Μία έμμεση αλλά σαφή –και για πρώτη φορά δημόσια –παρότρυνση προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε «να συμβάλλει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι πολύ δύσκολο να μην λάβει στήριξη και ανταλλάγματα», απηύθυνε ο πρώην πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Αθήνα, δρ. Βόλφγκανγκ Σούλτχάις.

Ο πρώην πρεσβευτής βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, ως εκδότης, από κοινού με τον συνάδελφό του δρ. Ουλφ Ντίτερ Κλεμ, πρώην μορφωτικό ακόλουθο στην Αθήνα και πρεσβευτή στο Μαρόκο, του συλλογικού έργου «Η κρίση στην Ελλάδα –Αφετηρία, πορεία, συνέπειες», το οποίο παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση στην Γερμανική Σχολή Αθηνών.
Ο κ. Σουλτχάις υπηρετούσε στην Αθήνα έως το ξέσπασμα της κρίσης και κατά την σύντομη παρέμβασή του θυμήθηκε πώς «κανείς ξένος διπλωμάτης δεν είχε δει την κρίση να έρχεται», ενώ μεταξύ των άλλων σημείωσε και ότι η γερμανική κυβέρνηση αρχικώς δεν ήταν υπέρ μίας λύσης για την Ελλάδα, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ δίσταζε και η κυβέρνησή της χρησιμοποιούσε την πρόφαση του «no bail-out clause».
Ο κ. Κλεμ στην σύντομη παρέμβασή του έκανε μία αναδρομή στην ταραχώδη πορεία των ελληνογερμανικών σχέσεων, για τις οποίες είπε πως κατατρύχονται από παρεξηγήσεις. Μεταξύ των άλλων σημείωσε πως ακόμη και σήμερα «πνευματικά, πολλοί Ελληνες δεν αισθάνονται ακόμη Ευρωπαίοι», συμπλήρωσε ότι κυριαρχεί η νοοτροπία του «ανάδελφου λαού», ενώ τόνισε και ότι για μεγάλη μερίδα των πολιτών η στάση απέναντι στην Ευρώπη περνά μέσα από την ωφελιμιστική αντίληψη των ανταλλαγμάτων.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι εκ των συγγραφέων του βιβλίου και απόφοιτοι της Γερμανικής Σχολής, καθηγητές Δανάη Διακουλάκη , Τ. Γιαννίτσης και Ι. Βαληνάκης.
Ο κ. Γιαννίτσης παρουσίασε συνοπτικά την θέση του για την δημοσιονομική επιβάρυνση που προκάλεσε και προκαλεί το αναχρονιστικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόνο το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς της χώρας με 133 δισ. στο διάστημα 2003-2009.
Η κυρία Διακουλάκη παρουσίασε την χαμένη ευκαιρία της χώρας στον ενεργειακό τομέα και το πώς η Ελλάδα ακόμγη και σήμερα αδυνατεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα δε με την προσέγγιση που ανέλυσε και τα δεδομένα στην οποία την στήριξε, εξέφρασε την έντονη επιφύλαξή της για το κατά πόσον η κρίση είναι εν τέλει ευκαιρία για την Ελλάδα.
Ο κ. Βαληνάκης μίλησε για το περιβάλλον στο οποίο βρήκε η κρίση την χώρα, εστίασε στο Σκοπιανό και το Κυπριακό και ανέφερε ότι η επιρροή της χώρας στο εγγύς περιβάλλον της έχει πληγεί από την κρίση. Είπε επίσης, ότι η διαχείριση του διχαστικού διλήμματος μεταξύ ευρωπαϊκού και αντιευρωπαϊκού στοχείου, θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Αθήνα, δρ. Πέτερ Σόοφ και ο πρώην Πρωθυπουργός, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής, Π. Πικραμμένος.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο δρ. Σόοφ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στόχος και επιδίωξή του κατά την παρουσία του στην Αθήνα είναι να δείξει ότι η Γερμανία δεν είναι ο μονολιθικός κολοσσός που νομίζουν πολλοί, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει συνείδηση πως «όσοι ασχολούνται με την Ελλάδα, το κάνουν από ενδιαφέρον και επειδή αγαπούν την χώρα».
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Τ. Τέλλογλου.