Την έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού προκάλεσε η μήνυση που κατέθεσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη για σχόλιο που ανήρτησε στο facebook. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εγκαλεί την «διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ότι δεν χάνει ευκαιρία να υπερβεί τα όρια της συνταγματικής της αποστολής, ολισθαίνοντας σε συνεχή θεσμικά ατοπήματα.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα Τσακυράκη: «Η κυρία Θάνου δεν διστάζει να ζητήσει την ποινική δίωξη του ακαδημαϊκού κ. Τσακυράκη για την επιστημονική και πολιτική κριτική που ο τελευταίος «τόλμησε» να ασκήσει εναντίον της στο προσωπικό του ιστολόγιο! Είναι απορίας άξιον πώς η ανώτατη Ελληνίδα Δικαστής μπορεί να πιστεύει ότι θα βρεθούν συνάδελφοί της που θα θεωρήσουν ότι οι λέξεις «αφελής» και «πολιτικάντης» δεν είναι απλές αξιολογικές κρίσεις, αλλά μέσα εξύβρισης! Εκτός κι αν η πρόσφατη πειθαρχική υπερεξουσία, με την οποία την «προίκισε» η κυβέρνηση, της επιτρέπει να έχει τέτοιες αξιώσεις από τους υφισταμένους της…».

«Σεβόμαστε και τιμούμε την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη» συνεχίζει η ανακοίνωση «και εξακολουθούμε να την υπερασπιζόμαστε από κάθε απειλή και αμφισβήτηση, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Απευθυνόμενοι δε στην κυβέρνηση της… πρώτης -φορά – «Αριστεράς», εκφράζουμε την απορία και τον φόβο μας, μήπως κι αυτή η ανακοίνωση είναι αρκετή ώστε να διαταχθεί και εναντίον μας η υποβολή μήνυσης…».
Απόπειρα «φίμωσης κάθε κριτικής φωνής» καταγγέλει από την πλευρά του το Ποτάμι. «Εκπληξη μας προκαλεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου καταμήνυσε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμιση. Και αυτό λόγω της κριτικής που άσκησε στην ενέργειά της να αποστείλει επιστολή στους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,στην οποία εξέφραζε πολιτικές θέσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, γεγονός απαράδεκτο για δικαστικό λειτουργό. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που δείχνει ανάγλυφα ότι επιδιώκεται η φίμωση κάθε κριτικής φωνής. Πιστεύουμε ότι η «έγκληση» κατά του Σταύρου Τσακυράκη θα έχει την ίδια τύχη με την «καταγγελία» της Προέδρου κατά δύο ανωτάτων εισαγγελέων που μόλις πριν λίγες ημέρες κρίθηκε από τα αρμόδια όργανα ως αβάσιμη, με αποτέλεσμα να τεθεί στο αρχείο γιατί στη χώρα μας πάντα θα υπάρχουν ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί που δε θα σκύβουν το κεφάλι και δε θα δέχονται να εξυπηρετούν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες».
Ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Σε όλες τις δημοκρατίες η κριτική και η λογοδοσία είναι βασικά στοιχεία του πολιτικού και νομικού πολιτισμού. Η ενέργεια της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου να μηνύσει τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρο Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμιση σχετικά την κριτική που της άσκησε είναι πρωτοφανής. Και οι κρίνοντες κρίνονται. Δεν θα πρέπει να το ξεχνά αυτό η κ. Θάνου ειδικά τώρα που κατέχει ηγετική θέση στον ευαίσθητο χώρο της πολύπαθης δικαιοσύνης».