Με πολλές επιφυλάξεις προσέρχεται στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένει να ζητήσει να υπάρξει δέσμευση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα επιδιωχθεί μια θετική απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενώ θα καταθέσει σειρά προτάσεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση το επόμενο διάστημα.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σημαντικό την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες να υπάρξει μια απόφαση από τους ευρωπαίους ηγέτες, η οποία θα έχει το χαρακτήρα αλληλεγγύης και στήριξης της Ελλάδας.

Σε μια καμία περίπτωση δεν θέλει να ληφθεί μια απόφαση που θα απομονώσει τη χώρα ή να μην υπάρξει μια «ευρωπαϊκή απόφαση» που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που σηκώνει ένα δυσβάσταχτο φορτίο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη με διάθεση μετωπικής σύγκρουσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ειπωθούν πολλά και για το πώς φθάσαμε στο σημερινό σημείο, όπως π.χ. την γραμμή περί «ανοικτών συνόρων», αν και η βασική του αρχή είναι να υπάρξει θετικό πρόσημο από τη σημερινή συζήτηση των αρχηγών.

«Εμείς προσερχόμαστε στη σύσκεψη με αίσθημα εθνικής ευθύνης και ελπίζουμε αυτό να υπάρχει και από την πλευρά της κυβέρνησης» αναφέρουν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να απαιτήσει από τον Πρωθυπουργό να καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση της κατάστασης.

Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει το σενάριο να θέσει βέτο ο Πρωθυπουργός στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ για τη στάση του κ. Μητσοτάκη για το εάν θα αποδεχθεί ή όχι και υπό ποίους όρους θα δεχθεί κοινό ανακοινωθέν. «Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και θα φανεί από το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση» αναφέρουν.

Στο θέμα του βέτο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κινείται στη γραμμή, και θα το τονίσει και με έμφαση, ότι δεν χρειάζεται σε αυτή τη χρονική στιγμή να γίνουν βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της. Το κλειδί για την ηγεσία της Ν.Δ., πέρα από τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, είναι να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύμμαχοι και να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Για τη Ν.Δ. είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται συμβούλιο των αρχηγών, αν και προτιμούσε να είχε γίνει νωρίτερα και σημειώνουν στελέχη της πως επιβλήθηκε στον κ. Τσίπρα, τον οποίο εγκαλούν για αποσπασματικούς χειρισμούς στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με κάθε ευκαιρία θέλει να εμφανίζεται ως υπεύθυνη δύναμη που έχει και λύσεις να προτείνει. Γι’ αυτό και χθες συνεδρίασε και πάλι, παραμονή του συμβουλίου, η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων που συγκροτήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, οποίος υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καταθέσει και επίσημα τις προτάσεις που δημοσιοποίησε προ ημερών.

Αυτές είναι οι εξής: α) να αξιοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, β) να δημιουργηθούν εντός της εβδομάδας όλοι οι «φυλασσόμενων ανοικτοί αλλά και “κλειστοί” χώροι προσωρινής διαμονής», γ) να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,δ) εγγυήσεις ότι η νατοϊκή δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τον FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, ε) να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο κονδύλι και να υποβληθεί αίτημα για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από την Ε.Ε.,και στ) να αναληφθούν παράλληλες πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΔ που όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, είναι επαρκώς κοστολογημένο, θα κατατεθεί και στο τραπέζι της σύσκεψης των αρχηγών, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθει χωρίς διάθεση να δοθεί λευκή εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό.

Όμως, για τη Ν.Δ. είναι πολύ αρνητικό σημάδι, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στα υψηλά κλιμάκια, η κίνηση του στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά να ταυτίσει την αξιωματική αντιπολίτευση με τις χώρες του Βίσενγκραντ.

«Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν την εθνική προσπάθεια» λένε, αλλά αντιπαρέρχονται την κίνηση, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών και κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ότι ήταν πιο σκληρή η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου, παρά της κυβέρνησης.