από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 

14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου για τη μήνυση Θάνου κατά Τσακυράκη

Δήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων
14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου για τη μήνυση Θάνου κατά Τσακυράκη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Οι κκ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης,  Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας,  Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη,  καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο,  έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

1. Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η κ. Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπέβαλε μήνυση κατά του συναδέλφου μας καθηγητού Σταύρου Τσακυράκη, για ανάρτηση στην οποία είχε προβεί πέρσι στην προσωπική ιστοσελίδα του. Σε αυτήν ασκούσε κριτική στην κ. Θάνου  για επιστολή που είχε αποστείλει μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου,  στους προέδρους  Ανώτατων Δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών, «επεξηγώντας» την ψήφο του ελληνικού λαού. Σημειωτέον ότι   η ίδια  είχε δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή.

2. Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός -και μάλιστα ανώτατος-  να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη. Κατά την πάγια σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου,  εκφράσεις ασύγκριτα βαρύτερες από τις λέξεις «αφελής» και «πολιτικάντης», που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος, έχουν κριθεί ότι συνιστούν καθ' όλα θεμιτή κριτική.

3. Αλλά και στη  χώρα μας, από το 1934, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν περιορίζεται μόνο στα πανεπιστήμια,   αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα των πανεπιστημιακών καθηγητών να διατυπώνουν άποψη για ζητήματα  της αρμοδιότητάς και στα μέσα ενημέρωσης.

4. Είκοσι και πλέον έτη μετά την κατάργηση του αδικήματος της   περιύβρισης αρχής,  παρωχημένου εδώ και πολλές δεκαετίες  σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες,  η ενέργεια της κ. Θάνου θέτει επί πλέον και ένα ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος και  του κράτους δικαίου. Διότι, προερχόμενη από εν ενεργεία Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η μήνυσή της θέτει σε διακινδύνευση και αυτήν ακόμη την ελευθερία των δικαστών να διαμορφώσουν και διατυπώσουν αβίαστη κρίση, ακόμη και δικανική. Η διακινδύνευση αυτή καθίσταται ακόμη πιο έντονη ενόψει του ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου,  σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε όλως πρόσφατα, μπορεί μόνη να προβεί σε πειθαρχική  δίωξη δικαστών

5. Οι υπογράφοντες εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον συνάδελφό μας και την ελπίδα ότι, ύστερα από ωριμότερη σκέψη, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτό που σε μια δημοκρατική πολιτεία επιβάλλει το αξίωμά της, δηλαδή  αποσύρει πάραυτα την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση  ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της.

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2016


Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων

Και η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:
«Με αφορμή την έγκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Αθηνών, κ. Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας του τελευταίου, το δικηγορικό σώμα δηλώνει τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωσή του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία. Οι δικηγόροι δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοκρατική Συμπαράταξη-Ποτάμι κατά Θάνου για μήνυση σε Τσακυράκη 
Μήνυση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στον καθηγητή Τσακυράκη 
Ερώτηση Βενιζέλου για τη μήνυση Θάνου σε Τσακυράκη 
Θάνου: Επιμένει στη μήνυση κατά Τσακυράκη και απαντά στους 14 συνταγματολόγους 
Συμπαράσταση της Νομικής σχολής στον καθηγητή Τσακυράκη 
Βενιζέλος: Θέτει θέμα για τις θεσμικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης 
Πόλεμος επιστολών ανάμεσα στην πρόεδρο του ΠαΣοΚ και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τη διάκριση των εξουσιών 
Ερώτηση Ευ.Βενιζέλου στον υπουργό Δικαιοσύνης για Β.Θάνου  
Νέο κείμενο υποστήριξης για τον Σταύρο Τσακυράκη 
 
 
σχόλια (31)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Οι κοτζαμπάσηδες και οι κοτζαμπασίνες! | 26/02/2016 14:05
  Ξέρετε πόσες τέτοιες φασιστικές «καρακάξες» και κυρίες από «μεγάλα τζάκια» (πρώην κοτζαμπάσηδες δηλαδή) υπάρχουν ιδιαίτερα μέσα στα Πανεπιστήμια διορίζοντας μάλιστα ευκολώτατα τα παιδάκια τους αρπάζοντας το ψωμί από το στόμα των άλλων; Πάμπολλες!! Και στους κόλπους μάλιστα όλων των πολιτικών κομμάτων και της δεξιάς και της αριστεράς; Τρομοκρατούν μάλιστα όσους τολμήσουν να αντιταχθούν στην αλαζονεία τους, στον αυταρχισμό τους και στην φιλαργυρία τους. Ορισμένες μάλιστα φθάνουν σε σημείο να κλέβουν τη συμβολική αμοιβή από νεώτερους συνεργάτες τους και πρώην φοιτητές τους. Αλλοίμονο εάν τολμήσει κάποιος να κινηθεί δικαστικά εναντίον τους. Του κάνουν αμέσως μήνυση για εξύβριση!
  Β. Π.
  απάντηση391
   
   
  ΑΝΕΚΔΟΤΟ | 26/02/2016 13:42
  Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά!!! Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων ανησύχησε..... Εντάξει παιδιά διασκεδάσαμε. Εχετε κανένα άλλο ανέκδοτο;
  ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ
  απάντηση1026
   
   
  ΤΟ ΑΝΕΛΕΚΤΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ | 26/02/2016 11:45
  Αλλη μια ένδειξη ότι κάτι γίνεται έστω και καθυστερημένα. Μόνο έτσι μπορεί να σωθεί η χώρα. Να αρχίσει η "δικαστική" εξυγίανση από τη δικαιοσύνη. Απλά άλλη μια διαπίστωση της ανάλγητης και αυθαίρετης άσκησης και απονομής της δικαιοσύνης. Εδώ υπάρχουν νόμοι τους οποίους εσκεμμένα και δόλια παρερμηνεύουν επιτήδειοι και με τη κάλυψη των δικαστών θάβονται ακόμα και αποφάσεις του ΣτΕ. Η απάντηση τους είναι "αυτός ο νόμος δεν έτυχε ευρείας εφαρμογής" για τη προάσπιση του "δημόσιου συμφέροντος" βεβαίως βεβαίως!
  ΘΥΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
  απάντηση191
   
   
  Θάνου, αν δεν μου κάνεις μήνυση θα πεθάνου! | 26/02/2016 10:13
  Όμως δεν το σκέφτηκες καλά! Με τους φυσιολογικούς ρυθμούς που κινούνται τα δικαστήρια δεν θα την προλάβεις τη δίκη, είσαι θνητή Θάνου, πεθαίνουν και οι αρεοπαγίτισσες (αυτό κι αν σηκώνει μήνυση, ακούς εκεί να διασπείρω ψευδείς πληροφορίες...) ΥΓ. Ε ρε μεγαλεία αυτή η χώρα, βγάλαμε κι εμείς, (έστω διά διορισμού...), γυναίκα πρωθυπουργό και μας προέκυψε η κακιά μάγισσα με τον καθρέφτη. Από δω το πάμε, από κει το φέρνουμε, το παραμύθι μας το ζούμε κάθε φορά. Πού θα πάει; κάποια στιγμή θα προβιβαστούμε και στα άρλεκιν
  νικ
  απάντηση422
   
   
  Ochi monon chrisimopii i k.Thanu kata koron to syntagma to opio ftiachtike akomi gia tin neogeniti vasilevomeni Elada, ala vazi ke liga akomi dika tis, danismena apo pethamenes diktatories tu proletariatu. | 26/02/2016 10:07
  Den nomizo pos enas koryfeos nomikos den iche prosexi ton tropo tis chrisis ton charaktirismon tu. Apo tin ali meria? Den me paraxenevi avti i idisi. Perisotero anarotieme pos ine dynaton se ena ptochevmeno kratos tu 21 eona apsifontas to dikeo tis isotitias ke isonomias, orismeni esto stratiotiki ke dikastiki, den prepi na dechtun miosis stus mistus, ke ali prepi. Oli plironunte me danika ton xenon. Ke fysika tetia dikastiki archi malon echi provlima me to aparcheomeno gramma tu nomu. Idika de, otan stin chrisi tu xechnai pote ke gia pion iche grafti.
  bludicka
  απάντηση52
   
   
  Δεν βάζουμε τους υφισταμένους μας | 26/02/2016 07:21
  να δικάσουν κάποιον που έγραψε εναντίον μας. Αν δεν αποτελεί γι αυτήν ζήτημα αρχής, θα έπρεπε να το αντιλαμβάνεται ως ζήτημα αισθητικής
  Α.Κ.
  απάντηση562
   
   
   
  Ευαισθησία στο συντεχνιακό. Αναισθησία στο εθνικό. | 26/02/2016 00:38
  Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η κυριαρχία και η επικράτηση του συντεχνίας, σε βάρος του γενικότερου λαϊκού και εθνικού συμφέροντος. Όλοι αυτοί οι κύριοι, οι από καθέδρας αυθεντικοί ερμηνευτές του συντάγματος και των νόμων, αφυπνίζονται από την χειμερία νάρκη και τον βαθύ ύπνο τους, τότε μόνο όταν κορυφαίος λειτουργός της δικαιοσύνης ασκεί δίωξη κατά μέλους της συντεχνίας τους. Όταν τα τελευταία 5-6 χρόνια καταπατιούνται βάναυσα και ωμά τα κυριαρχικά, τα ουσιώδη και θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και γενικότερα του Ελληνικού λαού, τότε παραμένουν παγερά αδιάφοροι, λες και ζουν σε άλλη χώρα. Τότε ξεχνούν τι ορίζει και τι επιβάλει το σύνταγμα και οι νόμοι. Πάνω απ' όλα το σινάφι μας.
  Ο (αιρετικος;) ΓΡΗΓΟΡΗΣ
  απάντηση1640
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κοίτα ποιοί μιλάνε! | 26/02/2016 00:03
  Οι "συνταγματολόγοι" οι οποίοι δεν έχουν πει ούτε λέξη για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της Χώρας και την μετατροπή του Συντάγματος σε κατά κυριολεξία "κουρελόχαρτο". Μιλούν οι Δικηγόροι, οι οποίοι "ως τιμητές των πάντων" έχουν άποψη επί παντός επιστητού. Που θα έπρεπε να σωπαινουν για "ευνόητους λόγους"... Εάν η κ. Θάνου, θεώρησε ότι εθίγη είχε κάθε δικαίωμα να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Αν αποκαλέσω έναν βουλευτή "πολιτικάντη" διαπράττω εξύβριση, ναι ή όχι; Αν αποκαλέσω έναν απο τους Συνταγματολόγους "αφελή", δεν τον θίγω. Απορώ πως η κ. Θάνου δεν του άσκησε - ακόμη- και καμία αγωγή αποζημιώσεως....
  DimZig
  απάντηση1455
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Θεά | 25/02/2016 22:27
  Το πρόβλημα δεν είναι η Θάνου, αλλά το γεγονός ότι οι Έλληνες δικαστές την εξέλεγαν επίθεση σειρά ετών εκπρόσωπό τους. Είναι μία σοβαρή ένδειξη του επιπέδου τους. Δεν συμφωνείτε;
  Μελέτης
  απάντηση475
   
   
  Ο Εισαγγελέας - υποψήφιος | 25/02/2016 21:18
  Κατά τις τελευταίες εκλογές της Ένωσης Δικαστών συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο της εισαγγελέα εκ Κρήτης, ο οποίος το φθινόπωρο του 2012 είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο κείμενο - ακροδεξιό παραλήρημα, που μιλούσε για Βουλή - οπερέτα, προδότες πολιτικούς και τα συναφή. Αυτός διώχθηκε πειθαρχικά για το ότι μιλούσε καταφρονητικά για τη Βουλή ή όχι; Καθότι το πρώτο από τα πειθαρχικά αδικήματα ενός δικαστή ή και δημοσίου υπαλλήλου είναι η "έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και στη Δημοκρατία", έστω και αν δεν πληρώνουν τόσο καλά τους δικαστές και εισαγγελείς. θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθεί αν διώχθηκε ο ως άνω Εισαγγελέας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής του Δικαίου τι γνώμη έχει;
  Μαρία Πενταγίωτισα
  απάντηση172
   
   
  Τι να πει κανεις... | 25/02/2016 19:44
  Εφοσον ειχε μεσα μειωτικες εκφρασεις για αυτην, ειχε δικαιωμα να του κανει μηνυση για εξυβριση. Απομενει στο δικαστηριο να αποφανθει αν συνιστουν εξυβριση η οχι. Οπως εχει δικαιωμα εκεινος να αναρτησει ενα λιβελλο εναντιον της, ετσι εχει δικαιωμα και αυτη να θεωρησει οτι θιγεται και να αντιδρασει μηνυοντας τον. Ολα καλα δηλαδη.
  V.I.P.
  απάντηση740
   
   
  "Άρειος/α γερουσία" | 25/02/2016 19:10
  Καλά κυρά μου δε σε αποκάλεσε και καμπούρα ούτε γριά ξεμωραμένη για να νοιώσεις τόσο θιγμένη. Όσο για το "ενεπιστεύθη" μόνη της το "ενεπνεύσθη";
  Κώστας
  απάντηση433
   
   
  άντε τώρα κυρά μου να κανεις πιστολάκι μονη σου! | 25/02/2016 18:41
  Δύσκολες εποχές για γρίο πριγκιπεσσες!
  κοντευουμε στον πάτο
  απάντηση414
   
   
  Συνδικαλιστικος δακτυλος | 25/02/2016 17:47
  Απο το δημοψηφισμα ηθελα να τα χωσω στην κυρια γιατι εκρινε ολα ωραια και καλα,κι'αναθεμα αν καταλαβε ο Ελληνας τι ελεγε το ψηφοδελτιο Νο 1 οχι και Νο 2 ναι και μετα τα αποτελεσματα το Νο1 εγινε Νο2 και τουμπα λιν.ΑΠΑΤΗ καραμπινατη μεταμορφωσης αποτελεσματο κ του Παγιου.
  yiannis
  απάντηση403
   
   
  Ta xaλια μας | 25/02/2016 17:42
  η Θανου (δεν θα χρησιμοποιησω το " κα " γιατι αν χρησιμοποιησω κατι που σκεπτομαι θα αποκληθώ ρατσιστης) θαταν καλο να καταλαβη πως είναι υπηρέτης του λαου και δεν θαπρεπε να λεει ότι της εβαλαν φραγμο στο να ευχαριστηται τον θωκο της αντι να εργαζεται για την απονομή δικαιοσυνης για το καλο του λαου που πληρωνει τις υπηρεσίες της. Δυστυχως στην Ελλαδα η αντιληψη τςν δημοσιων λειτουργων είναι η αιωνιοτητα των θεσεων και η ελλειψη ευθύνης και υπηρεσίας και ασκουν μονο την εξοθσιαστικη αντιληψη αυτων των θεσεων. ΝΤΡΟΠΗ. ΝΤΡΟΠΗ. Χρειαζομαστε μαθηματα πολτικης αγωγης και δικαιωμάτων των πολιτων.
  Nikow
  απάντηση1278
   
   
  Ασεβέστατοι! Απειθέστατοι! | 25/02/2016 17:32
  Ρίξτ' τους μια μήνυση κυρά Βασιλικούλα έτσι για να μάθουν ποιος κάνει κουμάντο σ' αυτόν εδώ τον τόπο. Άκου λέει νομικά αστήρικτη και ηθικά ελεγκτέα η μήνυσή της! Ρε τι τα έχουμε τα γαλόνια; Ποιοι είσαστε εσείς να αποκαλείτε την (κατά πρωθυπουργική επιλογη!) Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου νομικά αστήρικτη και ηθικά ελεγκτέα; Αστυφύλαξ! Πάρτ' τους μέσα!
  Cesare Beccaria
  απάντηση1456
   
   
  Αυτή δεν ήταν που έλεγε... | 25/02/2016 17:31
  ...ότι πρέπει να αυξηθεί ειδικά ο μισθός των δικαστών γιατί πρέπει να ζουν αξιοπρεπώς; Με άλλα λόγια, οι άλλοι, έχοντας το προνόμιο να μπορούν να ζουν και αναξιοπρεπώς, δεν χρειάζονται αύξηση.
  MIK
  απάντηση1494
   
   
   
  αυτο ειναι το θεμα. | 25/02/2016 17:19
  το θεμα ειναι οτι η κριτικη απευθυνεται στην προσωπικοτητα και οχι στην ουσια της κινησης της Θανου , εαν καποιος σας πει αφελη δημοσια σας βριζει, ναι η οχι ?ειναι δικο μου θεμα να ειμαι αφελης, δεν αφορα κανεναν αλλο, εαν απο την αφελεια μου ζημιωνεσθε... αποδειξτε συγκεκριμενες πραξεις που σας ζημιωνουν και ζητηστε ικανοποιηση για αυτες τις πραξεις ΑΚΡΙΒΩΣ, κριτικη εχει δικαιωμα να ασκησει, χαρακτηρισμους συνολικα για την συγκροτηση , οχι.
  προσωπικη απαξιωση εκανε ο κυριος...
  απάντηση8117
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.... | 25/02/2016 15:42
  Για την καθημερινή παραβίαση του Συντάγματος από την ταύτιση της Νομοθετικής με την Εκτελεστική εξουσία μήπως έχουν να πουν κάτι οι αξιότιμοι κ.κ Συνταγματολόγοι ; Δεν τους ενοχλεί άραγε το γεγονός ότι ένας νόμος μπορεί να περάσει με μια απλή πλειοψηφία ενός και μόνο ψήφου ,ο οποίος ανήκει σε ένα υπουργό ο οποίος καλείται την επομένη να τον εφαρμόσει; Μήπως έχουμε την απόλυτη ταύτιση των δύο εξουσιών και όλοι μα όλοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν;
  Τ.ΛΕΥΚΙΑΝΟΣ
  απάντηση786
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-