Μέσω της διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος έντασης, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα εμπλέκεται πλέον σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο και αναγκάζεται να κάνει επώδυνους συμβιβασμούς. Η απόπειρά της να συνδυάσει το προσφυγικό ζήτημα με την αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη μετατραπεί σε μπούμερανγκ και, υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα δέχθηκε μεγάλο πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα διά της αναγκαστικής αποδοχής της απόφασης βάσει της οποίας τα θαλάσσια σύνορα της θα φυλάσσονται από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης, όπως σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης και στρατιωτικές πηγές, έχει θέσει τη χώρα σε μια ιδιότυπη καραντίνα, από την οποία είναι άγνωστο πότε και πώς θα βγει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο έχει ήδη προβεί σε έναν συμβιβασμό, για τον οποίο πάντως οι εγγυήσεις παραμένουν «στον αέρα».
Ο συμβιβασμός


Με βάση διεθνείς πηγές, η πίεση που ασκήθηκε στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες οδήγησε την κυβέρνηση στο να αποδεχθεί χωρίς αντιδράσεις την αναμενόμενη «σφράγιση» των βορείων συνόρων της χώρας, με αντάλλαγμα να μετριαστούν οι πιέσεις εκ μέρους των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον στο πεδίο του Ασφαλιστικού.
Κατά τα όσα σχολιάζουν δε πολιτικά στελέχη στην Αθήνα, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε με βεβαιότητα ότι θα «περάσει» η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών (την οποία έως τώρα οι δανειστές απορρίπτουν) και ότι «δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις».
Παράλληλα, η επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτό το πεδίο εκφράζεται πλέον και δημοσίως. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος με τις δηλώσεις τους, στις οποίες αναφέρουν ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι μια πιθανή αλλά «διαχειρίσιμη» εξέλιξη…
Αποτέλεσμα αυτής της άτυπης συναλλαγής ήταν κατά τις ίδιες πηγές και το μάλλον ήπιο κλίμα που παρατηρήθηκε στη συνεδρίαση του Εurogroup. Εκεί οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για πρώτη φορά άφησαν να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων εβδομάδων (και όχι μηνών, όπως ανέφεραν έως και πρόσφατα).
Κατόπιν αυτών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι θα καθοριστούν και τα τελικά χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση και ψήφιση των νόμων που θα κρίνουν την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Ασφαλιστικό θα έλθει κατά πάσα πιθανότητα εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων στη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως αυτή η φάση της αξιολόγησης και να εξασφαλιστεί κάποιος πολιτικός χρόνος.
Παρά ταύτα, την ίδια στιγμή διαφαίνεται ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται μια νέα κρίση στις σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ. Χαρακτηριστικό ήταν ότι, παρά τους χαμηλούς τόνους των ευρωπαϊκών οργάνων, ο Πόουλ Τόμσεν έδειξε τις διαθέσεις του οργανισμού σε πρόσφατη ανάρτησή του στο μπλογκ του Ταμείου. Εκεί αναφέρθηκε σε πρόσθετα μέτρα 9 δισ. για την προσεχή τριετία, επέμεινε στην ανάγκη μείωσης των συντάξεων και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
Εν όψει της διαδικασίας ψήφισης των μέτρων, τα οποία σε κάθε περίπτωση ροκανίζουν το όποιο πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει την απόφαση να ανοίξει μέτωπα, είτε για αντιπερισπασμό είτε με στόχο την καλλιέργεια της έντασης, στο πλαίσιο της «ταξικά μεροληπτικής» πολιτικής που επαίρεται ότι σχεδιάζει και εφαρμόζει. Κατά κάποιους δε, η καλλιέργεια της έντασης συνιστά και μια απόπειρα αναζήτησης διεξόδου σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο».
Αντιπερισπασμός


Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών και την «πάταξη της διαπλοκής», το οποίο όμως εκτιμάται ότι θα φέρει την κυβέρνηση στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για έναν ακόμη λόγο. Η διατήρηση δε του ανέπαφου της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή τη νύχτα της Πέμπτης περιγράφεται ως ένα από τα «μηνύματα» που ήθελε να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες και όσα μεταφέρουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα, η κατά παρέκκλιση από κάθε συνταγματική πρόβλεψη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει το ΕΣΡ, μία ακόμη ανεξάρτητη αρχή, ήδη μελετάται και εξετάζεται από τις Βρυξέλλες. Με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις της Ενωσης με την Πολωνία, εξ αφορμής απλώς και μόνο του τρόπου διορισμού διοίκησης στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η εξέλιξη που επιχειρεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση προβληματίζει σημαντικά τα αρμόδια όργανα της Ενωσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν το Μέγαρο Μαξίμου επιμείνει στην υλοποίηση του σχεδίου του για τα ΜΜΕ, δεν αποκλείεται μία άλλους είδους κρίση στις σχέσεις Βρυξελλών – Αθήνας.


ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
«Βραχυκύκλωμα» στο Μαξίμου

Εν μέσω γενικευμένης ρευστότητας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού, όπου παρατηρείται και πάλι μεγάλη κινητικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες απομακρύνθηκε και πάλι οικεία βουλήσει από την Ηρώδου Αττικού ο Θ. Μιχόπουλος, ο οποίος στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, εν συνεχεία αποχώρησε μετά τη συμφωνία του προηγούμενου καλοκαιριού και το φθινόπωρο επέστρεψε ως άτυπος σύμβουλος.
Η αποχώρηση του κ. Μιχόπουλου, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των 53 και στενός συνεργάτης του Ευκλ. Τσακαλώτου αναδεικνύει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ένα πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το οποίο αφορά τις σχέσεις και την επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών.
Οπως έχουν αναφέρει πηγές που γνωρίζουν το κλίμα των συζητήσεων στις συνεδριάσεις του Εurogroup, το κλίμα στην επικοινωνία του κ. Τσακαλώτου με τους ομολόγους του είναι μεν καλό, όμως πολλές φορές ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις ή να μιλήσει κατηγορηματικά και με βεβαιότητα για τις πραγματικές διαθέσεις ή τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης.
Το στοιχείο αυτό έχει δημιουργήσει την εντύπωση στις Βρυξέλλες πως η σχέση υπουργού και πρωθυπουργικού επιτελείου δεν είναι η καλύτερη δυνατή και πως οι σχεδιασμοί των κκ. Τσίπρα και Παππά γίνονται εν πολλοίς ερήμην του κ. Τσακαλώτου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η πρόσφατη αναφορά του, σύμφωνα με την οποία «καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ