Ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες υπάρχουν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής γραμμής στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ενόψει και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται με πολλές επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και όπως είχε προαναγγείλει και το Βήμα, θα θέσει ουσιαστικά…«βέτο» στην προοπτική να αξιοποιήσει ο Πρωθυπουργός το διπλωματικό όπλο του βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η ηγεσία της Ν.Δ. έχει αποφασίσει, κατόπιν και της χθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ο. και της σχετικής συζήτησης που έγινε, να μην δώσει εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή στον κ. Τσίπρα για τον οποίο, όπως λένε αμφιβάλλουν εάν πραγματικά θέλει τη συναίνεση ή διαδικασία της σύσκεψης είναι προσχηματική. Όλα όμως θα εξαρτηθούν, όπως λένε, από το πλαίσιο που θα θέσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και τι ακριβώς θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει συζητηθεί εκτενώς το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής και έχει επισημανθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τη χώρα σε περαιτέρω απομόνωση και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

«Χρειάζονται συμμαχίες και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστεί ο Πρωθυπουργός» λένε από τη Ν.Δ. και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε χθες στην Κ.Ο. όταν του ετέθη από τους Δημήτρη Σταμάτη και Κώστα Τασούλα το επιχείρημα πως ο κ. Τσίπρας θέλει έγκριση των χειρισμών του και όχι συνεννόηση, να ξεκαθαρίσει ότι το βέτο, όπως έχει αποδειχθεί και παλαιότερα δεν φέρνει τα επιθυμητά και επιδιωκόμενα εξ αρχής αποτελέσματα και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Τμήμα της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη ενόψει της σύσκεψης αναδείχθηκε και με την ομιλία του στην Κ.Ο. όπου, εκτός από την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, είχε και υπαινιγμούς για το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας είναι ειλικρινής και γι’ αυτό και τον στοχοποιεί συνεχώς.

Ήδη, ο χαρακτηρισμός «μοιραίος Πρωθυπουργός» κυριαρχεί σε όλες τις ανακοινώσεις της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες, ενώ και χθες ο κ. Μητσοτάκης ήταν αιχμηρός με την φράση: «Το προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου, η κατάσταση γίνεται πιο τραγική, η οικονομία συντηρείται με τεχνητές αναπνοές, η κοινωνία βράζει, τίποτε δεν προχωρά, η χώρα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν… Ο μόνος που δεν έχει αυτή την αίσθηση είναι ο άνθρωπος που έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο. Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο, όταν η χώρα χρειάζεται ηγεσία».

Τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης άφησε στην άκρη τους ήπιους τόνους στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και στη σκιά της αξιολογικής κρίσης του Πρωθυπουργού ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε υπεύθυνα στο θέμα, ανεβάζει τους τόνους, ικανοποιώντας όλες τις πλευρές της Κ.Ο.

Μάλιστα, χθες απέδωσε την έξαρση του μεταναστευτικού και προσφυγικού στους χειρισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αν και εμμένει στη συνεννόησης στα μείζονα εθνικά θέματα και η φράση-«κλειδί»-είναι: «Προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να συμφωνήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση ενός επαρκούς σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και πραγματικά το εύχομαι η συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας, σε αυτό τουλάχιστον το θέμα, να μην είναι προσχηματική».