από metereologos.gr
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
 
 

Η «μαύρη τρύπα» της Αττικής και ο Ι. Δραγασάκης

Η «εξαέρωση» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ
Η «μαύρη τρύπα» της Αττικής και ο Ι. Δραγασάκης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Συμμετοχή στις στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής και τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στις αυξήσεις κεφαλαίου που έχει προκαλέσει ζημιά πάνω από 800 εκατ. ευρώ στο Ταμείο των Μηχανικών φέρεται να έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, την εποχή που ήταν οικονομικός σύμβουλος της διοίκησης της τράπεζας.

Το ζήτημα με την «εξαέρωση» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ ξεκινάει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013. Η ανακεφαλαιοποίηση είχε αποφασιστεί από το 2012, μετά το PSI, για να καλύψει τις ζημιές που είχαν υποστεί οι τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Ομως, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2013, εξαιτίας των «δίδυμων» εκλογών του 2012 και του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί με το Grexit.

Τότε, οι μέτοχοι  των μεγάλων τραπεζών δεν «έβαλαν» λεφτά επειδή οι τράπεζες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια και η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με κρατικά χρήματα, μέσω του ΤΧΣ. Ομως, αυτό που είδαν όλοι οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών δεν το είδαν το ΤΣΜΕΔΕ και η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, την οποία ελέγχει.

Την εποχή εκείνη, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), στο οποίο υπόκειται το ΤΣΜΕΔΕ, ήταν ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο κ. Δραγασάκης ήταν σύμβουλος διοίκησης στην Τράπεζα Αττικής, πρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός Γιάννης Γαμβρίλης. Αποχώρησε από την τράπεζα όταν εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012, επειδή υπήρχε ασυμβίβαστο.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής, με ανακοίνωσή του πριν από τις εκλογές, εμμέσως καλούσε τα μέλη του να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δραγασάκη, λέγοντας ότι «...περιποιεί τιμή για τον Σύλλογο και την Τράπεζα η ύπαρξη 7 "δικών μας" υποψηφιοτήτων στις επικείμενες εθνικής εκλογές» και σημείωνε, μεταξύ άλλων, την υποψηφιότητα του κ. Δραγασάκη. Μετά τις εκλογές, σε νέα ανακοίνωση αναφέρει ότι «περιποιεί τιμή για την κοινότητα της Attica Bank η εκλογή του Γιάννη Δραγασάκη».

Η απόφαση για τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής ήταν καθοριστική για τη συμμετοχή του και στην τελευταία του περασμένου Νοεμβρίου. Διότι αν δεν διατηρούσε το ποσοστό του, τότε κινδύνευε να υποστεί σημαντικές ζημιές και να καταρρεύσει, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι αποφασίστηκε το ταμείο να «ρίξει» άλλα 400 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» της Αττικής.

Επίσης, είναι προφανές ότι από το 2012 οι «Μηχανικοί», μέσω της διοίκησης της Αττικής, ήθελαν να κρατήσουν στα χέρια τους τον έλεγχο της τράπεζας, η οποία, όπως λένε στην αγορά, αντιμετώπιζε τη χρηματοδότηση ορισμένων κατασκευαστικών, τεχνικών και εργολαβικών εταιρειών με «ευνοϊκή διάθεση». Ο έλεγχος της ΤτΕ εστιάζει στα δάνεια αυτά, όπως και σε χρηματοδοτήσεις κατασκευαστών για τη συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις ώστε να παραμείνει ο έλεγχος σε «φιλικά» χέρια.

Αλλά και η κυβέρνηση έχει εντάξει την Τράπεζα Αττικής στον σχεδιασμό της για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν θα είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, όπως το έχει περιγράψει στη Βουλή ο κ. Δραγασάκης. Γι' αυτούς τους λόγους θεωρείται ότι οι κκ. Δραγασάκης και Σπίρτζης άσκησαν όλη την επιρροή τους για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ταπιλτατ | 28/03/2016 17:08
  και καλά το ΤΣΜΕΔΕ ,αλλά το ΤΑΠΙΛΤ ΑΤ τι δουλειά είχε να δώσει 55 εκ. από τα αποθεματικά του στην πρόσφατη αύξηση της Τράπεζας . Τα λεφτά αυτά (τα οποία έχουν ήδη χαθεί ) ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που πλήρωσαν και σε αυτούς που εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές. Θα τιμωρηθεί κανείς από την διοίκηση του Ταμείου ; Θα πουν ποιος τους έδωσε εντολή να τζογάρουν τα λεφτά μας και με τι ανταλλάγματα ; Είναι όλοι για φυλακή .
  SOFIA
  απάντηση40
   
   
  Ένας λόγος παραπάνω ... | 28/03/2016 12:00
  ... να μην βάλουμε ούτε σεντ στην Τράπεζα Αττικής. Αν θέλουν οι σύντροφοι μη συστημική τράπεζα υπό τον έλεγχο τους, για να παίρνει η κατασκευαστική του Φλαμπουράρη δανεικά και αγύριστα, μεγιά τους με χαρά τους, όχι όμως με δικές μου καταθέσεις. Συστημικές και πάλι συστημικές τράπεζες, παρά να τα κοροιδέουν οι γιγενείς τσακαλοπαρέες και να το παίζουν έξυπνοι με ξένα χρήματα
  Ανώνυμος / η
  απάντηση131
   
-