Εντολή να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες διαλόγου για την ανασυγκρότηση του χώρου έδωσε στην Επιτροπή Διαλόγου ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την επανεκλογή του στην κεφαλή του Ποταμιού. Ο σχηματισμός του «κοινοβουλίου του κέντρου» θα μπορούσε να είναι να είναι μια καταλυτική απόφαση για τον χώρο μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αν ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Όμως ο επικεφαλής του Ποταμιού θέλει να γίνει ο διάλογος σε επίπεδο μεσαίων στελεχών και βάσης και όχι ηγεσιών, και να περιλαμβάνονται κεντροδεξιές δυνάμεις όπως είναι η Δράση. Με την ταχύτητα που κινείται η πολιτική ζωή, ωστόσο, αυτή η πρόταση μοιάζει με πολυτέλεια. Αντιθέτως η πρόταση που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής με προσωπικότητες κύρους, η οποία θα εισηγηθεί τα επόμενα βήματα δεν άφησε ασυγκίνητο ένα κομμάτι του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης, επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού με ποσοστό 88,16%. Για τους εσωτερικούς συσχετισμούς του κόμματος δεν είναι αμελητέο το 12% που συγκέντρωσε ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής στην Οξφόρδη, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα στο παρά πέντε για να εκφράσει ένα ρεύμα δυσαρέσκειας προς τον ιδρυτή του Ποταμιού. Οι πολιτικοί χειρισμοί του κ. Θεοδωράκη προκάλεσαν την κριτική και από βουλευτές του κόμματος. Η αντιπαράθεση με τον Χάρη Θεοχάρη είναι πιθανόν να οδηγήσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού ακόμα και εκτός κόμματος. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα αλλά πλέον υπάρχει ψυχικό χάσμα ανάμεσα στον επικεφαλής του Ποταμιού και στον κ. Θεοχάρη.

«Τιμούμε τον Σταύρο Θεοδωράκη για το κάλεσμα και την γενναιότητα να ιδρύσει το Ποτάμι. Σήμερα όμως υπάρχουν τρία Ποτάμια. Το ένα το μεγάλο Ποτάμι είναι αυτοί που μας άφησαν. Το ποτάμι της ελπίδας που διαψεύστηκε. Το δεύτερο το μεσαίο των εθελοντών της καθημερινής προσπάθειας. Το τρίτο είναι το μικρό ποτάμι της Σεβαστουπόλεως που δεν αφουγκράζεται την κοινωνία», είπε στην ομιλία του ο κ. Θεοχάρης προκαλώντας ένταση στο συνέδριο.

«Το Ποτάμι τόλμησε το αδύνατο», απάντησε ο κ. Θεοδωράκης, στη ομιλία μετά την επανεκλογή του, «τα κατάφερε και θα τα καταφέρει ξανά. Ας πάψουν να τρέμουν τα γόνατα ορισμένων μπροστά στα δύσκολα. Δεν υπάρχουν τρία ποτάμια. Υπάρχει ένα Ποτάμι και ή είσαι ή δεν είσαι. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα προνόμια του «είσαι» και τη δημοσιότητα του «δεν είσαι»».

Και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει να αρχίσει κάτι από την αρχή καλοδεχούμενος και σύμμαχος μας, γιατί εμείς όπως έχουμε πει είμαστε μόνο η μαγιά του καινούργιου. Ας έρθουν λοιπόν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο ποτάμι να το κάνουν και θα τους υποδεχτούμε ως συμμάχους. Δεν απαντώ σε όλα όσα άκουσα αυτές τις μέρες γιατί με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η ενότητα του κινήματος». Παράλληλα τόνισε: «Αυτό το κόμμα δεν είναι ούτε του Σταύρου, ούτε των βουλευτών. Αυτό το κόμμα είναι των εθελοντών».

Συζητήσεις προκάλεσε και η ομιλία του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Η εκτρωματική κι ανίκανη για «δεύτερη φορά» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ παραπαίει. Φθίνει. Φθείρεται καθημερινά και φθείρει τη χώρα», είπε. Aναφέρθηκε στους λόγους της εκλογικής υποχώρησης του Ποταμιού και πρότεινε νέο κόμμα στον μεσαίο χώρο. «Πέρα από την άφθονη λάσπη κυρίως για τον Σταύρο που εκπορεύτηκε από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου, πέρα από τις εμφανείς οργανωτικές αδυναμίες, ελλείψεις, σφάλματα εκλογικής τακτικής και παραλείψεις,η πολιτική μου λογική και εμπειρία, η ανάλυση των δεδομένων και της πολιτικής πραγματικότητας με οδηγεί την αναζήτηση αυτή των αιτιών να επικεντρώνω σε 3 κυρίως τομείς, δυστυχώς ακόμα αδιαμόρφωτους στο Ποτάμι: Στον χαρακτήρα της οργανωτικής συγκρότησης και των διαδικασιών λήψης των αποφάσεων στο κόμμα. Στην πολιτική του ταυτότητα και στον στρατηγικό πολιτικό προσανατολισμό του», παρατήρησε.

Ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός «όχι για τον εαυτό μας, αλλά γιατί έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες ότι θέλουμε να είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε χρήσιμοι για την κοινωνία και τη χώρα.Αλλά μια τέτοια χρησιμότητα είναι άνευ αντικρίσματος χωρίς πολιτική ισχύ». Και πρότεινε τη «δημιουργία ενόςΝέου και Μεγάλου Πολιτικού Σχηματισμού στο Μεσαίο Χώρο, στο ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο,που μπορεί να συγκροτηθεί από κόμματα, δυνάμεις οι οποίες συγκλίνουν στην επιδίωξη κοινών πολιτικών στόχων, για τη Ανασυγκρότηση και ανάταξη της πατρίδας μας. Μόνο ένας τέτοιοςφορέας μπορεί να ανοίξει δρόμους», είπε.

Επιπλέον, ο Ιάσων Φωτήλας παρέμεινε στην άποψη του για εκλογική συνεργασία του Ποταμιού με τη ΝΔ. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία στο συνέδριο του Ποταμιού αλλά αν δεν αποφασίσει σύντομα προς τα ποια κατεύθυνση θα κινηθεί μπορεί να βρεθεί να είναι αρχηγός χωρίς κόμμα, βλέποντας τα στελέχη του να σκορπίζουν δεξιά και αριστερά.