Εναν μήνα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και ενώ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δήλωνε ότι έχει διαλύσει τη δικηγορική εταιρεία του, πέντε δήμαρχοι της χώρας που είχαν αρνηθεί τον έλεγχο νομιμότητας των προσλήψεων τις οποίες είχαν κάνει του ανέθεταν τη νομική εκπροσώπησή τους.
Εναν χρόνο μετά ο υπουργός Εργασίας που ανέλαβε επ’ αμοιβή την υπεράσπισή τους «τελειώνει τη δουλειά» με διάταξη νόμου που προωθεί στη Βουλή ο διάδοχός του στο υπουργείο Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης. Οι πέντε δήμαρχοι απαλλάσσονται οριστικά από τις όποιες ευθύνες τους, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχεται το δικαίωμα να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους υπαλλήλους που προσέλαβαν από το παράθυρο, γεμίζοντας ταυτόχρονα τις τσέπες των συνεργατών του κ. Κατρούγκαλου, οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά την εκπροσώπησή τους! Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και τις παραμονές των Χριστουγέννων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοινώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 48 στο νομοσχέδιο του κ. Βερναρδάκη) που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα είχε συμπεριληφθεί ως άρθρο 12 στο περίφημο παράλληλο πρόγραμμα, αλλά αποσύρθηκε επειδή αντιδρούσαν οι δανειστές. Στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία μητρώου στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αλλά ως εκ θαύματος η συγκεκριμένη διάταξη κρατήθηκε μυστική από τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου και κατατέθηκε μόνο στη Βουλή.
Τα ερωτήματα


Τίθενται λοιπόν δύο βασικά ερωτήματα, τα οποία αναμένεται να θέσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση:

1.
Πώς νομιμοποιείται η κυβέρνηση να επικυρώνει χιλιάδες προσλήψεις που έχουν γίνει κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και ταυτόχρονα να απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τους δημάρχους που παρανόμησαν, επιβαρύνοντας σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό;

2.
Πώς μπορεί ένας υπουργός να θεσπίζει διάταξη, η οποία εξυπηρετεί την πελατεία άλλου υπουργού, για υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη; Ιδιαίτερα μάλιστα αν οι ενέργειες των δύο υπουργών βλάπτουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν!
Σύμφωνα με το άρθρο 48 του νομοσχεδίου Βερναρδάκη λοιπόν αφαιρείται από τους δημάρχους το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων κατά των συμβασιούχων υπαλλήλων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να επιτύχουν τη μονιμοποίησή τους. Ταυτόχρονα αίρεται το αξιόποινο των πράξεων για όσες διοικήσεις που παρότι είχαν το δικαίωμα δεν άσκησαν ένδικα μέσα, επιτυγχάνοντας έτσι τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων τους και παραβιάζοντας ταυτόχρονα τους προϋπολογισμούς τους και τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.
Πίσω από τη διάταξη αυτή βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο Κατρούγκαλου, το οποίο υποτίθεται ότι διαλύθηκε μετά την υπουργοποίησή του αλλά συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά μέσω των συνεργατών του, κάποιους εκ των οποίων μάλιστα προσέλαβε ως μετακλητούς στο υπουργείο Εσωτερικών! Το ομολόγησε άλλωστε και ο ίδιος με δηλώσεις που έκανε στις 22 Μαρτίου 2015.
Διότι οι πέντε δήμαρχοι που αρνήθηκαν τον έλεγχο νομιμότητας των προσλήψεων που έκαναν (Λάρισας, Πάτρας, Νίκαιας, Χαλανδρίου και Ζωγράφου) έχουν αναθέσει από κοινού τις υποθέσεις τους στο δικηγορικό γραφείο Κατρούγκαλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων αναφέρεται επί λέξει πως ο μόνος που μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα είναι ο Γ. Κατρούγκαλος!

«Δεδομένου ότι τα νομικά ζητήματα είναι κοινά για όλους τους δήμους, υπάρχει ανάγκη μιας συνεννόησης μεταξύ των πέντε δημάρχων και κοινής γραμμής»
αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση.

«Μόνο ένας κοινός δικηγόρος όλων θα μπορούσε να το εξασφαλίσει. Τέτοιος δε, υπάρχει ήδη και είναι ο συνταγματολόγος, καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου κ. Γ. Κατρούγκαλος και οι συνεργάτες του, στους οποίους έχουν ήδη αναθέσει οι υπόλοιποι τέσσερις δήμοι».
Σύγκρουση συμφερόντων


Ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί πως τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος όταν με διατάξεις νόμου εξυπηρετούνται πελάτες που εκπροσωπούνται από συνεργάτες του.
Και δεν είναι η πρώτη φορά. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι συνεργάτης του κ. Κατρούγκαλου πέτυχε να κερδίσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή συνταξιούχων με την οποία ζητούσαν να τους επιστραφούν οι μειώσεις που υπέστησαν στις συντάξιμες αποδοχές τους.
Tα περασμένα Χριστούγεννα ψηφίστηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρατείνονται ως 31.12.2016 όλες οι ατομικές συμβάσεις εργασίας χιλιάδων απασχολουμένων σε ιδιωτικά συνεργεία, που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ σε Δημόσιο, ΟΤΑ και ανεξάρτητες αρχές, δημιουργώντας συνθήκες μονιμοποίησής τους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο άλλωστε προβλέπεται η δυνατότητα διορισμού όλων των επιτυχόντων στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 1997 και υπέρ των οποίων έχει επανειλημμένα ταχθεί ο κ. Κατρούγκαλος. Μάλιστα τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου 2015, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιόριστων Επιτυχόντων ΑΣΕΠ και τους είχε υποσχεθεί ότι η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Σε όλες αυτές τις διατάξεις λοιπόν υπάρχει κάτι κοινό: ο υπουργός που τις εισηγείται είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Και από όλες αυτές τις διατάξεις ευεργετούνται δήμαρχοι και εργαζόμενοι που ως τον περασμένο Ιανουάριο είχαν δικηγόρο τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Και μετά τις εκλογές εκπροσωπούνται από συνεργάτες του κ. Κατρούγκαλου.
Με λίγα λόγια, Βερναρδάκης κερνάει και Κατρούγκαλος πίνει!
Και το Μέγαρο Μαξίμου κοιτάζει αλλού!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ