Αν την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή συμβούν έστω και τα μισά από αυτά που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε πιθανότατα αυτή τη συνεδρίαση θα τη θυμόμαστε για χρόνια.
Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα διεξαχθεί μια συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη μετά τις αποκαλύψεις του «Βήματος» για τις παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Βγενόπουλου. Και όπως όλα δείχνουν, οι καταγγελίες που θα διατυπωθούν και από τις δύο πλευρές θα είναι βαρύτατες και θα πυροδοτήσουν μια άνευ προηγουμένου πολιτική ένταση.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να προκαλέσει τόσο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που να αποβούν καθοριστικές για τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Αλλοι πάλι υποστήριζαν ότι, αν η κυβέρνηση βγει πολιτικά πληγωμένη από τη διαδικασία, τότε μπορεί να δημιουργηθούν ακόμη και συνθήκες κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ επισημαίνουν ότι η συζήτηση μπορεί να δημιουργήσει νέο ρήγμα στις σχέσεις της νέας ηγεσίας του κόμματος με την καραμανλική πτέρυγα καθώς ορισμένοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη ταχθεί στο πλευρό του κ. Παπαγγελόπουλου.
Μια πρώτη γεύση των αποκαλύψεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση έδωσε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος την περασμένη Πέμπτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. «Ηρθε η ώρα να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι διαπλεκόμενοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κρυφούς λογαριασμούς» προαναγγέλλοντας νέες λίστες φοροφυγάδων. Την επόμενη ημέρα ανάλογες αποκαλύψεις προανήγγειλαν ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού Τύπου και το απόγευμα της Παρασκευής γινόταν γνωστό ότι υπήρξε νέα μυστική συνάντηση οικονομικών εισαγγελέων με τον Ερβέ Φαλτσιανί, δημιουργό της περίφημης λίστας Λαγκάρντ στο Παρίσι.

«Είναι προφανές ότι θα παρακολουθήσουμε και πάλι μια παράσταση φθηνού αντιπερισπασμού με τόνους λάσπης στον ανεμιστήρα»
παρατηρούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να συσχετίσει τις αποκαλύψεις σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου με καταγγελίες κατά της διαπλοκής, δεν θα καταφέρει να αποπροσανατολίσει την Εθνική Αντιπροσωπεία.
Νέα στοιχεία για απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με πρωταγωνιστές τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, προαναγγέλλουν τόσο στελέχη της ΝΔ όσο και στελέχη του ΠαΣοΚ, ιδιαιτέρως μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της κυρίας Θάνου και της Φώφης Γεννηματά την περασμένη εβδομάδα.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κυρία Γεννηματά θα υποστηρίξουν ότι οι προαναγγελίες διώξεων και αποκαλύψεων τους προηγούμενες μήνες από τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο είναι μία ακόμη απτή απόδειξη όχι μόνο της προνομιακής πληροφόρησης που έχουν από ανακρίσεις που υποτίθεται ότι είναι μυστικές αλλά και των παρεμβάσεων που επιχειρούν κυβερνητικά στελέχη σε εισαγγελείς και δικαστές για να αξιοποιούν πολιτικά τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα.
Λέγεται επίσης ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα στηλιτεύσουν τους μυστικούς διαύλους επικοινωνίας που είχαν αναπτύξει με δικαστικούς λειτουργούς αλλά και την ηγεσία της Δικαιοσύνης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όπως π.χ. η σχέση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου με τον πρώην υπουργό Διαφθοράς Π. Νικολούδη, όπως και ο συντονισμός των πρωτοβουλιών του κ. Παπαγγελόπουλου με τη Βασιλική Θάνου, με κορυφαίο παράδειγμα την πειθαρχική έρευνα εις βάρος της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λοιπόν, το απόγευμα της Τρίτης θα έχουμε μια μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου από τη μία πλευρά θα βρίσκονται ο Αλ. Τσίπρας, ο Π. Καμμένος (ο οποίος ζήτησε να μετατεθεί η συζήτηση από τη Δευτέρα που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη την Τρίτη για να προλάβει να επιστρέψει από την Αμερική) και ο Δ. Παπαγγελόπουλος και από την άλλη ο Κυρ. Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης και ο Β. Λεβέντης, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και να καταγγείλουν την κυβέρνηση για την απαράδεκτη συμπεριφορά της να βαφτίζει διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους όλους όσοι της ασκούν κριτική.
Από την Πέμπτη εξάλλου ξεκινούν οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο τη Δικαιοσύνη, όπως έχουν ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν να κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, με πρώτους την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Οπως παρατηρούσαν στελέχη της αντιπολίτευσης, εφόσον η κυβέρνηση επιχειρήσει να κλείσει την κοινοβουλευτική έρευνα με συνοπτικές διαδικασίες απαγορεύοντας διά της πλειοψηφίας της την κλήτευση των προσώπων που θα προταθούν, τότε θα ζητήσουν τη συγκρότηση εξεταστικής ή ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, όπως προβλέπει η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ