Καμιά φορά στην πολιτική μπορεί να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και από απλές συμπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν αυτές είναι πολλές και επαναλαμβανόμενες, τότε ακόμη και η νομική επιστήμη παραδέχεται ότι δεν είναι απλές συμπτώσεις.
Ολως τυχαίως λοιπόν την περασμένη Παρασκευή απαντήθηκε στη Βουλή από τον Δ. Παπαγγελόπουλο μια ερώτηση που είχε καταθέσει στις 19 Ιανουαρίου ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος για τα περίφημα «θαλασσοδάνεια της διαπλοκής».
Στην Κουμουνδούρου με ροζ μπλουζάκι


Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο βουλευτής Αχαΐας αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να τον υπουργοποιήσει επειδή είχε αναφερθεί με ρατσιστικά και προσβλητικά σχόλια στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. Ωστόσο ως τότε διατηρούσε άριστες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, κλήθηκε στην Κουμουνδούρου με ροζ μπλουζάκι τη βραδιά των εκλογών και ήταν ως τον Σεπτέμβριο πίσω από κάθε επίθεση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.
Εμφανιζόταν μάλιστα να έχει άριστη γνώση των τεκταινομένων στα ΜΜΕ της χώρας, καθώς ήταν κουμπάρος με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μουσσά, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα ως μέλος της σπείρας των εκβιαστών δημοσιογράφων που απειλούσαν υπουργούς και ΔΕΚΟ για να εισπράττουν διαφημιστικά κονδύλια.
Η σχέση του με την κυβέρνηση αποδεικνύεται από την ανταπόκριση που είχαν οι πρωτοβουλίες του σε συγκεκριμένους υπουργούς και ιδιαίτερα στον πρώην υπουργό Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη. Συγκεκριμένα:
  • Στα τέλη Φεβρουαρίου 2015 ο Ν. Νικολόπουλος καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για τα δάνεια του ΔΟΛ. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Μαρτίου 2015, ο υπουργός Διαφθοράς Π. Νικολούδης ζητεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς να διερευνήσουν όλα τα δάνεια των ΜΜΕ και εκείνοι με τη σειρά τους ζητούν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Στις αρχές Ιουνίου 2015 ο Νίκος Νικολόπουλος καταθέτει ερώτηση για τα διαφημιστικά κονδύλια της ΔΕΗ. Στις 12 Ιουνίου ο Π. Νικολούδης ζητεί δικαστική έρευνα για τις διαφημιστικές δαπάνες της ΔΕΗ, πρωτοβουλία που αναγκάζει σε παραίτηση τον διευθυντή Τύπου της επιχείρησης Κίμωνα Στεριώτη. Με δηλώσεις του ο κ. Στεριώτης τονίζει: «Θλίβομαι βαθύτατα που κορυφαίος πολιτειακός παράγων υιοθέτησε σε βάρος μου καταγγελίες ανθρώπου του επικοινωνιακού υποκόσμου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια εκβιάζει εμένα και πολλούς άλλους επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων εταιρειών για να εξασφαλίζει διαφημίσεις». Και κατονομάζει τον Παναγιώτη Μαυρίκο, εγκέφαλο του κυκλώματος εκβιαστών που συνελήφθη πρόσφατα και στενότερο συνεργάτη του Π. Μουσσά, κουμπάρου του Ν. Νικολόπουλου!
Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα» την περασμένη εβδομάδα, τα πρόσωπα αυτά υπόσχονταν σε κυβερνητικά στελέχη (οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι συνομιλούσαν με τον Νίκο Παππά) ότι θα λειτουργούν ως «ελβετικός σουγιάς» που θα επεμβαίνει χειρουργικά για να εξουδετερώνει κάθε ζήτημα της επικαιρότητας που πλήττει την κυβέρνηση αλλά και κάθε στέλεχος ή ιδιοκτήτη ΜΜΕ που της ασκεί κριτική. Μάλιστα οι ίδιοι δηλώνουν ότι ελέγχουν έναν μεγάλο αριθμό έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα και τηλέφωνα δημοσιογράφων που είναι είτε ιδιοκτήτες είτε επιτελικά στελέχη τους.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι τα Μέσα αυτά και οι δημοσιογράφοι που κατονομάζονται επιτίθενται συντονισμένα σε όσα ΜΜΕ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους υπουργούς, με πρώτο τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Και προφανώς είναι εντελώς συμπτωματικό το ότι η πλειονότητα των επιθέσεων αυτών στρέφεται κατά του ΔΟΛ!
Είναι χαρακτηριστικό ένα δημοσίευμα της «Kontra News» που υπογράφει στις 24.10.2015 ο Χάρρυ Κλυνν και στο οποίο απευθυνόμενος στον Σταύρο Ψυχάρη υπογραμμίζει: «Με το που είδες ότι η κατσίκα δεν μασάει ταραμά, άλλα έλεγες τον Απρίλη του 2015 για τον Νίκο Παππά, τον υπουργό Επικρατείας, κι άλλα λες τώρα».
Σε όλη αυτή την ιστορία των αλυσιδωτών συμπτώσεων όμως, υπάρχει άλλη μία, για την οποία μάλλον θα χρειαστεί να δοθούν κάποιες εξηγήσεις:
Οπως προκύπτει από τη σχετική δικογραφία, η Αστυνομία γνώριζε εδώ και εβδομάδες ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έρευνα για την εξάρθρωση κυκλώματος εκβιαστών δημοσιογράφων που απειλούσαν στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ.
Συντονισμένα πυρά κατά αντιπάλων


Η Αστυνομία γνώριζε επίσης ότι το κύκλωμα αυτό είχε δημιουργήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης αρκετών sites και blogs, έτσι ώστε «οι ελβετικοί σουγιάδες» και τα συκοφαντικά πυρά κατά των στόχων τους να λειτουργούν συντονισμένα.
Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. απομακρύνει στο πιο κρίσιμο διάστημα της έρευνας από τη θέση του τον μοναδικό ανώτατο αξιωματικό που επί είκοσι χρόνια χαρτογραφεί τη δράση τέτοιων κυκλωμάτων στο Διαδίκτυο. Αντικαθιστά από τη θέση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον υποστράτηγο Μαν. Σφακιανάκη, ο οποίος λόγω της εμπειρίας του θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκάλυψη των όποιων συνεργών του κυκλώματος. Είναι και αυτή μία ακόμη από τις αλυσιδωτές συμπτώσεις στο χρονικό του πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ.
Μόνο που τόσο πολλές συμπτώσεις είναι μάλλον απίθανο να είναι μόνο συμπτώσεις…
Αυτό πιθανώς πιστεύει και ο βουλευτής της ΝΔ Ελ. Αυγενάκης, ο οποίος κατέθεσε την Παρασκευή ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς για το αν υπάρχει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που συνομιλούσε με μέλη της σπείρας των εκβιαστών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ