Έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του Κυπριακού. Σε σημερινή ανακοίνωση, του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου. Συγκεκριμένα:
«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σε σχέση με την ανακοίνωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης σε ερευνητικά τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων» τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του. Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988. Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις.» Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την κυπριακή ΑΟΖ, τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός αυτής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Το βράδυ της Παρασκευής η Αγκυρα δια του υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησε όχι μόνον να αμφισβητήσει για άλλη μια φορά την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και να απειλήσει την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και να σφετεριστεί θαλάσσιο οικόπεδο εντός της ΑΟΖ Κύπρου. Ετσι η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι μέρος του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι η ε/κ πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων του νησιού και συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης.