Δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς τον κ. Μουζάλα. Αν θα παραιτηθεί η όχι είναι ζήτημα δικό του, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Δεν ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να παραιτήσει τον κ. Μουζάλα, αλλά από τον κ. Μουζάλα να παραιτηθεί. Τον Πρωθυπουργό δεν τον αναμειγνύω» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Οταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας, ο κ. Καμμένος είπε ότι αυτο θα το δούμε χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης σπό την Κοινοβουλευτική Ομάδα ένας υπουργός πώς μπορεί να σταθεί;

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες επιμένουν σε πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αμέσως μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, «σε συνεννόηση μαζί μας για να σιωπάσουν οι εθνομηδενιστές, αυτοί που βγαίνουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Υπογράμμισε ότι οι ΑΝΕΛ στήριξαν από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου η πατρίδα να ξεφύγει από τα δόκανα της διαπλοκής, να βγούμε από τα μνημόνια και να σταματήσουμε το διεφθαρμένο σύστημα, με πρώτο κυρίαρχο θέμα, όμως, την προστασία των εθνικών θεμάτων.«Είμαστε ένα βήμα προ της εξόδου από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται το μεταναστευτικό και εγώ ξεκινώ την αποστολή του στις ΗΠΑ, αύριο, προκειμένου να πραγματοποιήσω εκεί συναντήσεις και με πολιτικούς παράγοντες, αλλά και παράλληλα με την ομιλία μου στο μεγαλύτερο κέντρο αποφάσεων το Ισραηλιτικό Κέντρο των ΗΠΑ» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή είναι δεδομένη. Θέσαμε το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στον κ. Μουζάλα, όχι ως πρόσωπο, αλλά γι’ αυτά τα οποία ελέχθησαν και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, καθώς, ανεξάρτητα αν επρόκειτο για ένα λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα, είδαμε ότι βρήκαν ευκαιρία φαντάσματα του παρελθόντος, οι γνωστοί εθνομηδενιστές να βγουν και να πάρουν θέση για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Είδαμε μέχρι και τον Γιώργο Παπανδρέου, σήμερα το πρωί, να βγαίνει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και να κάνει tweet παίρνοντας θέση δημόσια. Είδαμε την κ. Ρεπούση και ένα site 3000 «like», που προσπαθούσε να θέσει θέμα που έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Απέναντι στα 3000 «like» βάζουμε τα 3.500.000 υπογραφών του ελληνικού λαού που είχε συλλέξει τότε με πρωτοβουλία του ο μακαριστός Χριστόδουλος» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Απέναντι σε αυτές τις φωνές των εθνομηδενιστών που ακούστηκαν παρατάσσουμε την ξεκάθαρη δήλωση της κ. Γεροβασίλη, την ξεκάθαρη δήλωση της κυβέρνησης: Ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όποια άλλη φωνή ακούγεται δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια μιλώντας για το θέμα της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή την Τρίτη ο αρχηγός των ΑΝΕΛ είπε ότι το βράδυ της Τρίτης υπάρχει η συζήτηση για τη διαφθορά «όπου είναι η ώρα να ακουστούν ονόματα, επίθετα από τις περίφημες λίστες που μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έκρυβαν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ήλθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες για τα ονόματα της διαπλοκής στη Δικαιοσύνη, όπως επίσης να μάθει ο ελληνικός λαός, την ώρα που οδηγούνταν σε εξαθλίωση ποιοι διαπλεκόμενοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κρυφούς λογαριασμούς».

Και κατέληξε: «Η συζήτηση την Τρίτη το βράδυ για τη διαφθορά θα γίνει, είτε σε κάποιους αρέσει, είτε δεν αρέσει. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πιστοί απόλυτα σε αυτά που είπαμε, θέτοντας ξεκάθαρα το θέμα της στήριξης με ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση μέχρι τέλους και το τέλος της τετραετίας, επιμένουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση και μαζί μας, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες για να σωπάσουν ξανά εκείνοι που τόλμησαν να βγουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και αναφέρομαι στους εθνομηδενιστές».

Το σχόλιο της ΝΔ για της δηλώσεις Π. Καμμένου

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Προέδρου των ΑΝΕΛ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του Προέδρου των ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν ότι, τις τελευταίες ώρες, παίζεται ένα μικροπολιτικό θέατρο σκιών από τους συγκυβερνώντες κ. Τσίπρα και Καμμένο.
Είναι φανερό, ότι τελικά η γοητεία της καρέκλας είναι πιο ισχυρή από τις όποιες προβαλλόμενες εθνικές ευαισθησίες».

Η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ

Το ΠαΣοΚ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Χθες είχαμε τονίσει με έμφαση ότι ο κ. Καμμένος εκβιάζει σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, προκειμένου να αποκομίσει λάφυρα εξουσίας.

» Η σημερινή του κωλοτούμπα αποκαλύπτει περίτρανα τα παζάρια εξουσίας στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Άλλωστε έχει αποκαλυφθεί ο φαρισαϊσμός του διότι ο ίδιος ο κ. Καμμένος είχε αναφερθεί στα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’. Είναι μία κυβέρνηση δίχως κύρος, αξιοπιστία και προοπτική. Η κατάσταση αυτή δυστυχώς εμφανίζεται την ημέρα της κρίσιμης Συνόδου για το προσφυγικό.

» Σε αυτή την Σύνοδο η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα του Ευρύτερου Ελληνισμού (και ειδικά της Κύπρου), σύμφωνα με την εθνική γραμμή που χαράχτηκε στη συνάντηση των αρχηγών. Μέχρι σήμερα δυστυχώς, δεν έχει προωθηθεί τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν..

» Επιμένουμε για μια ακόμη φορά στα θέματα των εθνικών συμφερόντων διότι η σιωπή του πρωθυπουργού στις προκλήσεις Νταβούτογλου στη Σμύρνη (casus belli, παραβιάσεις), οι ασάφειες στην συμφωνία με την Τουρκία, η σιωπή του στην συνάντηση του Παρισιού για την αναφορά της FYROM ως ‘Μακεδονία’, και οι κίνδυνοι που αναδύονται για την συμφωνία Ελσίνκι, είναι ανησυχητικά φαινόμενα σε σχέση με την υπεράσπιση πάγιων θέσεων μας στην εξωτερική πολιτική.»

Η συνεδρίαση της ΚΟ

Συνεδρίασε το πρωϊ της Πέμπτης, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, προκειμένου το κόμμα να καθορίσει τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης μετά την «γκάφα» Μουζάλα ο οποίος αποκάλεσε την πΓΔΜ, «Μακεδονία».

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο Παύλος Χαϊκάλης, πρώην βουλευτής του κόμματος και πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξαν στη συνεδρίαση ότι δεν ανέχονται μέλος της κυβέρνησης να αποκαλεί την πΓΔΜ, «Μακεδονία». Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ στη συνεδίραση της ΚΟ υποστήριξαν ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση καθώς είναι αυτοί που υποστηρίζουν τα εθνικά θέματα και τα θέματα θρησκείας και ζητούν να παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας όχι για το πρόσωπό του αλλά για τις δηλώσεις που έκανε και έδωσαν το δικαωμα σε κάποιους εθνομηδενιστές όπως οι Παπανδρέου και Ρεπούση να αρχίσουν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα της «Μακεδονίας» και να βγάλουν ένα σάιτ με 1000 υπογραφές που έρχεται αντιμέτωπο με τα 3.5 εκατ. των υπογραφών που μάζεψε ο Μακαριστός Χριστόδουλος και τις αποφάσεις του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.

Ως προς τις σχέσεις του κ. Καμμένο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αυτές είναι άριστες και έχουν δεσμευθεί σύμφωνα με πηγές από τους ΑΝΕΛ ότι όταν επιστρέψουν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και μετά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την προσεχή Τρίτη, δηλαδή την Τετάρτη να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Από την πλευρά του ο Κωστας Ζουράρις στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ δεν διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος σημείωσε ωστόσο ότι αν οι υπουργοί μας αρχίζουν και παραιτούνται τότε θα μας γράψουν από εδώ έως την Κϊνα.

Να σημειωθεί νωρίτερα μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Κ. Ζουράρις εξέφρασε τη στήριξη και στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο βράδυ οι στενοί συνεργάτες των δύο αρχηγών, Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ βρέθηκαν στο σπίτι του Πάνου Καμμένου στη Βουλιαγμένη -οπου υπήρξαν τρία τηλεφωνήματα με τον Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΑΝΕΛ- και σε αυτό συμφωνησαν ότι υπάρχει θέμα Μουζάλα αλλά θα το εξετάσουν μετά την επιστροφή και των δύο από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα βουλευτές εξέταζαν το ενδεχόμενο αν θα πρέπει η όχι οι ΑΝΕΛ να αποσύρουν τους υπουργούς τους από την Κυβέρνηση.

Πριν την συνεδρίαση της ΚΟ

Ο Πάνος Καμμένος έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής και έχει ενημερώσει σχετικά και τον Πρωθυπουργό και καλεί για την Πέμπτη εκτάκτως τους βουλευτές του για να αποφασίσουν τι θα πράξουν σε περίπτωση που ο κ. Μουζάλας παραμείνει στη θέση του.

Σε ανάρτησή του στο twitter αργά το βράδι της Τετάρτης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δίνει συνέχεια στις προειδοποιήσεις του για τον κυβερνητικό συνασπισμό: «Παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση»…

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις, αύριο η ΚΟ των ΑΝΕΛ, παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση».

Αν και δεν διευκρινίζει για ποιο πράγμα είναι προϋπόθεση η παραίτηση Μουζάλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Π.Καμμένος έχει απειλήσει με παραίτηση του ιδίου και των υπουργών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις της συγκυβέρνησης είναι και η απόφαση του Πάνου Καμένου να αναβάλει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στις ΗΠΑ περιμένοντας να εξελιχθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με το «ατόπημα», όπως το χαρακτηρίζει του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής.

Το σκηνικό περιεπλάκη με την διακίνηση της πληροφορίας ότι ο κ. Καμμένος, σε μία πρωτοφανή και αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία, έχει καλέσει το πρωί της Πέμπτης σε σύσκεψη του αρχηγούς των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις!

Την ίδια ώρα στήριξη προσφέρει στον αναπληρωτή υπουργό με δηλώσεις του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις

Οπως Το Βήμα πληροφορείται ο κ. Καμένος εμφανίζεται οργισμένος με τη στάση που διατηρεί το Μέγαρο Μαξίμου κυρίως για δυο λόγους.

– Διότι το Μέγαρο Μαξίμου επέμενε στην απομάκρυνση δικών του στελεχών όπως του Παύλου Χαϊκάλη, του Δημήτρη Καμένου και του Παν. Σγουρίδη για δηλώσεις ή πράξεις στις οποίες προέβησαν ενώ αντίθετα δεν έγινε αμέσως αποδεκτό το αίτημά του για παραίτηση του κ. Μουζάλα.

-Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες , είναι ότι ο κ. Κάμενος θεωρεί ότι τον έχουν αποψιλώσει από τις αρμοδιότητές του στο προσφυγικό ενώ ο ίδιος έχει κάνει όλη τη δουλειά (με τα hot spots και με το ΝΑΤΟ) και δώσανε αρμοδιότητες στους «Συριζαίους» Βίτσα, Δρίτσα , Μουζάλα και Κυρίτση.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Καμμένος είπε ότι εκείνος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής το βράδυ της Τρίτης. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση και απάντησε ότι θα έχουν νέα επικοινωνία αφού πρώτα δει το απόσπασμα από την επίμαχη συνέντευξη του κ. Μουζάλα.

«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για το θέμα και ότι ζητάω την παραίτηση του κ. Μουζάλα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ανακοινώνοντας πως συγκάλεσε συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ το πρωί της Πέμπτης.

«Δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον κ. Μουζάλα, αλλά πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση, όπως έφυγαν οι κ. Καμμένος και Σγουρίδης για τις δηλώσεις τους» είπε στον Βήμα 99,5 η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων