόμη, τέταρτη κατά σειρά, ολονυκτία». Λίγο πριν από τις 02.00 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατάκοπος έπειτα από τρεις νύχτες αϋπνίας, ανακοίνωσε την παύση των διαπραγματεύσεων και έκοψε το εύθυμο κλίμα με το μαχαίρι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ