Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει συνέχεια στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και υποβάλλοντας σχετική ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Βενιζέλος επικαλείται το άρθρο 91 παρ. 1 του Συντάγματος για την άσκηση πειθαρχικής αγωγής στους ανώτατους δικαστές. Σύμφωνα με αυτό: «Η πειθαρχική εξουσία στους δικαστικούς λειτουργούς, από το βαθμό του αρεοπαγίτη ή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πάνω, ή στους αντίστοιχους με αυτούς, ασκείται από ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως νόμος ορίζει. Την πειθαρχική αγωγή εγείρει ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Στην ουσία δηλαδή ο κ. Βενιζέλος ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, αν προτίθεται να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Βασιλικής Θάνου.

Αναλυτικά η ερώτηση του Ευ. Βενιζέλου

«Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα η από 29.2.2016 επιστολή της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου προς την κα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η από 16.3.2016 απάντηση της κας Γεννηματά προς την κα Θάνου.

Έλαβα με οδυνηρή έκπληξη γνώση της αλληλογραφίας αυτής που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και προκλήθηκε από την επιστολή της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου με την οποία παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού, κοινοβουλευτικού και δικαιοκρατικού πολιτεύματος.

Κατόπιν αυτού ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί κατά το άρθρο 91 του Συντάγματος;

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2016

Ο ερωτών βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος»

Τι ορίζει το άρθρο 91

Αρθρο 91: (Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο)

1. H πειθαρχική εξουσία στους δικαστικούς λειτουργούς, από το βαθμό του αρεοπαγίτη ή αντεισαγγελέα του Aρείου Πάγου και πάνω, ή στους αντίστοιχους με αυτούς, ασκείται από ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως νόμος ορίζει.
Tην πειθαρχική αγωγή εγείρει ο Yπουργός Δικαιοσύνης.

2. Tο Aνώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας, ως Πρόεδρό του, από δύο αντιπροέδρους ή συμβούλους της Eπικρατείας, δύο αντιπροέδρους του Aρείου Πάγου ή αρεοπαγίτες, δύο αντιπροέδρους ή συμβούλους του Eλεγκτικού Συνεδρίου και δύο τακτικούς καθηγητές νομικών μαθημάτων των νομικών σχολών των πανεπιστημίων της Xώρας, ως μέλη. Tα μέλη του Συμβουλίου ορίζονται με κλήρωση μεταξύ εκείνων που έχουν υπηρεσία τριών τουλάχιστον ετών στο οικείο ανώτατο δικαστήριο ή σε νομική σχολή και κάθε φορά που το Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για ενέργεια μέλους ανώτατου δικαστηρίου, εισαγγελέα ή επιτρόπου, αποκλείονται από τη σύνθεσή του τα μέλη που ανήκουν στο οικείο δικαστήριο. Eφόσον πρόκειται για πειθαρχική δίωξη κατά μελών του Συμβουλίου της Eπικρατείας, στο Aνώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο προεδρεύει ο Πρόεδρος του Aρείου Πάγου.

3. H πειθαρχική εξουσία στους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς ασκείται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό από συμβούλια που συγκροτούνται με κλήρωση από τακτικούς δικαστές, κατά τους ορισμούς του νόμου. Tην πειθαρχική αγωγή εγείρει και ο Yπουργός της Δικαιοσύνης.

4. Oι κατά τις διατάξεις αυτού του άρθρου πειθαρχικές αποφάσεις δεν προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Eπικρατείας.