Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο «Βήμα» για την περίπτωση κλεισίματος των βόρειων συνόρων και εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. «Θα έχουμε να διαχειριστούμε έναν διαχειρίσιμο αριθμό προσφύγων» λέει. Ο κ. Μουζάλας τοποθετεί τον αριθμό αυτόν ανάμεσα σε 50.000 και 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες, υπολογίζοντας μάλιστα ότι το 80% αυτών θα είναι πρόσφυγες.

«Αλίμονο αν 11 εκατομμύρια Ελληνες δεν μπορούν να διαχειριστούν 50.000 πρόσφυγες»
προσθέτει. «Ο αριθμός αυτός είναι απολύτως διαχειρίσιμος, αρκεί να είμαστε σοβαροί και όχι ξενοφοβικοί και ρατσιστές».
Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν εκφραζόταν ο φόβος ότι θα εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σήμερα το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται αναπόφευκτο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις που γίνονται από τμήμα της Ευρώπης –κυρίως στις χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) και της Βαλτικής –καθώς και από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα της υπόλοιπης ΕΕ και θεωρεί ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι προ των πυλών. Τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα; «Θα φτιάξουμε μέρη για να τους βάλουμε» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μουζάλας.
Το μόνο που μας σώζει είναι ότι, κατά την εκτίμηση πολύ καλά πληροφορημένων πηγών, τα σύνορα θα κλείσουν σταδιακά. «Τα σύνορα δεν θα κλείσουν άμεσα και δραματικά. Θα μπουν σταδιακά περιορισμοί στους αριθμούς που θα εισέρχονται, ακόμη και στους πρόσφυγες» λέει.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους δημάρχους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να της υποδείξουν χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, πέρα από τα στρατόπεδα στο Σχιστό και στη Σίνδο –το τελευταίο, όπως τονίζει η αρμόδια πηγή, θα προχωρήσει όπως είχε σχεδιαστεί παρά τις αντιδράσεις.
Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί προς την ΕΕ ότι θα είχε έτοιμες 50.000 θέσεις φιλοξενίας ως τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρχει δέσμευση για το ποιες από αυτές θα απευθύνονται σε πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση και αιτούντες άσυλο και ποιες θα είναι σε προαναχωρησιακά κέντρα για μετανάστες που πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους. Από αυτές τις 50.000 θέσεις, το κράτος έχει αναλάβει να δημιουργήσει τις 30.000 και τις υπόλοιπες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Προς το παρόν, το κράτος βρίσκεται στις 11.000-12.000 μαζί με τα hot spots. «Τον Δεκέμβριο έγινε η προκήρυξη 2.500 θέσεων αλλά δεν έχει προχωρήσει γιατί οι ανάγκες αλλάζουν και περιμένουμε να δούμε μήπως χρειαστεί να επαναστοχευτούν» λέει στο «Βήμα» η ίδια πηγή. Εξηγεί ότι οι θέσεις για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο είναι πιο ακριβές, γιατί καλύπτουν και άλλες ανάγκες (νομικές, ψυχολογικές κ.λπ.) που δεν καλύπτονται στα προαναχωρησιακά κέντρα, γι’ αυτό υπάρχει μια αναμονή για να φανεί πόσες θέσεις θα χρειαστούν.

«Πιεζόμαστε και ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων»
προσθέτει. Ο Ελαιώνας έχει 700 θέσεις οι οποίες μπορούν να αυξηθούν κατά άλλες 500 και ως έσχατη λύση υπάρχει πάντα η πολιτική προστασία της ΕΕ. Η Αθήνα απευθύνθηκε πρόσφατα στην ΕΕ και έλαβε σκηνές για 5.000 άτομα που θα τοποθετηθούν στα δύο στρατόπεδα, στο Σχιστό και στη Σίνδο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να στεγάσουμε 1.000 άτομα με κουπόνια για ξενοδοχεία»
λέει στο «Βήμα» η Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη προστασίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που τρέχει το πρόγραμμα των 20.000 θέσεων. «Εχουμε 160 διαμερίσματα νοικιασμένα τα οποία εξοπλίζονται και ο σχεδιασμός είναι να φθάσουν τα 400 ως το τέλος Φεβρουαρίου για να φιλοξενήσουν 2.000 άτομα. Σήμερα φιλοξενούνται με κουπόνια ξενοδοχείων 730 άτομα. Η δυνατότητα χρήσης κουπονιών μπορεί να διευρυνθεί ως ένα βαθμό, ανάλογα με τις ανάγκες, ωστόσο δεν είναι θεμιτό γιατί ο τύπος αυτός στέγασης κοστίζει πολύ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ