Αποστολή, Βρυξέλλες

Ως «μη φιλική ενέργεια» χαρακτήρισε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη βοήθεια που παρέχουν χώρες όπως η Τσεχία στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας (πΓΔΜ) με σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορά τους και να περιορίσουν τη διέλευση των προσφύγων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον τσέχο ομόλογό του Μπόχουσλαβ Σόμποτκα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σόμποτκα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ομάδας του Βίζεγκραντ, είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση των τεσσάρων χωρών (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Σλοβακία) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Πράγα. Στη συνάντηση αυτή η Ομάδα του Βίζεγκραντ ζήτησε να ετοιμαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική στο Προσφυγικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον κ. Σόμποτκα ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει ο,τιδήποτε αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με το Προσφυγικό. «Δεν πρόκειται να κάνουμε βίαιες επαναπροωθήσεις (pushbacks φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας, αν και επισήμως δεν έχει τεθεί από κοινοτικής πλευράς θέμα pushbacks.

Παράλληλα, ο έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον τσέχο ομόλογό του να δοθεί περιθώριο ώστε να ξεδιπλωθεί χρονικά η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο Προσφυγικό που απαρτίζεται από τέσσερις πυλώνες: α) τη συνεργασία με την Τουρκία, β) τη μετεγκατάσταση, γ) τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο και δ) την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας και Κομισιόν έπειτα από την απόφαση της Βιέννης να θέσει πλαφόν αποδοχής μόνο μέχρι 80 μεταναστών στο έδαφός της. Το εν λόγω μέτρο προβλέπεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο. Σύμφωνα με δήλωση του έλληνα επιτρόπου, αρμοδίου για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο στο Προσφυγικό. Όπως πρόσθεσε, έστειλε ήδη επιστολή επί του θέματος στην αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ.