Σε δρόμο μετ’ εμποδίων εξελίσσονται οι διαδικασίες στην Κεντροαριστερά. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προσπαθούν να καθησυχάσουν το εσωτερικό και να διαλύσουν παρεξηγήσεις που δοκιμάζουν το εγχείρημα. Στο Ποτάμι όλοι αναμένουν την τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στις 26 Φεβρουαρίου, στην έναρξη του συνεδρίου του κόμματος. Το στίγμα που θα δώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού θα καθορίσει τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ανοίγει βηματισμό ώσπου να ξεκαθαριστεί ποιοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πάντως την περασμένη εβδομάδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μόνο η συνδιάσκεψη. «Θα δούμε και αν θα προχωρήσουμε στην εκλογή αρχηγού από τη βάση ανάλογα με τις συμμετοχές» είπε.
Κινητικότητα στο ΠαΣοΚ


Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν βάλει φρένο στη διαδικασία που έχει εξαγγελθεί. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την κυρία Γεννηματά και ορίστηκαν οι επιτροπές προετοιμασίας της συνδιάσκεψης και οι εκδηλώσεις της επόμενης περιόδου, ξεκινώντας με μια παναττική στις 21 Φεβρουαρίου με ομιλητές την πρόεδρο του ΠαΣοΚ και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο. Παράλληλα θα γίνουν και πολλές περιφερειακές εκδηλώσεις σε κάθε νομό της Ελλάδας προκειμένου να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της Συμπαράταξης και να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτιμούν ότι αν κρατήσουν σταθερή και συνεπή στάση απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ θα ανταμειφθούν από τους ψηφοφόρους του ενδιάμεσου χώρου, ακόμη κι αν επικρατήσουν συνθήκες πόλωσης στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.
Αν υπάρξει τελικά κάποιου είδους ανταπόκριση από το Ποτάμι ή από ένα σημαντικό κομμάτι του, η κυρία Γεννηματά μάλλον θα υποχρεωθεί να αλλάξει τον σχεδιασμό της για να μην παρεκτρέψει την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τη χώρα. Και αυτό γιατί ένα τμήμα του ΠαΣοΚ που εκφράζεται κυρίως από τη νέα γενιά στελεχών (Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) μιλάει για ιδρυτικό συνέδριο και θεωρεί ότι είναι λάθος να επιμένει το περιβάλλον της προέδρου του ΠαΣοΚ να γίνει πρώτα η συνδιάσκεψη στην οποία θα καθοριστούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα και έπειτα η εκλογή προέδρου από τη βάση και το συνέδριο. Για αυτά θα πρέπει να λάβει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ, η οποία θα συγκληθεί ύστερα από το συνέδριο του Ποταμιού. Ωστόσο η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε και αποφάσισε ότι πρώτα πρέπει να γίνει συνέδριο και έπειτα εκλογή προέδρου από τη βάση, και σε αυτό συμφωνούν και οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Στελέχη του ΠαΣοΚ που βρίσκονται κοντά στην κυρία Γεννηματά μεταδίδουν ότι αν το Ποτάμι αποφασίσει να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά τότε είναι δυνατόν να συζητηθούν τα πάντα σε νέα βάση. Αν όχι, προσθέτουν, τότε η Συμπαράταξη δεν θα ανοίξει την πόρτα της ούτε στο ΚΙΔΗΣΟ και θα προχωρήσει με τη σημερινή σύνθεση δυνάμεων.
Ωρα αποφάσεων


Ο κ. Θεοδωράκης προετοιμάζει τα στελέχη του για ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. Το επόμενο διάστημα ως το συνέδριο θα το αφιερώσει σε συναντήσεις με τους βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού και με προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ώστε να διαμορφώσει μια συνεκτική πρόταση. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε την περασμένη εβδομάδα ήταν φανερή από τις τοποθετήσεις η κεντροαριστερή τάση της πλειοψηφίας των βουλευτών αλλά δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση. Από ό,τι διαφαίνεται όμως από ιδιωτικές συζητήσεις, η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού στο συνέδριο θα καθορίσει τις αποφάσεις στελεχών όπως ο Χάρης Θεοχάρης και ο Σπύρος Λυκούδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ