Κοινή επιτροπή αποτελούμενη από πρόσωπα αυξημένου κύρους, με ισότιμη συμμετοχή όσων συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο Ποτάμι και σε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του Ποταμιού. Πρόκειται για ένα πολύ γενναιόδωρο βήμα προσέγγισης από την πλευρά της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αφαιρεί την καχυποψία για προσχηματικές διαδικασίες. «Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ΝΑΙ στο πρώτο βήμα που είναι ο διάλογος μεταξύ μας. Αναμένουμε τις αποφάσεις σας. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», τόνισε.

Η κυρία Γεννηματά περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της χώρας και τόνισε την ανάγκη ανασύνταξης του χώρου. «Δεν θέλω να καταλήξει η προσπάθεια μας σε ένα περίκλειστο φρούριο με τιμάρια δήθεν βαρόνων, δεν υπάρχουν τέτοιοι στον χώρο μας, ακόμη και εάν ορισμένοι το επιθυμούν»,επισήμανε. Ο χώρος, συνέχισε, αποτελείται από συγκεκριμένα κόμματα, συγκεκριμένο κοινωνικό χώρο και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιρροή μας και να
αυξήσουμε τη δύναμη μας. Αυτή η αποστροφή του λόγου της ήταν και μια διακριτική διαφωνία με την πρόταση του κ. Θεοδωράκη να ξεκινήσει ο διάλογος από τη βάση χωρίς τη συμμετοχή της ηγεσίας των κομμάτων.

Επανέλαβε την πρόταση της για διατήρηση της δομής και της αυτοτέλειας των κομμάτων που θα προσέλθουν στο εγχείρημα, «γιαυτό πρότεινα προγραμματική συνδιάσκεψη και όχι συνέδρια, για να απαντήσουμε σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να επιβιώσουν μέσω σκληρών κομματικών μηχανισμών», είπε. Η κοινή επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα καθορίσει τα οργανωτικά ζητήματα και τις εισηγήσεις που θα γίνουν στη συνδιάσκεψη.Η σύνθεση, πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά, μπορεί να γίνει στη συνδιάσκεψη χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς να έχει πλειοψηφία κανένας φορέας. Παράλληλα, ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπερασπίστηκε το έργο και την παρακαταθήκη του, χαρακτηρίζοντας κενή περιεχομένου και διαλυτική τη συζήτηση περί νέου ή παλιού, η οποία, όπως είπε, κρύβει απουσία ιδεών και αδυναμία λήψης αποφάσεων.