«Κατά πόσο η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι», είναι το ζήτημα για την Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε την «ιδιαίτερη» σημασία της αποψινής συνόδου των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ, λέγοντας ότι για την Ελλάδα το πρώτο τεράστιο ζήτημα είναι αν η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι. «Αν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες και χώρες εκτός ΕΕ, μπορούν να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι το δεύτερο ζήτημα, έχει μια ιδιορρυθμία, καθώς έχει να κάνει με τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, «που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν».

Και κατέληξε λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να γίνουν και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης».

«Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης» δήλωσε, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή συνάντηση, ενώ υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

«Όλους αυτούς τους μήνες δουλέψαμε σκληρά και πήραμε κοινές αποφάσεις. Είναι ώρα να δώσουμε αποτελέσματα. Μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά. Ελπίζω και προσβλέπω ότι οι υπουργοί σήμερα θα ανταποκριθούν συλλογικά και ενωμένοι στο κάλεσμά μου. Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Και ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας. Μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις 7 Μαρτίου» επισήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, ο οποίος προεδρεύει του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων αν έως τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας είπε πως στις 6-7 Μαρτίου αναμένεται να αυξηθεί η εισροή των προσφύγων καθώς φτιάχνει ο καιρός και εξήγησε πω γι’ αυτό είναι αναγκαίο να έχουν βρεθεί λύσεις έως τότε και συγκεκριμένα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

«Εάν δεν έχουν μειωθεί οι αριθμοί, τότε πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα και να προχωρήσει η ΕΕ στην εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων, επισημαίνοντας: «Ορισμένα κράτη-μέλη αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα στα σύνορά τους. Πρέπει όμως να υπάρχει συντονισμός έτσι ώστε να αποφευχθεί το ξήλωμα της Σένγκεν».

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση στη Βιέννη, ο Κ. Ντάικχοφ σημείωσε: «είναι λογικό να θέλουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των ροών και να βεβαιωθούν ότι δεν παίρνει η κάθε χώρα διαφορετικά μέτρα, δηλαδή να γίνονται άλλα στη μια μεριά των συνόρων και άλλα στην άλλη».

Ερωτηθείς για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στο περασμένη Σύνοδο Κορυφής, όπου απείλησε να μην υπογράψει τη συμφωνία με τη Βρετανία, ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι καθένας μπορεί να επιλέξει την τακτική που θα χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση, ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να βρούμε λύσεις» που θα βοηθούν τους πρόσφυγες, αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και αυτά που «αντέχει» η Ευρώπη.