Να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα επιχειρούν στη Νέα Δημοκρατία, όπου κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξουν ή όχι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και πρόωρες εκλογές. Στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί η άποψη ότι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης διαμορφώνει συνειδητά σκηνικό νέου διχασμού διά παν ενδεχόμενο και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά προσεκτικός στις εκτιμήσεις του, διαπιστώνει πολλές δυσκολίες για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και έχει θέσει το κόμμα σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Παράλληλα από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ζητεί εκλογές, δεν τις φοβάται και, όπως σημειώνουν, όποτε και αν γίνουν θα τις κερδίσει.
Την ίδια στιγμή η νέα ηγεσία διαπιστώνει άνοδο της ΝΔ θεωρώντας ότι έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στην κοινωνία το στίγμα ενός κόμματος που δεν λαϊκίζει αλλά έχει υπεύθυνη στάση σε αντίθεση με τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης.
Κριτική και προτάσεις


«Η εικόνα μας είναι καλή και δίνουμε το μήνυμα ότι ασκούμε μια διαφορετικού είδους αντιπολίτευση από αυτήν που είχαν συνηθίσει οι πολίτες. Δεν ισχύει πλέον το «όχι σε όλα» και δεν βγαίνουμε στα κάγκελα. Κριτική αλλά και προτάσεις» λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Αυτή η στάση όμως δεν σημαίνει ότι η ΝΔ θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση που πιέζεται ασφυκτικά λόγω του Ασφαλιστικού. Το σήμα στάλθηκε σε πρώτη φάση μέσω του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου ότι «δεν υπάρχουν διπλές πλειοψηφίες», δηλαδή μια πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) που θα είναι για τα εύκολα νομοσχέδια και άλλη μια που θα στηρίζει στα δύσκολα και θα εντάσσεται σε αυτήν και η ΝΔ.
Ακόμη και αν υπάρξουν πιέσεις από το ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης δεν φέρεται διατεθειμένος να δώσει… σανίδα σωτηρίας στον κ. Τσίπρα. Οπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, το κλίμα νίκης διαμορφώνεται, πέρα από τις δικές τους πρωτοβουλίες, και από τις ενέργειες του κ. Τσίπρα που οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο και δρομολογεί ένα ιδιότυπο θεσμικό Grexit.
Αυτές τις εκτιμήσεις σε συνδυασμό με το επιχείρημα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπό την καθοδήγηση του κ. Τσίπρα, ακολουθεί πρακτικές που δυστυχώς απομακρύνουν την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου αναμένεται να μεταφέρει ο κ. Μητσοτάκης και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Εξόρμηση στις Βρυξέλλες


Σε αυτή την πρώτη εξόρμηση του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες θα έχει σημαντικές επαφές με κεντρικούς παράγοντες όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόσκις και Γίρι Κατάινεν, οι επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Πιερ Μοσκοβισί, Κορίνα Κρέτσου, Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ κ.ά.
Εκτός από την πρώτη γνωριμία με τους ευρωπαίους παράγοντες, θα θέσει με ένταση το Μεταναστευτικό -Προσφυγικό, ενώ θα εξηγήσει και τις θέσεις της ΝΔ σε όλα τα θέματα και ειδικά για το ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα σε κρίσιμες ψηφοφορίες επί νομοσχεδίων που συνδέονται και με το τρίτο Μνημόνιο.

«Είμαι αξιόπιστος συνομιλητής και όχι δεδομένος»
τονίζει με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύμπραξη και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι τους χωρίζει άβυσσος, παρά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν.
Η σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδυναμώνεται όλο και πιο πολύ σε όλα τα επίπεδα, πλην του Προσφυγικού, γι’ αυτό και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. «Ηταν μια φυσική συνέχεια της στάσης Μητσοτάκη στη Βουλή» λένε από τη ΝΔ.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση η πολιτική αβεβαιότητα επανήλθε με ευθύνη πρωτίστως του ίδιου του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών που με τη στάση τους διχάζουν την κοινωνία. Δεν θα προσπαθήσει όμως να εκμεταλλευθεί, όπως λέει σε συνεργάτες του ο κ. Μητσοτάκης, το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση με παλαιοκομματικές μεθόδους άλλων δεκαετιών.

«Συνομιλώ με όλους αλλά χωρίς τις πρακτικές του παρελθόντος»
είναι η άποψη του προέδρου της ΝΔ. Εξάλλου διεμήνυσε και στους βουλευτές του κόμματος ότι πέρασε η εποχή που το κόμμα «κόλλαγε ένσημα στα μπλόκα».
Επιχείρηση διεύρυνσης


Στο πλαίσιο του ανοίγματος της ΝΔ στην κοινωνία και της πολιτικής των «ανοικτών θυρών» ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει η επιχείρηση διεύρυνσης. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ξεκινήσει επί της ουσίας επαφές με στελέχη του εκσυγχρονιστικού χώρου που προέρχονται από το ΠαΣοΚ και άλλους παράγοντες που κινούνται στο πεδίο του φιλελεύθερου, μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

«Πρώτα κοιτάζω τα του οίκου μου»
λέει σε συνομιλητές του. Ομως ορισμένα στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ, φιλελεύθεροι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί κ.ά. που δεν ανήκουν στην Κεντροδεξιά έχουν ήδη αρχίσει να προσεγγίζουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ για να διερευνήσουν διαθέσεις. Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο αναφέρουν ότι οι κινήσεις θα εκδηλωθούν πέριξ του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο ορίστηκε για το τριήμερο 22-24 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα.
Οι προετοιμασίες για το συνέδριο έχουν ξεκινήσει με ευθύνη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που έχει τη βασική ευθύνη (ορίστηκε προχθές πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου), του αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, η θητεία του οποίου θα λήξει στο συνέδριο. Θα προηγηθούν το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και η εκλογή του νέου προέδρου της, με το προβάδισμα να το έχει ο Βασίλης Γεωργιάδης.
Μεγάλο βάρος πέφτει στο πεδίο της οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ. Ηδη συμφωνήθηκε η μετακόμιση των γραφείων του κόμματος από τη λεωφ. Συγγρού σε μια υποβαθμισμένη περιοχή στην οδό Πειραιώς, στα όρια του Δήμου Μοσχάτου, όπου θα πληρώνει ενοίκιο 9.800 ευρώ τον μήνα από 95.000 σήμερα.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ
Η αντίδραση Καραμανλή

Τα όσα ακούγονται για τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος το οποίο προανήγγειλε ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην ΓΓ της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά (μιλάει πολύ θετικά για τον κ. Μητσοτάκη και λέγεται ότι έχουν συχνή επικοινωνία), δεν απασχολούν τη σημερινή ηγεσία. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος και αρνούνται να συζητήσουν. Εξάλλου, όπως λένε πολλοί, πλέον υπάρχει και θεσμική εκπροσώπηση της δεξιάς πτέρυγας με την παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη στην αντιπροεδρία του κόμματος, ενώ και στην ΚΟ υπάρχει δεξιά ομάδα υπό τον Μάκη Βορίδη που διατυπώνει διάφορους προβληματισμούς και ενστάσεις σε χαλαρό ύφος.
Οι «καραμανλικοί» παραμένουν σιωπηλοί και παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη και δεν θέλουν να προκαλέσουν. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά από το 1989 που εκλέγεται βουλευτής ο Κώστας Καραμανλής έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε εφημερίδα. Ο κ. Καραμανλής διέψευσε ότι συνέφαγε στην Αθηναϊκή Λέσχη με τον στρατηγό και επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο (τον θέλει για αρχηγό του δεξιού κόμματος ο κ. Μπαλτάκος αλλά ο ίδιος δεν επιθυμεί ουδεμία εμπλοκή) και τον Νικόλαο, υιό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ